Keibubapaan

Jenis Tempat Duduk di Kereta (Car Seats) yang Penting untuk Diperhatikan

Menunggang bayi boleh menjadi pengalaman yang menarik kerana ia adalah peluang yang baik untuk dia mengenali dunia luar. Di manakah anda biasanya meletakkan bayi anda di dalam kereta? Daripada menggendong anak kecil anda sepanjang perjalanan, mengapa tidak memanfaatkan tempat duduk bayi di dalam kereta (kerusi kereta) yang pasti lebih selamat dan selesa?

Tetapi sebelum menggunakannya, kenal pasti terlebih dahulu pelbagai pilihan tempat duduk bayi di dalam kereta mengikut keperluan si kecil anda.

Pilihan jenis tempat duduk bayi di dalam kereta (tempat duduk kereta)

1. Tempat duduk kereta bayi

Seperti namanya, tempat duduk kereta jenis ini dirancang untuk digunakan oleh bayi sehingga mereka berumur 2 tahun.

Berbeza dengan kerusi pada umumnya, tempat duduk bayi jenis ini di dalam kereta ini hanya dapat digunakan pada posisi menghadap ke belakang (kedudukan menghadap ke belakang) alias bertentangan dengan kedudukan duduk.

Kelebihan jenisnya kerusi kereta Ini bermaksud bahawa ia dapat dikeluarkan dari kereta tanpa harus melepaskan tali keselamatan yang melilit badan bayi, atau bahkan tanpa membangunkan bayi yang sedang tidur.

Had berat maksimum yang dapat disokong oleh kerusi bayi ini adalah antara 13-27 kilogram (kg).

2. Tempat duduk kereta yang boleh ditukar

Tempat duduk jenis kereta ini ditujukan untuk kanak-kanak berusia sebelum 2 tahun, tetapi mempunyai berat yang melebihi had maksimum tempat duduk kereta bayi.

Kedudukan tempat duduk kereta yang boleh ditukar terpakai akan tetap diletakkan menghadap ke belakang mengikut cadangan untuk umur kurang dari 2 tahun.

Namun, setelah memasuki usia 3 tahun, anda boleh membalikkan kedudukan tempat duduk bayi di dalam kereta ini sehingga menghadap ke hadapan.

Sedikit berbeza dari tempat duduk kereta bayi yang boleh dipindahkan dengan mudah, tempat duduk kereta yang boleh ditukar tidak dirancang untuk dipindahkan dengan mudah dari satu tempat ke tempat lain.

Had berat maksimum yang dapat disokong oleh kerusi bayi ini adalah antara 27-45 kilogram (kg).

3. Tempat duduk penggalak

Sekarang adalah masa untuk memakai tempat duduk penggalak ketika kanak-kanak berumur lebih dari 3 tahun, dan telah memenuhi syarat untuk menggunakan tempat duduk kereta yang satu ini.

Berat minimum tempat duduk penggalak iaitu sekitar 30-40 kg, sehingga dapat digunakan secara berterusan hingga anak berusia 13 tahun.

Kedudukan tempat duduk penggalak dipasang menghadap ke hadapan dan dilengkapi dengan tali pinggang tempat duduk sendiri. Walau bagaimanapun, kanak-kanak juga boleh menggunakan sabun keselamatan dari kereta bergantung pada keselesaan mereka.

Setelah anak anda lebih tua dari tempat duduk kereta mereka, mereka masih memerlukan penguat tempat duduk untuk membantu mereka mengamankan tempat duduk dan tali pinggang keledar kereta anda sehingga tingginya lebih dari 57 inci (145 cm). Dan mereka mesti duduk di belakang kereta anda sehingga mereka berumur 13 tahun.

4. Tempat duduk kereta semua-dalam-satu

Sumber: Keluarga yang Sangat Baik

Sekiranya semua jenis kerusi kereta sebelumnya mempunyai kelebihan dan fungsi masing-masing, bukan dengan semuanya dalam satu tempat duduk kereta. Jenis tempat duduk bayi di dalam kereta ini menggabungkan semua fungsi ketiga-tiga jenis kerusi kereta sebelum ini.

Dalam kata lain, kerusi kereta ia lebih pelbagai fungsi sehingga boleh digunakan secara berterusan tanpa perlu diganti sejak usia anak di bawah 2 tahun, sehingga dia dewasa dan boleh mula duduk sendiri dengan sabun keselamatan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌