Gigi dan Mulut

Pendarahan Selepas Pengambilan Gigi dan 4 Cara Mudah Mengatasinya

Pendarahan gusi selepas pengambilan gigi adalah perkara biasa. Darah juga boleh keluar dengan air liur. Kesan sampingan pengambilan gigi ini secara amnya selamat dan tidak menyebabkan komplikasi. Tetapi, adakah cara untuk menghentikan pendarahan setelah pencabutan gigi?

Pelbagai cara untuk menghentikan pendarahan selepas pencabutan gigi

Biasanya, pendarahan selepas pencabutan gigi mula berlaku dalam masa 3-20 minit selepas proses pengekstrakan. Anda boleh mengikuti panduan ini untuk menghentikan pendarahan selepas pencabutan gigi.

1. Gigit kapas

Gigit pelapik kapas atau gulung kain perlahan-lahan di tempat gigi yang diekstrak. Ini membantu menghentikan pendarahan dan mencegah darah ditelan bersamaan dengan air liur. Jangan mengunyah atau menekan kapas terlalu keras sehingga darah tidak keluar dengan lebih banyak.

2. "Kompres" menggunakan beg teh

Selain menggunakan kapas, anda dapat menghentikan pendarahan setelah pencabutan gigi dengan beg teh (teh hijau atau hitam disarankan). Geserkan beg teh yang dibancuh (dinginkan dahulu) di antara gigi yang diekstrak dan gosok perlahan selama 30 minit. Teh mengandungi zat asid tanik yang boleh menghentikan pendarahan.

3. Jaga kepala anda lebih tinggi daripada jantung anda

Jaga kepala anda lebih tinggi daripada jantung anda ketika duduk atau tidur. Ini berguna untuk menghentikan pendarahan.

4. Elakkan aktiviti yang terlalu berat

Rehat banyak dan makan makanan ringan, seperti sup suam, puding lembut, atau yogurt sejuk. Seboleh mungkin elakkan melakukan perkara berikut selepas pencabutan gigi:

  • Jangan merokok atau meludah selama 48 jam selepas prosedur kerana merokok akan memperlambat penyembuhan tisu gusi
  • Jangan minum atau makan makanan panas selama 24 jam kerana panas boleh menghalang pembekuan darah.
  • Jangan gunakan jerami atau kunyah selama 24 jam

Tempoh penyembuhan selepas pengambilan gigi biasanya memakan masa 1 hingga 2 minggu. Tisu gusi itu sendiri memerlukan masa sekitar 3-4 minggu untuk menutup luka. Sementara itu, untuk penyembuhan gigi yang telah dicabut, ia memerlukan masa sekitar 6-8 bulan, bergantung pada kesabaran anda dalam menjaga kebersihan gigi.

Bagaimana mengurangkan kesakitan selepas pencabutan gigi?

Gusi berdarah selepas pencabutan gigi kadang-kadang disertai dengan rasa sakit atau kelembutan. Keadaan ini biasa disebut soket kering. soket Soket adalah lubang di mana gigi diekstrak. Nah, setelah gigi dikeluarkan, akan ada gumpalan darah di soket gigi. Gumpalan darah ini berfungsi untuk melindungi tulang dan saraf gigi dari bahan asing, seperti makanan dan minuman yang anda makan. Soket ini, dari masa ke masa akan membentuk rangkaian gusi sehingga mereka ditutup dengan sempurna.

Oleh itu, tidak biasa bagi soket yang belum kering dan kemudian terkena udara boleh menyebabkan saraf dan tulang di bahagian itu terasa sakit dan sakit. Untuk mengurangkan kesakitan semasa tempoh pemulihan. Anda boleh menggunakan beberapa ubat penghilang rasa sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Tetapi jangan minum aspirin untuk menghilangkan rasa sakit ketika anda berdarah setelah pencabutan gigi. Aspirin berfungsi untuk menipiskan darah, jadi langkah yang bertentangan akan dilakukan untuk menghentikan pendarahan.