Kesihatan kulit

5 Fakta Unik Tentang Kutu Kepala, Musuh Kecil Untuk Kulit Kepala Kita

Rambut kutu bukan sahaja membuat kepala anda gatal, tetapi juga dapat membuat anda merasa tidak selamat untuk berinteraksi dengan orang lain. Kerana walaupun sangat kecil, kutu kepala masih dapat dilihat dengan mata kasar. Belum lagi telur yang melekat di kepala kelihatan seperti kelemumur.

Selain dapat membuat kepala anda gatal, adakah anda sudah mengetahui perkara penting dan menarik mengenai kutu kepala? Lihat di sini, ayuh!

Gambaran keseluruhan kitar hidup kutu kepala

Sama seperti hidupan lain, kutu kepala juga mempunyai kitaran hidup mereka sendiri. Bermula dari ibu bapa yang bertelur. Telur kutu, juga dikenali sebagai nits, sering kelihatan seperti titik kuning, coklat, atau coklat kecil sebelum menetas.

Kemudian, nits menetas ke koloni kutu bayi yang disebut nimfa. Telur kutu menetas dalam satu hingga dua minggu. Setelah menetas, selebihnya cangkang kelihatan putih atau telus, dan akan tetap melekat pada batang rambut. Kutu bayi ini akan menjadi dewasa dalam masa tujuh hari setelah menetas.

Kutu dewasa boleh hidup hingga 30 hari di kepala seseorang. Kutu dewasa seukuran biji bijan, mempunyai enam kaki, dan berwarna kelabu. Pada orang yang berambut hitam, kutu dewasa kelihatan lebih gelap. Untuk hidup, kutu dewasa perlu "minum" darah beberapa kali sehari. Tanpa darah atau jika jatuh dari kulit kepala, kutu akan mati dalam 1 hingga 2 hari.

Di manakah kutu kepala yang paling biasa?

Telur kutu terdapat di batang rambut yang dekat dengan kulit kepala. Sementara itu, kutu paling kerap berjalan di kulit kepala, terutama di belakang telinga dan berhampiran garis leher di bahagian belakang leher. Kutu jarang dijumpai di badan, bulu mata, atau kening.

Mengapa kutu boleh membuat rambut gatal?

Rambut kutu identik dengan gatal-gatal di kulit kepala. Sebenarnya, bukan kutu badan yang menjadikan rambut dan kulit kepala anda gatal. Gatal berlaku sebagai reaksi badan terhadap air liur kutu yang menggigit kulit untuk meminum darah anda. Walau bagaimanapun, berapa lama gatal akan bertahan bergantung pada betapa sensitifnya kulit kepala anda terhadap kutu.

Bagaimana kutu kepala merebak?

Berbeza dengan yang kita percayai selama ini, Kutu kepala tidak boleh melompat atau terbang dari satu orang ke orang lain. Jadi, mengapa sumpahan itu boleh "menular"?

Parasit kecil ini mempunyai cakar yang disesuaikan khas yang membolehkannya merangkak dan melekat erat pada rambut. Kutu biasanya disebarkan melalui sentuhan langsung yang membolehkan mereka menyeberang dari rambut seseorang ke rambut orang lain.

Contohnya, berkongsi barang peribadi seperti pakaian, cadar, dan sikat. Kebiasaan ini boleh mencetuskan penyebaran kutu kepala dari satu orang ke orang lain. Kanak-kanak sangat mudah terkena kutu kerana mereka cenderung mempunyai hubungan fizikal antara satu sama lain dan sering meminjam barang peribadi antara satu sama lain.

Perbezaan antara kutu dan kelemumur pada rambut

Kutu kepala sering dikelirukan dengan kelemumur. Namun, kedua-duanya berbeza. Kelemumur adalah kepingan kulit putih atau kelabu yang mengelupas dan melekat pada rambut anda atau kelihatan di bahu anda. Kelemumur mudah jatuh, sementara kutu kepala melekat erat pada batang rambut.

Namun, kedua-duanya membuat kulit kepala dan rambut terasa gatal. Oleh itu, jika anda benar-benar ingin mengetahui punca rambut gatal, berjumpa pakar.