Kesihatan mental

Suka marah tanpa sebab? Mungkin Anda Mempunyai Keadaan Ini

Anda mungkin mengenali seseorang yang emosinya mudah dicetuskan oleh perkara-perkara remeh. Atau mungkin anda adalah orang yang seperti itu? Kemarahan adalah ledakan emosi yang normal. Namun, terus-menerus mengomel tanpa penyokong yang jelas pastinya tidak baik untuk kesihatan dan kesejahteraan anda sendiri - begitu juga untuk hubungan anda dengan orang-orang di sekitar anda. Oleh itu, anda perlu mengetahui apa yang membuat anda marah tanpa sebab sehingga anda tahu cara yang betul untuk menanganinya.

Adakah anda marah tanpa sebab? Mungkin kerana ...

1. Anda kurang tidur

Menurut Julie de Azevedo Hanks, Ph.D, LCSW, ahli psikologi kaunseling keluarga, mengatakan bahawa ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan orang menjadi marah tanpa alasan. Perkara yang sering menyebabkan emosi meletup tanpa menyedarinya adalah kerana anda letih atau tidak cukup tidur.

Kurang tidur boleh menyebabkan otak menjadi letih sehingga kerjanya berkurang. Akibatnya, anda sukar untuk menumpukan perhatian, jadi anda sendiri ingin keliru, sukar untuk berfikir dengan jelas, jadi sukar untuk mencerna maklumat baru. Tubuh yang letih ditambah dengan kerja otak yang lembap menjadikan produktiviti anda turun dengan mendadak yang kemudian berubah menjadi tekanan.

Tekanan kerana tuntutan kerja ditambah dengan pelbagai kesan kurang tidur boleh membuat emosi anda meletup seperti bom waktu yang berdetik. Contohnya, anda merasa cemas kerana kerja anda belum selesai tarikh akhir sudah ketat. Kemudian, jika orang lain bertanya tentang pekerjaan anda atau perkara lain yang berkaitan dengan pekerjaan, anda boleh mudah marah. Sebenarnya, anda tidak perlu marah untuk bertindak balas.

2. Anda tertekan

Hanks juga mengatakan bahawa seseorang yang suka marah tanpa sebab boleh disebabkan oleh kemurungan yang mungkin dia alami, sama ada secara sedar atau tidak.

Selain menimbulkan perasaan putus asa dan penderitaan, kemurungan juga boleh menyebabkan seseorang mudah marah. Bahkan kadang-kadang, orang yang tertekan dapat bertindak balas terhadap sesuatu dengan tingkah laku atau kata-kata kasar. Depresi juga boleh membuat seseorang melakukan perkara berisiko, seperti memandu secara sembrono dengan kelajuan tinggi.

Gangguan kegelisahan juga boleh membuat seseorang meletup. Ini kerana kegelisahan yang berlebihan dapat menyukarkan mereka mengatur emosi mereka. Orang yang cemas cenderung mempunyai pandangan negatif terhadap sesuatu, walaupun apa yang dibayangkan belum terjadi atau bahkan berpotensi menjadi baik. Akibatnya, ketika situasi yang mencabar muncul atau ketika diprovokasi oleh kondisi yang tidak menyenangkan, mereka menyatakannya dengan marah.

Gangguan kemurungan dan kegelisahan tidak boleh dipandang rendah. Sekiranya akhir-akhir ini anda merasa pemarah tetapi merasa sangat letih dan tidak mempunyai tenaga untuk bergerak, juga selalu merasa kecewa, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul.

3. Anda merasa diabaikan

Sebagai tambahan kepada beberapa sebab di atas, ahli psikologi Rebecca Wong, LCSW, berpendapat bahawa perasaan tidak diendahkan atau tidak dijaga oleh orang di sekitar dapat membuat seseorang mudah marah.

Manusia pada dasarnya adalah makhluk sosial yang berharap dan mencari kepuasan dari hubungan sosial. Apabila keperluan mereka tidak dipenuhi, ini boleh menimbulkan emosi negatif. Salah satunya ialah kemarahan.

Contoh mudah yang paling biasa (dan klise) adalah ibu yang suka marah di rumah. Mengomelnya menunjukkan bahawa dia sebenarnya mengharapkan suami atau anak-anaknya membantu membersihkan rumah. Namun, kerana dia tidak dapat menyatakan hasratnya, tidak jarang si ibu melepaskannya dengan kelihatan marah tanpa alasan. Sebenarnya, alasannya ada.

Kerengsaan juga boleh menjadi ledakan emosi yang muncul ke permukaan kerana anda ingin mengawal atau mendapatkan sesuatu di luar kemampuan anda, tetapi gagal mendapatkannya.

4. Anda menghidap penyakit tertentu

Sekiranya itu bukan disebabkan oleh pelbagai pencetus di atas, penyebab kemarahan anda tanpa sebab mungkin berakar pada penyakit yang anda alami selama ini. Contohnya hipertiroidisme, yang sering terjadi pada wanita, dan kolesterol tinggi.

Hormon tiroid mengawal segala yang berkaitan dengan metabolisme badan. Sekiranya jumlahnya berlebihan di dalam badan, hipertiroidisme boleh menyebabkan anda menjadi mudah gelisah dan sukar menumpukan perhatian. Ini juga boleh menjadi sebab mengapa anda suka menjerit ketika bercakap sehingga selalu kelihatan seperti anda marah, kata Dr. Neil Gittoes, ahli endokrinologi di University Hospitals Birmingham.

Sementara itu, ubat statin, yang biasanya digunakan untuk mengatasi gejala kolesterol tinggi, dapat menurunkan kadar serotonin dalam tubuh sebagai kesan sampingan. Serotonin sendiri adalah hormon yang dikeluarkan oleh otak untuk mewujudkan perasaan bahagia, tenang, dan kepuasan. Serotonin yang rendah dapat membuat seseorang rentan secara emosional untuk memicu kemurungan.

Bagaimana anda tidak mudah marah?

Sebagai tambahan kepada pelbagai perkara yang disebutkan di atas, masih banyak perkara yang boleh mencetuskan kerengsaan anda. Oleh itu, cubalah mencari faktor penyumbang sehingga anda dapat memutuskan langkah apa yang harus diambil untuk mengurangkan tabiat buruk ini.

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan mudah marah:

  • Perhatikan tanda-tanda ketika anda merasa marah, misalnya ketika anda mula merasa tidak enak dan sakit kepala yang berdenyut yang dapat memicu kemarahan anda untuk muncul.
  • Luahkan emosi anda tanpa menyalahkan orang lain (menulis, menyanyi, atau bahkan menjerit dengan mulut anda ditutup dengan bantal).
  • Tarik nafas dalam-dalam apabila anda merasa marah.
  • Elakkan pemikiran negatif yang boleh membuat anda marah.
  • Akhirnya, jika emosi telah reda, minta maaf kepada orang-orang yang telah menjadi sasaran kemarahan anda.