Alahan

Alergi Makanan Laut, Alergi Yang Paling Umum Pada Orang Dewasa

Makanan laut aka makanan laut adalah makanan kegemaran banyak orang kerana rasanya yang enak dan menyelerakan. Tetapi sayangnya, ada beberapa orang yang tidak dapat menikmatinya kerana mereka mempunyai reaksi alergi terhadap makanan laut.

Punca alahan makanan laut

Semua reaksi alahan makanan berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah mengesan bahan tertentu dalam makanan berbahaya. Sistem kekebalan tubuh yang berlebihan ini menghasilkan antibodi yang disebut Immunoglobulin E dan menghantar isyarat ke sel tubuh untuk menghasilkan histamin yang menyerang bahan makanan ini.

Dalam alahan makanan laut, terdapat zat khusus dalam makanan laut yang mencetuskan alergi anda. Secara amnya, pemicu adalah protein yang disebut tropomyosin. Kemungkinan lain adalah adanya kandungan arginine kinase dan myosin rantai ringan yang boleh menyebabkan sistem imun bertindak balas secara negatif.

Kerana pelbagai jenis makanan laut, orang yang mempunyai alahan tidak selalu menunjukkan reaksi ketika makan pelbagai jenis makanan laut. Sebagai contoh, orang yang mempunyai alergi terhadap ikan adalah baik ketika mereka memakan kerang seperti ketam, atau sebaliknya. Ada juga orang yang alergi terhadap lebih dari satu jenis makanan laut.

Oleh itu, anda tidak dapat meramalkan sama ada anda akan mengalami reaksi alergi semasa memakan makanan laut jenis lain. Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai alahan adalah dengan melihat bagaimana reaksi anda selepas memakan makanan tersebut.

Alahan Punca Tersembunyi dalam Makanan Anda

Apakah simptom alergi makanan laut?

Sistem imun setiap orang berbeza, apa lagi, reaksi alergi yang anda rasakan juga tidak selalu sama setiap kali ini berlaku. Gejala alahan makanan kerana makanan laut yang muncul sangat pelbagai, mulai dari ringan hingga parah.

Gejala ringan boleh merangkumi sensasi gatal dan munculnya lebam merah atau ruam pada kulit. Rasa kesemutan di kawasan mulut dan tekak sering merupakan gejala yang dialami oleh orang yang mengalami alahan makanan laut.

Di samping itu, gejala lain yang boleh muncul adalah gangguan pernafasan seperti sesak nafas dan mengi. Terdapat juga beberapa orang yang mengalami cirit-birit, mual, atau muntah setelah makan makanan yang mengandungi alergen.

Sekiranya alergi teruk, seseorang boleh mengalami kejutan anafilaksis. Gejalanya serupa dengan gejala biasa, tentu saja keparahannya lebih tinggi dan boleh mengancam nyawa.

Kejutan anaphylactic dapat membuat tekanan darah turun secara drastik, sehingga orang yang mengalaminya dapat merasa pening dan kehilangan kesadaran. Sebab itulah gejala ini mesti ditangani dengan serius.

Bagaimana merawat alahan makanan laut?

Tidak diketahui dengan pasti sama ada alahan makanan laut boleh hilang. Setakat ini, tidak ada penawar untuk alahan makanan. Itulah sebabnya perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah mengelakkan makanan laut yang mengandungi makanan sebanyak mungkin.

Setiap kali anda membeli produk makanan, ingatlah untuk selalu membaca label maklumat makanan terlebih dahulu untuk memastikan produk tersebut tidak mengandungi alergen.

Bagi anda yang mempunyai alergi ikan, anda mungkin perlu berhati-hati dengan beberapa produk seperti sos barbeku, kuah salad, atau kicap Inggeris kerana kadang-kadang produk ini menggunakan ikan dalam pembuatannya.

Sekiranya anda alah kepada kerang seperti ketam dan udang, anda juga akan disarankan untuk tidak memakan makanan yang mengandungi bahan lain seperti kerang, cumi-cumi, atau siput kerana dikhuatiri boleh menyebabkan reaksi alergi yang sama.

Mencegah Reaksi Alergi Makanan, di Rumah dan di Restoran

Semasa menjamu selera di restoran, anda harus meminta pelayan dan tukang masak untuk memastikan bahawa mereka menggunakan peralatan yang berbeza ketika memasak makanan laut dengan hidangan lain. Ini penting untuk mengelakkan risiko pencemaran silang.

Walaupun anda telah mengelakkan makan makanan laut, kadang-kadang terdapat beberapa makanan yang mempunyai alergen tersembunyi yang tidak anda ketahui. Apabila ini berlaku, anda boleh mengambil ubat antihistamin untuk melegakan gejala seperti gatal atau ruam merah.

Sekiranya anda mengalami simptom yang teruk, anda mesti selalu melakukan suntikan epinefrin yang mesti disuntik ke paha atas setiap kali anda mengalami reaksi. Selepas itu, dapatkan rawatan perubatan dengan segera atau pergi ke bilik kecemasan.

Bolehkah alergi ini dicegah sejak kecil?

Alahan makanan laut kebanyakannya berlaku pada masa remaja atau dewasa. Menurut Persatuan Imunologi dan Alergi Klinikal Australia (ASCIA), kira-kira 1 peratus penduduk dunia mempunyai alergi makanan laut. Sebenarnya, risiko alergi ini boleh meningkat sekitar 20 peratus dengan usia.

Biasanya, kulit gatal atau ruam yang muncul akibat alergi makanan laut boleh dirawat dengan salap gatal atau antihistamin oral. Tetapi persoalannya, bolehkah alergi jenis ini dicegah lebih awal?

Sebenarnya, tidak semua kes alahan makanan pasti diturunkan daripada ibu bapa kepada anak-anak mereka. Ini bermaksud, jika anda mempunyai alergi terhadap makanan laut, maka anak anda tidak semestinya mempunyai alahan yang sama. Jadi, masih ada harapan untuk anda mencegah alahanpada si kecil.

Malangnya tidak diketahui secara pasti sama ada anda benar-benar dapat mengelakkan anak anda daripada alahan ini. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dapat membantu mengurangkan risiko anak mengalami alergi.

Sebabnya, zat-zat dalam susu ibu yang melapisi usus bayi anda akan mengelakkan zarah makanan bocor ke aliran darah bayi anda.

Pelbagai Ujian dan Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Alahan Makanan

Namun, masih ada kemungkinan zat-zat yang terdapat dalam susu ibu dapat memasuki aliran darah bayi. Sekiranya ini berlaku, penghapusan makanan akan dilakukan, iaitu ibu akan mengurangkan atau bahkan tidak memakan jenis makanan yang jika boleh menyebabkan reaksi alergi.

Untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai alahan, berjumpa dengan doktor anda dan menjalani ujian alergi seperti ujian pendedahan alergen dengan tusukan kulit. Melalui ujian ini, anda juga akan melihat berapa banyak risiko anak anda terhadap jenis alahan yang sama seperti anda.

Bagi ibu yang menyusui, jika pasangannya mempunyai alahan, maka ibu juga perlu mengelakkan makanan yang alergen kepada pasangannya sekiranya berlaku.

Terlepas dari kemungkinan alergi, penyusuan susu ibu adalah kaedah paling mudah dan berkesan untuk mencegah alahan pada kanak-kanak. Sekiranya anda tidak mahu si kecil anda mengalami alahan yang sama, berikan penyusuan susu ibu secara eksklusif dan maksimalkannya sehingga dua tahun untuk meningkatkan sistem imun anak.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found