Kehamilan

Boleh Bersin Semasa Kehamilan Memudaratkan Janin?

Terdapat banyak persoalan mengenai kehamilan, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama anda. Tidak jarang, soalan-soalan yang tidak dijawab ini sebenarnya membuat anda lebih cemas dan tertekan semasa hamil. Salah satunya adalah persoalannya, adakah bersin semasa mengandung boleh membahayakan bayi? Ramai yang mengesyaki bahawa kekuatan tekanan otot perut ketika bersin dapat menekan bayi dalam kandungan. Adakah betul?

Mula-mula kenal pasti apa yang menyebabkan bersin semasa mengandung

Ramai wanita bersin lebih kerap semasa mengandung. Wanita hamil terdedah kepada selesema kerana sistem imun anda berfungsi sedikit lebih perlahan untuk mengesan penyakit. Penurunan sistem imun ini bertujuan untuk menjadikan badan anda lebih berhati-hati dan tidak salah menganggap janin sebagai benda asing yang akan diserang olehnya.

Walau bagaimanapun, selsema dan bersin yang kerap semasa kehamilan bukan hanya disebabkan oleh selesema. Terdapat keadaan khas yang dipanggil rhinitis kehamilan atau rhinitis semasa kehamilan, yang disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan. Rhinitis semasa kehamilan adalah sejenis rhinitis bukan alahan yang biasanya hilang sepenuhnya dua minggu sebelum melahirkan.

Sebilangan wanita juga lebih cenderung mengalami alahan semasa mengandung, seperti alergi terhadap bulu binatang, tungau, atau debu. Bersin dan hidung berair adalah reaksi alahan klasik.

Oleh itu, adakah kerap bersin semasa mengandung berbahaya bagi janin?

Tekanan perut ketika bersin inilah yang membimbangkan ibu mengandung. Adalah dikhuatiri, kekuatan otot akan menekan dan membahayakan janin di dalam rahim. Andaian ini salah. Bersin ketika hamil tidak akan membahayakan bayi anda.

Sebilangan ibu cenderung merasakan sakit yang tajam di sekitar perut ketika mereka bersin. Ini disebabkan oleh tekanan pada otot yang mengelilingi dan menyokong rahim ketika ia tumbuh semasa kehamilan. Walaupun terasa sedikit tidak selesa, tetapi tidak berbahaya.

Tubuh wanita hamil direka sebaik mungkin untuk memastikan bayi selamat dan dilindungi di dalam rahim. Pada usia kehamilan anda bersin, ini tidak akan menimbulkan risiko kepada bayi anda.

Mengalami alahan semasa hamil tidak meningkatkan risiko kesihatan janin, seperti berat lahir rendah (LBW) atau kelahiran pramatang.

Tetapi masih tidak boleh dipandang rendah

Namun, itu tidak bermaksud bersin harus dipandang ringan.

Bersin boleh menandakan gejala penyakit lain, seperti selesema atau asma. Kesukaran bernafas kerana gejala selesema dan asma yang semakin teruk boleh menyebabkan bayi dalam kandungan kekurangan oksigen. Ini tentu membahayakan keselamatannya, jika dibiarkan berterusan.

Dalam beberapa kes, selesema boleh membahayakan wanita hamil. Lebih-lebih lagi, bukan hanya wanita hamil yang mendapat selesema, bayi dalam kandungan ternyata juga sakit dengan selesema.

Oleh itu, segera berjumpa doktor apabila anda mula merasakan simptom selesema, alahan, atau asma semasa hamil untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Wanita hamil yang bersin tidak boleh diberi ubat

Apa sahaja yang dimakan oleh wanita hamil pasti akan disalurkan kepada bayi di dalam kandungan. Oleh itu, anda mesti memperhatikan apa yang anda masukkan ke dalam badan anda, terutamanya ubat-ubatan.

Beberapa ubat penahan sakit, antihistamin, dan ubat alergi diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, anda masih wajib berjumpa doktor sebelum mengambil ubat tertentu.

Selain ubat, anda boleh melakukan petua mudah berikut untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh bersin, termasuk:

  • Rehat yang mencukupi.
  • Kekal aktif.
  • Kekalkan pengambilan makanan secara berkala, walaupun selera makan berkurang.
  • Perbanyakkan pengambilan vitamin C semula jadi untuk meningkatkan sistem ketahanan badan, misalnya dengan memakan buah sitrus, strawberi, mangga, tomato, dan sebagainya.
  • Minum banyak cecair untuk mengekalkan tahap cecair badan.
  • Tingkatkan posisi tidur anda dengan meletakkan kepala anda lebih tinggi daripada badan anda untuk mengatasi hidung tersumbat.