Kehamilan

Wanita Hamil Menaiki Pesawat, Ya atau Tidak, Ya? -

Wanita hamil mahu melakukan perjalanan dengan kapal terbang? Kadang-kadang ada perasaan ragu-ragu untuk melakukan perjalanan menggunakan pengangkutan udara semasa anda hamil kerana faktor keselamatan. Untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan lengkap mengenai peraturan untuk wanita hamil menaiki kapal terbang. Bermula dari usia kehamilan hingga keadaan.

Adakah selamat untuk wanita hamil menaiki kapal terbang?

Dikutip dari NHS, wanita hamil selamat melakukan perjalanan dengan kapal terbang, asalkan mereka mempunyai insurans perjalanan dan melindungi diri mereka dengan vaksinasi.

Terutama ketika melancong ke kawasan atau negara yang mempunyai penyakit tertentu.

Sebelum melakukan perjalanan, anda harus mengetahui atau menghubungi hospital terdekat. Ini sangat penting sekiranya pada bila-bila masa ibu memerlukan rawatan perubatan tertentu.

Pastikan juga bahawa insurans perjalanan yang digunakan menerima rawatan kelahiran pramatang, sebagai langkah berjaga-jaga.

Pada usia kehamilan apa wanita hamil boleh terbang?

Memetik dari Mayo Clinic, masa yang sesuai untuk melakukan perjalanan dengan kapal terbang adalah sebelum kehamilan 36 minggu.

Tepat ketika anda memasuki trimester kedua, sekitar 20-27 minggu kehamilan.

Sementara untuk wanita hamil yang mengandung anak kembar, masa yang paling ideal adalah ketika usia kehamilan adalah sebelum 32 minggu.

Perjalanan pada trimester kehamilan ketiga cenderung lebih meletihkan dan tidak selesa. Ini disebabkan oleh perut yang semakin meningkat, ditambah pula dengan ketakutan untuk melahirkan secara tiba-tiba.

Sementara itu, wanita hamil juga akan merasa tidak selesa ketika menaiki kapal terbang pada trimester pertama. Keadaan perut yang sering mengalami loya, muntah atau sakit pagi adalah halangan terbesar.

Di samping itu, perjalanan dengan kapal terbang semasa mengandung menjadikan anda lebih mudah keguguran.

"Sekiranya kehamilan itu sihat dan tidak ada komplikasi kehamilan, perjalanan semasa hamil masih sangat selamat," kata Sarah Reynolds, Perunding Obstetrik dan Pakar Sakit Puan di Bedford Hospital.

Syarat untuk wanita hamil dapat menaiki kapal terbang

Perjalanan dengan kapal terbang tidak membahayakan janin, selagi tidak ada masalah atau komplikasi kehamilan yang serius.

Walaupun begitu, anda harus memperhatikan beberapa keadaan agar wanita hamil tetap selamat ketika dalam pesawat, seperti berikut.

Perhatikan peraturan syarikat penerbangan

Setiap syarikat penerbangan mempunyai peraturan yang berbeza mengenai had umur wanita hamil.

Namun, dipetik dari NHS, rata-rata syarikat penerbangan akan meminta sijil dari doktor sekiranya ibu itu terbang pada usia kehamilan 28 minggu ke atas.

Sijil doktor mengandungi pernyataan bahawa wanita hamil dalam keadaan sihat tanpa komplikasi dan mengesahkan tarikh akhir (HPL).

Periksa dengan doktor untuk mengurangkan risiko Deep Vein Thrombosis (DVT)

Dipetik dari Royal College of Obstetricians & Gynecologists, Deep Vein Thrombosis (DVT) adalah gumpalan yang terbentuk di kaki atau pelvis.

Wanita hamil yang hendak menaiki kapal terbang mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami DVT kerana mereka akan duduk lama dalam perjalanan. Terutama jika anda akan menempuh perjalanan lebih dari 4 jam.

Walau bagaimanapun, jika seorang wanita hamil berlebihan berat badan, anda mungkin disarankan untuk mengambil suntikan heparin. Walaupun anda tidak menempuh perjalanan lebih dari 4 jam.

Suntikan ini menipiskan darah dan membantu mencegah DVT. Suntikan dilakukan sebelum penerbangan dan semasa perjalanan.

Doktor akan menetapkan dan memberikan sijil keselamatan kerana anda membawa suntikan itu.

Adalah disyorkan untuk melakukan vaksinasi

Vaksinasi untuk wanita hamil disyorkan jika anda akan pergi ke kawasan yang terdedah kepada penyakit.

Beberapa jenis vaksin tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana boleh membahayakan janin.

Namun, ada jenis vaksin yang dapat diberikan kepada wanita hamil, seperti tetanus toxoid (TT), hepatitis A, dan hepatitis B.

Rujuk doktor untuk mendapatkan vaksin yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda dan destinasi yang mesti dikunjungi.

Perhatikan pengambilan makanan

Semasa perjalanan, anda mesti memperhatikan makanan yang anda makan sehingga kesihatan wanita hamil dan janin dijaga dengan baik.

Elakkan makan makanan dengan kandungan gas yang tinggi, seperti kacang, brokoli, atau kubis. Makanan ini boleh membuat perut tidak selesa, kenyang, hingga cirit-birit pada wanita hamil.

Sebaiknya makan buah segar sepanjang perjalanan, seperti pisang, buah naga, epal, atau alpukat yang mengisi.

Jangan lupa minum banyak air ketika wanita hamil sedang menaiki kapal terbang. Walaupun kesannya kerap membuang air kecil, ia akan lebih baik daripada anda mengalami dehidrasi.

Pilih tempat duduk di lorong

Duduk lama di atas kapal terbang boleh menyebabkan kaki bengkak pada wanita hamil. Kami mengesyorkan agar anda memilih tempat duduk di pinggir lorong supaya mudah masuk dan keluar ketika berjalan menyusuri lorong.

Berjalan di lorong membantu ibu hamil untuk meregangkan kaki dan peredaran darah dengan lebih lancar.

Kehamilan boleh membuatkan anda melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Walaupun wanita hamil selamat menaiki kapal terbang, anda masih perlu berjumpa doktor untuk memeriksa keadaan dan keadaan bayi anda.