Kesihatan kulit

Rawatan Rambut Botak, Apa yang Perlu Diperhatikan?

Rambut gugur yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan kebotakan. Akibatnya, sebilangan orang memilih untuk tetap botak daripada tumbuh semula rambut. Apakah langkah-langkah untuk merawat rambut botak?

Sejumlah besar rawatan rambut botak

Sebilangan orang percaya bahawa mempunyai kepala yang botak bermaksud bahawa anda tidak perlu melakukan perawatan seperti ketika anda mempunyai rambut. Anda mungkin tidak akan menghabiskan masa untuk mencuci rambut, tetapi itu tidak benar.

Sebenarnya, anda masih harus merawat kepala botak anda walaupun tidak ada rambut yang tumbuh di atasnya. Apa yang perlu dilakukan?

1. Terus menggunakan syampu dan perapi

Kepala botak kemudian akan tumbuh rambut kecil. Nah, inilah yang membuat anda harus menjaga penjagaan rambut seperti biasa.

Ini kerana minyak dan kotoran akan lebih mudah terkumpul di kulit kepala yang botak. Oleh sebab itu, anda masih perlu menggunakan syampu dan perapi semasa mencuci agar kulit kepala anda tidak terkelupas.

Sebilangan daripada anda mungkin memilih sabun mandi biasa sebagai rawatan rambut botak. Namun, ini tidak digalakkan kerana boleh menjadikan kulit kepala kering.

2. Lindungi kepala anda dari paparan cahaya matahari

Selain terus menggunakan shampoo ketika melakukan shampoo, rawatan rambut botak yang lain adalah melindungi kulit kepala dari paparan sinar matahari.

Anda boleh memulakan dengan menggunakan pelindung matahari pada kulit kepala sebelum meninggalkan rumah, kemudian memakai topi untuk perlindungan tambahan. Ini bertujuan untuk mengurangkan risiko terkena sinar UV yang boleh menyebabkan barah kulit.

Kaedah merawat rambut botak ini juga membantu menjadikan kulit kepala berasa lebih selesa. Sentiasa gunakan pelindung matahari di kulit kepala walaupun cuaca mendung kerana masih boleh menyebabkan masalah pada kulit kepala.

3. Urut kulit kepala

Urut kulit kepala telah menjadi ritual untuk mengekalkan kulit kepala yang sihat. Kenapa begitu?

Rawatan rambut botak ini diperlukan untuk meningkatkan aliran darah di kulit kepala sehingga rambut tumbuh dengan sihat. Nasib baik, urut kulit kepala sangat mudah dilakukan sendiri tanpa bantuan orang lain.

Bagaimana hendak melakukannya:

  • Urut perlahan-lahan kulit kepala dengan 10 hujung jari
  • Gerakkan jari anda dari dahi, ke bahagian atas kepala, ke leher
  • Lakukan urut selama 2 - 5 minit

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Masalah kebotakan akibat keguguran rambut yang teruk kadang-kadang boleh disebabkan oleh tahap tekanan yang tinggi. Sekiranya anda mengalami tekanan, tentu ini akan mempengaruhi pertumbuhan rambut dan mempercepat keguguran rambut lagi.

Oleh itu, agar perkara ini tidak berlaku kepada anda, cubalah menguruskan tekanan dengan baik. Anda boleh memulakan perkara yang sesuai untuk diri sendiri, seperti meditasi dan yoga untuk membantu mengurangkan kitaran keguguran rambut.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/tips-overcoming-scalp-itch/

5. Berjumpa doktor dengan kerap

Sebenarnya rawatan untuk rambut botak, terutamanya ketika anda menghidapi alopecia areata, adalah berjumpa dengan pakar dermatologi. Berunding dengan doktor akan membantu untuk mengetahui rawatan apa yang sesuai untuk kulit kepala anda.

Penting untuk difahami bahawa kadangkala ahli dermatologi akan mengesyorkan menunggu dan melihat keadaan anda terlebih dahulu. Sekiranya anda mempunyai beberapa bintik di kawasan keguguran rambut, ada kemungkinan rambut akan tumbuh sendiri.

Ahli dermatologi juga akan memberi kaedah untuk merawat rambut botak. Sebenarnya, rawatan ini boleh dilakukan apabila anda mengalami kehilangan bulu mata, kening, atau rambut di bahagian lain badan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai rawatan rambut botak, sila berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.