Kesihatan mental

Pelajari Tanda dan Cara Mengatasi Ketagihan Media Sosial

Media sosial atau medsos menjadikan kehidupan banyak orang lebih mudah. Bermula dari berkomunikasi dengan keluarga atau rakan di berbagai pelosok dunia, sehinggalah mempermudah menjalankan perniagaan. Namun, penggunaan media sosial yang berlebihan boleh menyebabkan ketagihan. Jadi, apakah tanda-tanda yang anda ketagih dan bagaimana mengatasinya?

Bagaimana media sosial boleh menyebabkan ketagihan?

Terdapat pelbagai sebab mengapa banyak orang menggunakan media sosial. Bermula dari mempermudah untuk tetap berhubungan dengan orang tersayang, menonton video, melihat gambar, atau hanya menghabiskan masa untuk menggali maklumat atau mencari hobi.

Walaupun memberikan banyak faedah, penggunaan media sosial setiap hari juga boleh memberi kesan negatif, seperti ketagihan.

Seperti mana-mana jenis ketagihan dadah, penggunaan aplikasi terkini boleh mempengaruhi otak anda, menyebabkan penggunaan kompulsif dan berlebihan. Kebiasaan ini boleh mengganggu aktiviti harian, kerana anda terus sibuk bermain media sosial.

Memainkan media sosial kegemaran anda dapat merangsang pengeluaran dopamin di otak untuk meningkat. Dopamine adalah hormon yang berkaitan dengan keseronokan. Apabila badan anda bertindak balas terhadap lebih banyak dopamin, otak anda secara automatik akan menganggap bahawa bermain media sosial adalah aktiviti yang berguna dan perlu diulang.

Walau bagaimanapun, perasaan positif yang anda alami menggunakan media sosial hanya sementara. Sekiranya anda terus mengulanginya, sudah tentu ia boleh mencetuskan ketagihan. Inilah yang boleh membuat seseorang ketagih dengan media sosial.

Tanda-tanda anda ketagih di media sosial

Anda dikatakan mempunyai keadaan ini, jika anda menunjukkan tanda-tanda dan gejala ketagihan terhadap penggunaan media sosial seperti berikut:

1. Bangun, periksa media sosial

Hampir setiap penagih media sosial akan memulakan rutin harian mereka dengan memeriksa telefon mereka untuk melihat apa yang mereka terlepas di Facebook, Twitter, Instagram semasa tidur nyenyak.

Telefon juga merupakan perkara terakhir yang anda matikan sebelum tidur. Sebenarnya, ia mengganggu waktu tidur anda kerana anda selalu ketagihan melayari di media sosial.

2. Dalam talian di mana sahaja dan bila-bila masa

Satu lagi tanda ketagihan media sosial yang perlu anda perhatikan adalah selalu di talian di mana sahaja dan bila-bila masa. Bukan hanya bercuti, bahkan ketika melintas jalan atau di tandas, anda selalu berhubung dengan media sosial.

Anda tidak pernah merasa bosan seharian memegang telefon anda tatal garis masa dan tonton video viral yang tidak berkesudahan, atau periksa beratus gambar percutian rakan dan artis yang anda idola. Tidak kira apa yang anda lakukan semasa bermain media sosial, anda akan menemui tempat dan cara untuk melibatkan diri di media sosial.

3. Digalakkan memuat naik gambar diri dan status untuk dijemput suka

Tekanan besar untuk memastikan anda mendapat foto yang sempurna untuk disiarkan di Instagram anda adalah sesuatu yang biasanya dialami oleh orang-orang yang ketagihan di media sosial.

Penagih ini ingin membuat iri hati terhadap pengikutdia, jadi ia mesti memuat naik gambar yang sempurna. Prosesnya boleh menyusahkan dan menjengkelkan, tetapi anda nampaknya tidak peduli akan akibatnya.

Sama juga dengan memilih selfie Dengan sempurna, menentukan ayat yang tepat untuk kemas kini status Facebook atau pemujaan di Twitter boleh menjadi sangat sukar. Biasanya, penagih media sosial akan melalui proses penyuntingan yang ketat, berulang-alik untuk menghapus status, dan mengulang berulang kali sehingga mereka mendapat perenggan yang menyentuh hati.

4. Tanpa internet, hidup sengsara

Kadang-kadang perkara buruk boleh berlaku, misalnya ketika dalam keadaan di mana tidak ada internet / WiFi. Perasaan kegelisahan dan kegelisahan akan bergelut kerana mereka tidak dapat mengesan garis masa untuk mengetahui aktiviti dan status rakan dan keluarga.

Fenomena ketakutan kehilangan berita (rampasan kuasa) ini dikenali sebagai Takut kehilangan (FoMO).

Sebagai tambahan kepada tanda-tanda yang disebutkan di atas, anda mungkin juga merasakan beberapa perkara ketika anda ketagih dengan media sosial:

 • Aktiviti harian diabaikan kerana anda sibuk memeriksa dan bermain media sosial.
 • Bermain media sosial menjadikan anda antisosial, lebih suka meluangkan masa bersendirian dengan telefon bimbit anda, daripada melakukan aktiviti lain dengan rakan atau keluarga.
 • Gelisah dan mudah marah ketika tidak membuka aplikasi media sosial.

Masalah yang mungkin timbul kerana ketagihan media sosial

Pada tahap yang lebih teruk, ketagihan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti:

 • Harga diri rendah, selalu membandingkan diri anda dengan orang lain dan menganggap bahawa kehidupan orang lain lebih baik daripada kehidupan anda sendiri.
 • Kesepian menyebabkan kegelisahan dan gangguan tekanan, dan kemurungan.
 • Pola tidur bertambah buruk, mengakibatkan penurunan kesihatan fizikal, prestasi di sekolah, atau produktiviti dan kualiti kerja.
 • Kehilangan empati dan mengabaikan kehidupan apa yang berlaku dalam kehidupan sebenar.

Cara mengatasi ketagihan media sosial

Untuk mengelakkan ketagihan ini, anda mesti menggunakan media sosial dengan bijak. Sekiranya anda sudah merasa ketagihan, maka sedarlah diri anda untuk mula mengehadkan penggunaan media sosial.

Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu anda menggunakan media sosial dengan lebih sihat:

 • Keluarkan aplikasi perubatan sosial yang ketagihan pada telefon atau tablet anda. Walaupun anda dapat mengaksesnya melalui komputer atau komputer riba, tentu ini memerlukan lebih banyak usaha.
 • Matikan telefon bimbit anda semasa bekerja, sekolah, makan, atau aktiviti bersama keluarga. Selain itu, anda juga dapat menyesuaikan tetapan pada setiap aplikasi media sosial untuk mematikan pemberitahuan tertentu yang biasanya meminta anda untuk memeriksa.
 • Cuba buat jadual untuk bermain media sosial. Luangkan sedikit masa dan tetapkan pemasa untuk menentukan berapa lama anda dibenarkan bermain media sosial.
 • Letakkan telefon atau tablet anda di luar bilik. Tujuannya, agar anda tidak tergoda untuk membuka media sosial sebelum tidur.
 • Lakukan aktiviti yang tidak berkaitan dengan penggunaan telefon bimbit, seperti bersenam, pergi ke perpustakaan, mengikuti kelas memasak, atau bermain di luar dengan rakan dan keluarga.
 • Sekiranya kaedah sebelumnya tidak berkesan untuk mengatasi ketagihan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi.