Kesihatan Otak dan Saraf

Dadah dan Terapi untuk Mengubati Penyakit Alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah penyakit yang menyebabkan gangguan fungsi otak yang dicirikan oleh kesukaran berfikir dan mengingat. Walaupun benar bahawa sampai sekarang tidak ada perawatan yang dapat menyembuhkan penyakit ini, ada beberapa jenis ubat dan terapi yang dapat mengurangi gejala. Mari kita bincangkan satu persatu rawatan penyakit Alzheimer dalam tinjauan berikut.

Ubat untuk merawat penyakit Alzheimer

Walaupun tidak dapat disembuhkan, gejala penyakit Alzheimer dapat diatasi dengan minum ubat. Terdapat beberapa jenis ubat yang disetujui oleh FDA (Food and Drug Administration) yang berpusat di Amerika Syarikat dan BPOM untuk merawat penyakit Alzheimer.

Beberapa ubat yang diresepkan untuk rawatan penyakit Alzheimer pada orang tua adalah:

1. Donepezil

Donepezil adalah ubat yang digunakan untuk memperlambat gejala penyakit Alzheimer ringan hingga teruk. Ubat ini juga biasa digunakan untuk rawatan kecederaan otak dan penyakit Parkinson yang disebabkan oleh demensia.

Kesan sampingan yang biasa termasuk insomnia, muntah, cirit-birit, dan jangkitan. Pada tahun 2015 Agensi POM memberi amaran tentang 2 risiko yang jarang berlaku tetapi berpotensi serius untuk menggunakan ubat ini, iaitu kerosakan otot (rhabdomyolysis) dan gangguan neurologi yang disebut sindrom malignan neuroleptik (NMS).

Jadi, sebelum menggunakannya anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu. Sekiranya anda tiba-tiba mengalami kelemahan otot, jangan berlengah berjumpa doktor.

Donepezil (Aricept dan pelbagai jenama generik lain), boleh didapati dalam bentuk tablet dan lozenges. Ubat ini boleh diminum sebelum tidur dan makan, kerana makanan tidak akan mempengaruhi tindakan ubat. Walau bagaimanapun, pastikan dalam penggunaannya anda mengikuti semua cadangan doktor dan ahli farmasi.

2. Rivastigmine

Rivastigmine (Exelon), tersedia dalam kapsul yang boleh diminum dua kali sehari dan tampalan transdermal (plaster seperti tampalan). Bagi orang yang mengalami gejala Alzheimer yang teruk, ubat ini biasanya diberikan dalam bentuk transdermal dan bukannya oral.

Seperti donepezil, perawatan khusus diperlukan ketika menggunakan ubat rivastigmine, terutama jika pesakit beratnya kurang dari 50 kilogram. Sebabnya, ubat Alzheimer ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti loya dan muntah yang berlebihan. Jadi risiko menurunkan berat badan pesakit secara drastik.

Ubat Alzheimer ini boleh diminum bersama makanan (sarapan dan makan malam). Manakala ubat dalam bentuk plaster boleh digunakan sekali sehari pada punggung bawah atau atas.

Elakkan meletakkan ubat pada bahagian badan yang sama selama 14 hari. Pastikan menekan pita ubat dengan kuat (sekurang-kurangnya 30 saat) pada kulit bersih untuk memastikan semua bahagian melekat dengan sempurna.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku dalam penggunaan ubat ini adalah:

  • Dermatitis alahan
  • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit
  • Mempengaruhi kerja jantung
  • Mempengaruhi keupayaan koordinasi otak

3. Galantamin

Galantamin (Reminyl) yang terdapat dalam kapsul atau tablet boleh diambil pada waktu sarapan atau makan malam. Tetapi yang pasti, tanyakan kepada doktor dan ahli farmasi anda mengenai cadangan pengambilan ubat Alzheimer ini.

Sekiranya anda pernah menggunakan selesaizepil atau rivastigmine (kumpulan ubat kolinesterase), anda perlu menunggu hingga 7 hari untuk mengambil galantamine, sehingga kesan sampingan ubat sebelumnya akan hilang.

Sementara itu, pesakit yang tidak mengalami kesan sampingan dari donepezil atau rivastigmine boleh memulakan terapi galantamin setiap hari sebaik sahaja menghentikan terapi sebelumnya.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku semasa menggunakan ubat ini adalah beberapa reaksi kulit, seperti ruam. Sekiranya masalah kulit yang anda alami tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor.

4. Memantin

Memantin (Abixa), tersedia dalam bentuk tablet dan boleh diminum sebelum atau sesudah sarapan. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan aktiviti tidak normal di otak dan meningkatkan kemampuan berfikir dan mengingat.

Sama seperti ubat Alzheimer lain, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan masalah kulit. Kesan sampingan yang paling teruk adalah menyebabkan masalah pada kornea. Oleh itu, ia mesti digunakan mengikut nasihat dan pengawasan doktor.

Setiap ubat mempunyai kesan sampingan dan cara kerja yang berbeza. Doktor akan memerhatikan gejala dan keadaan anda terlebih dahulu, kemudian menentukan ubat mana yang paling sesuai untuk dimakan. Bercakap dengan doktor anda jika anda mempunyai alahan atau mengalami kesan sampingan yang mengganggu selepas mengambil ubat.

Terapi sebagai rawatan untuk penyakit Alzheimer

Selain mengambil ubat, ada cara lain yang dapat diambil untuk mengatasi dan mengobati penyakit Alzheimer, yaitu menjalani terapi tingkah laku atau juga dikenal sebagai terapi perilaku kognitif (CBT).

Dalam beberapa kes, pesakit Alzheimer sendiri atau bersama dengan jenis demensia lain, mungkin menunjukkan gejala kemurungan. Nah, tujuan terapi CBT adalah untuk mengurangkan atau mencegah kemurungan yang sering terjadi pada pesakit Alzheimer.

Walaupun begitu, tidak semua pesakit Alzheimer mengikuti terapi ini dengan berkesan. Sebabnya, terapi ini menggunakan bahasa sebagai perantara. Oleh itu, pesakit Alzheimer yang sukar memahami bahasa mungkin harus berusaha keras untuk mengikuti terapi.

Pada pesakit Alzheimer yang tidak bergejala atau tidak mengalami kemurungan, terapi CBT mungkin tidak diperlukan.

Adakah ubat tradisional (tradisional) untuk penyakit Alzheimer?

Hingga kini, tidak ada ubat-ubatan herba atau tradisional yang terbukti dapat merawat atau melegakan simptom penyakit Alzheimer.

Beberapa kajian telah melihat manfaat asid lemak omega 3, vitamin E, dan kurkumin pada pesakit dengan masalah otak ini. Namun, sehingga kini suplemen ini belum sepenuhnya menunjukkan potensi sebagai ubat herba untuk membantu merawat penyakit.

Sekiranya anda mempertimbangkan makanan tambahan ini, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu. Doktor akan mempertimbangkan faedah serta kemungkinan kesan sampingan. Sekiranya kesan sampingan menjadi perhatian, doktor anda tidak akan memberi anda lampu hijau untuk mengambil makanan tambahan.

Walaupun begitu, anda masih boleh menyokong rawatan doktor dengan melakukan rawatan di rumah yang sesuai untuk pesakit Alzheimer, seperti:

  • Menjaga diet yang sihat, seperti memenuhi keperluan vitamin, protein, serat, lemak sihat, dan nutrien penting lain ke dalam diet setiap hari.
  • Berhenti merokok dan elakkan asap rokok yang apabila disedut dan masuk ke dalam badan boleh menyebabkan keradangan.
  • Menjaga kualiti tidur yang sihat, seperti berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gangguan tidur.
  • Bersenam untuk menjaga kesihatan badan secara keseluruhan.
  • Berhati-hatilah dengan mengambil ubat lain yang mungkin memburukkan lagi gejala penyakit Alzheimer. Menurut laman web Institut Nasional Penuaan, beberapa ubat yang harus digunakan dengan berhati-hati oleh orang dengan penyakit Alzheimer adalah ubat anti-sawan, ubat anti-kecemasan, ubat antipsikotik, dan pil tidur.