Alahan

Menjaga Anjing Boleh Membawa 4 Manfaat Kesihatan Ini

Sebilangan besar orang enggan memiliki haiwan peliharaan di rumah seperti anjing atau kucing kerana pelbagai alasan. Contohnya, malas merawatnya atau takut akan risiko penyakit seperti alahan. Sebenarnya, selain menjadi penghibur dalam keadaan tertekan, memiliki haiwan peliharaan di rumah juga dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan yang mungkin tidak pernah anda fikirkan sebelumnya. Jadi, apa faedah menjaga anjing di rumah? Ketahui jawapannya dalam artikel ini.

Faedah memiliki anjing di rumah

1. Meningkatkan kesihatan jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa menjaga anjing di rumah dikaitkan dengan tekanan darah rendah, kolesterol rendah, dan tahap trigliserida yang lebih rendah, semuanya menyumbang kepada kesihatan jantung dan saluran darah secara keseluruhan.

Bukan hanya itu, pesakit serangan jantung yang memelihara anjing juga diketahui mempunyai kualiti hidup yang lebih baik daripada mereka yang tidak mempunyai anjing di rumah mereka.

2. Meningkatkan kesihatan mental

Menurut kajian yang diterbitkan pada tahun 2011, orang yang memiliki haiwan peliharaan di rumah didapati lebih bahagia, lebih sihat dan merasa lebih baik daripada mereka yang tidak memiliki haiwan peliharaan.

Sebabnya, menghabiskan beberapa minit untuk bermain dengan haiwan peliharaan dapat meningkatkan pengeluaran hormon serotonin dan dopamin, yang merupakan bahan kimia di otak yang bertanggungjawab untuk mengatur mood. Malah kesan aktiviti ini sama seperti ketika memeluk pasangan, melihat pemandangan yang indah, dan sebagainya.

3. Mengurangkan risiko alahan

Sebilangan besar orang enggan menyimpan haiwan berbulu di rumah kerana takut akan risiko alahan. Walau bagaimanapun, satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Allergy and Clinical Immunology mendapati bahawa anak-anak yang dibesarkan oleh ibu bapa yang mempunyai haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing di rumah cenderung berisiko rendah mengalami alergi dan asma.

Kanak-kanak yang selalu berada di sekitar dua atau lebih anjing atau kucing sebagai bayi diketahui cenderung mengalami alergi biasa kerana terdedah kepada bakteria awal. Sebabnya, ia menjadikan sistem imun lebih kuat melawan alergen.

4. Membantu menurunkan berat badan

Kajian berulang kali mendapati bahawa berjalan anjing anda setiap hari dapat membantu menurunkan berat badan. Ini kerana aktiviti ini akan memaksa anda melakukan sekurang-kurangnya 10, 20, atau 30 minit aktiviti fizikal sederhana setiap hari.

Sekiranya anda termasuk orang yang kerap membawa haiwan kesayangan anda berjalan-jalan, pertimbangkan untuk meningkatkan masa berjalan anda untuk berjalan lebih lama dengan kadar yang lebih pantas.

5. Menjaga cergas dan aktif pada usia tua

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Gerontologists mendapati bahawa orang yang berumur 60 tahun ke atas yang menjaga anjing di rumah cenderung mempunyai berat badan yang ideal, mengelakkan masalah kegemukan dan jarang berjumpa doktor kerana sakit.

Bukan hanya itu, bagi orang tua yang berumur 60 tahun ke atas, menjaga anjing juga dapat menurunkan hormon stres kortisol. Ini pasti akan membantu mengatasi kesepian atau kemurungan yang dirasakan oleh banyak orang tua.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found