Kesihatan mental

Kepentingan Mempunyai Keberanian Sebagai Kunci Kehidupan Yang Berjaya •

Setiap tingkah laku manusia dipengaruhi oleh proses pemikiran yang akhirnya membuat keputusan. Tetapi untuk dapat membuat keputusan yang tepat, kita harus mengawal kerakusan dalam diri kita agar tidak mengutamakan keputusan yang boleh membawa kepada bencana secara sembarangan - walaupun kadang-kadang menggoda untuk melakukannya. Mempunyai keberanian akan memberi banyak kesan positif kepada watak anda. Ketekunan bahkan dianggap faktor penting dalam kejayaan hidup untuk mencapai sesuatu tujuan.

Apa yang dimaksudkan dengan kegigihan?

Ringkasnya, tekad dapat didefinisikan sebagai kemampuan untuk mengawal diri sejenak untuk meninggalkan hasrat palsu untuk mencapai tujuan jangka panjang yang tentunya lebih besar. Ketekunan tidak hanya berkaitan dengan mempunyai motivasi atau tekad untuk mencapai sesuatu, tetapi juga melibatkan mengawal pemikiran dan tabiat harian. Dan untuk dapat mengawal diri anda, semua tindakan dan tingkah laku anda harus dilakukan secara sedar, melibatkan kemampuan untuk berfikir secara logik dan mengatur emosi, dan melibatkan kemampuan untuk menentang godaan.

Ramai yang percaya bahawa kegigihan adalah faktor penting dalam membuat perubahan gaya hidup. Dengan kawalan diri yang baik, kita dapat mengamalkan diet yang sihat dan senaman yang konsisten, menghindari candu yang tidak sihat seperti rokok dan alkohol, atau berhenti menunda-nunda.

Mengapa penting untuk mempunyai keberanian?

Kegagalan mencapai matlamat boleh dipengaruhi oleh banyak perkara - bukan hanya kurangnya kawalan diri atau tekad. Tetapi para pakar percaya bahawa kegigihan sangat mustahak dalam mencapai tujuan ini.

Kajian pada tahun 1960 menguji kawalan diri pada masa kanak-kanak. Setiap kanak-kanak diberi marshmallow. Sekiranya mereka mahu menunggu 15 minit mereka akan diberi dua marshmallow. Para penyelidik melakukan pemerhatian susulan sehingga mereka dewasa, dan mendapati bahawa kumpulan kanak-kanak yang memilih untuk menunggu untuk mendapatkan dua marshmallow mempunyai tahap kejayaan akademik, kualiti kesihatan fizikal dan sosial yang lebih baik. Dari sini pengkaji menyimpulkan bahawa kekuatan kawalan diri yang ditanamkan sejak kecil dapat menjadi perlindungan dari gaya hidup sembrono ketika mereka dewasa. Penyelidikan ini dikenali sebagai "eksperimen marshmallow".

Dapatan kajian ini selari dengan kajian terkini yang menunjukkan bahawa individu yang bertekad mampu menunda kesenangan sesaat dan kurang impulsif. Penyelidik lain juga mendapati bahawa kawalan diri pada masa dewasa diperlukan untuk menjaga hubungan sosial, menjaga kesihatan mental dan fizikal, dan mencegah penyalahgunaan alkohol dan dadah.

Keberanian juga mempunyai tarikh luput

Ramai ahli psikologi juga percaya bahawa kekuatan kawalan diri mempunyai had, sehingga kesungguhan seseorang dapat habis. Sebenarnya, menahan diri atau bersabar untuk mendapatkan sesuatu yang anda mahukan atau bahkan memerlukan juga memberi kesan kepada keadaan mental anda. Ketekunan boleh disamakan dengan otot. Terlalu lama tidak digunakan akan menguras kekuatannya, tetapi penggunaan terlalu banyak boleh menyebabkan otot cepat habis dan menjadi tidak berkesan.

Dalam kajian tahun 1998, para penyelidik meletakkan subjek kajian di ruangan yang harum dengan bau kek. Peserta dibahagikan kepada dua kumpulan: Satu diberikan hanya satu sampel kuki, sementara yang lain diberi beberapa sampel dalam bekas. Kemudian mereka ditugaskan untuk menyelesaikan teka-teki. Pada akhir kajian, kumpulan yang diberi satu sampel kuki cenderung menyerah lebih cepat daripada kumpulan yang diberi sebilangan besar kuki. Ini menunjukkan bahawa kawalan diri dapat menurun secara mendadak dalam keadaan tertentu.

Walau bagaimanapun, hasil kajian ini dapat dipengaruhi oleh keadaan fizikal setiap subjek kajian. Mereka mungkin tidak dapat fokus pada pekerjaan kerana lapar, atau kerana keinginan untuk makan. Otak adalah organ tubuh yang paling kompleks dan memerlukan banyak tenaga untuk memastikannya berfungsi dengan optimum. Oleh itu, otak yang kekurangan bahan bakar dapat mengorbankan proses kawalan diri. Aspek psikologi lain juga dapat berperanan dalam penurunan tekad anda, seperti mood anda, serta prinsip dan sikap seseorang terhadap rangsangan.

Adakah terdapat cara untuk memperkuat keberanian?

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan keputusan anda jatuh secara drastik:

  • Ketahui keadaan anda sendiri - apabila anda mula kehilangan kemampuan untuk mengawal diri anda membuat beberapa pengecualian kadang-kadang tanpa kehilangan kawalan sepenuhnya. Contohnya, semasa anda menjalani diet, sisihkan satu "cheat" sehari dalam seminggu untuk memakan makanan "tidak sihat" yang anda mahukan, kemudian kembali ke rutin diet biasa anda selepas itu.
  • Alihkan perhatian - ketika anda menghadapi keinginan untuk melakukan sesuatu yang dapat melambatkan matlamat anda, cubalah mengalihkan fikiran dengan melakukan aktiviti lain. Menolak fikiran anda adalah penting untuk terus fokus pada matlamat anda.
  • Buat tabiat baru Tekanan ketika berusaha memusatkan perhatian pada matlamat dapat membuat kita cenderung kembali kepada tabiat lama yang sebenarnya menjauhkan kita dari tujuan itu sendiri. Kebiasaan baru yang tidak bertentangan dengan tujuan dapat menjadikan keadaan fikiran lebih santai dan menjauhkan diri dari merasa bosan.
  • Capai matlamat anda perlahan-lahan - Salah satu sebab seseorang cepat menyerah adalah kerana tujuannya terasa sangat sukar dicapai, dan ingin dicapai dalam masa yang singkat. Salah satu cara untuk mengelakkan anda menyerah separuh jalan adalah dengan melakukan kerja secara perlahan dan sedikit demi sedikit. Jangan terlalu memikirkan berapa banyak bahagian yang harus anda lakukan, tetapi cuba fokus pada proses dan kemajuan apa yang telah dilakukan.
  • Jadi diri sendiri - sebagai klise, perkara yang paling penting dalam mencapai matlamat adalah merealisasikan apa yang sebenarnya ingin anda capai. Memaksa diri anda untuk memenuhi atau mengikuti tujuan yang ditetapkan oleh orang lain akan menjadikan anda beban yang sangat berat kerana tidak sesuai dengan diri anda yang sebenarnya. Inilah yang membuat tekad anda mudah goyah di tengah jalan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found