Kehamilan

Pengalaman Keguguran Berulang Membuat Saya Hampir Putus asa

Pengalaman keguguran pertama saya berlaku ketika saya baru hamil 10 minggu. Pendarahan berlaku semasa saya berada di tandas pejabat. Pada hari yang sama saya dikejarkan ke hospital. Saya tidak pernah menyangka akan keguguran, bukan sekali, tetapi dua kali. Pengalaman keguguran berulang agak trauma bagi saya.

Saya akan bersiap untuk kehamilan seterusnya dengan lebih matang dan sihat. Ini ialah cerita saya.

Pengalaman keguguran kali pertama

Tidak lama selepas berkahwin, saya juga positif mengandung. Melihat dua baris yang tertulis di pek ujian pada waktu pagi membuat saya dan suami sangat gembira.

Saya segera memeriksanya ke pakar sakit puan. Ternyata saya mengandung 4 minggu.

Saya tidak menyedarinya kerana setakat ini saya tidak merasakan gejala mual atau mual pagi. Ini berterusan hingga minggu-minggu berikutnya.

Tidak ada perubahan dalam aktiviti harian saya, pulang dan pergi dengan kereta api seperti biasa.

Pada masa saya hamil 8 minggu, saya sekali lagi melakukan kawalan dan ultrasound (ultrasonografi). Saya tidak sabar untuk mendengar degupan jantung anak kecil saya dan melihat bagaimana ia tumbuh di perut saya. Dengan harapan cemas saya pergi ke pakar obstetrik.

Namun, harapan saya tidak menjadi kenyataan pada masa itu. Tidak ada suara detak jantung yang didengar, dan juga tidak kelihatan bahawa janin saya sedang berkembang. Hanya skrin hitam.

Doktor mengatakan bayi itu belum kelihatan dan itu bukan masalah serius. Ini perkara biasa.

Saya tahu, secara amnya bunyi degupan jantung bayi di dalam rahim dapat didengar ketika hamil 7 minggu. Pelbagai fikiran buruk segera terlintas di fikiran, tetapi saya tidak mengendahkannya.

Bagaimanapun, doktor mengatakan itu bukan masalah serius. Saya terus berharap dan berdoa agar tidak ada yang buruk berlaku di rahim saya.

Harapan saya luntur ketika saya berdarah ketika hamil 10 minggu. Pendarahan berlaku semasa saya bekerja. Saya terus ke hospital terdekat dari pejabat saya.

Selama 2 jam saya terpaksa menunggu doktor datang. Selepas itu saya melakukan ultrasound transvaginal untuk memeriksa keadaan organ pembiakan saya.

"Janin ibu hilang, hanya kantung kehamilan yang tinggal," kata doktor itu kepada saya. Saya dinyatakan keguguran. Pada masa itu saya tidak mahu mempercayai apa yang saya dengar.

Saya tidak merasakan sakit, sakit, atau pedih ulu hati. Hasil dua kali pek ujian Saya juga menyatakan bahawa saya masih positif kehamilan. Saya tidak percaya bahawa saya keguguran.

Doktor mengatakan bahawa saya perlu melakukan kuret untuk membersihkan tisu yang tersisa di rahim saya. Dia juga meneruskan bahawa hasilnya pek ujian masih boleh positif selepas keguguran.

Ini kerana hormon kehamilan atau HCG (Human Chorionic Gonadotropin) dalam badan belum hilang sepenuhnya.

Saya dijadualkan menjalani rawatan kehamilan dua hari kemudian. Namun, pada hari itu saya kembali berdarah. Segumpal darah sebesar kepalan tangan keluar dari badan saya.

Doktor mengatakan itu adalah kantung kehamilan saya dan mengatakan saya mengalami pengguguran spontan.

Pengguguran spontan adalah keguguran tanpa didahului oleh tindakan tertentu yang mencetuskannya, tanpa ubat atau kuret.

Semasa saya kembali melakukan ultrasound, tidak ada yang tersisa. Rahim saya bersih dan tidak ada keperluan untuk kuret.

Keguguran kedua

Setelah menjalani pemulihan selama tiga bulan, saya hamil positif pada bulan November 2018. Untuk mengelakkan keguguran berulang, doktor mengesyorkan agar saya berehat sepenuhnya selama 3 hari.

Namun, keadaan kerja membuatkan saya tidak selesa untuk cuti 3 hari penuh. Akhirnya saya memutuskan untuk berehat untuk satu hari sahaja. Lebih-lebih lagi, pada masa itu saya berasa sangat sihat.

Keputusan yang saya ambil ternyata menyesal kemudian.

Oleh kerana saya tidak mengikuti nasihat doktor, saya sekali lagi mengalami sesuatu yang cuba saya elakkan. Pada masa saya hamil 8 minggu, saya mempunyai bintik-bintik coklat.

Pada hari itu saya segera melakukan ultrasound transvaginal. Doktor mengatakan bahawa janin di rahim saya masih ada tetapi sangat lemah dan mudah keguguran.

Tepat apa yang doktor katakan. Beberapa hari kemudian saya mengalami pendarahan lagi. Perut saya sakit dan pedih ulu hati tidak tertahankan. Pendarahan berterusan selama seminggu.

Kehamilan seterusnya

Pengalaman dua keguguran menyebabkan saya agak trauma dan takut untuk hamil lagi. Doktor juga mencadangkan agar saya menangguhkan kehamilan sekurang-kurangnya 6 bulan untuk tempoh pemulihan.

Pada masa itu, kami, suami dan saya, menggunakannya untuk mengatasi kesedihan yang disebabkan oleh kehilangan calon bayi.

Saya sedar, walaupun ada ketakutan, saya tidak dapat menyerah dan menyerah. Lebih-lebih lagi, ini bukan sahaja masalah peribadi saya tetapi juga untuk keperluan rumah tangga saya.

Memasuki bulan ketujuh, saya dan suami sekali lagi berusaha merancang kehamilan kami yang seterusnya. Saya tidak mahu terus turun dan menyalahkan diri sendiri. Kami yakin ada cara untuk mencegah keguguran berulang.

Keguguran berulang atau keguguran berulang adalah istilah bagi mereka yang keguguran 3 kali berturut-turut. Keadaan ini jarang berlaku dan hanya mempengaruhi sekitar 1% pasangan.

Saya juga bertekad untuk berusaha hamil lagi dan menjaga rahim dengan sebaik mungkin.

Saya tahu bahawa keguguran sebelumnya dapat meningkatkan risiko keguguran pada kehamilan yang akan datang.

Oleh itu, saya memutuskan untuk meletakkan jawatan. Di samping itu, saya kerap memeriksa kesihatan dan kesuburan saya.

Saya menjalani beberapa pemeriksaan kesihatan bermula dari pemeriksaan pembekuan darah, kandungan gula dalam darah, dan jangkitan TORCH (toxoplasmosis, jangkitan lain, rubella, sitomegalovirus (CMV), dan herpes).

Hasil dari semua ujian tersebut menyatakan bahawa saya sihat dan selamat untuk hamil lagi

Dua keguguran yang saya alami berlaku pada trimester pertama kehamilan. Ia boleh disebabkan oleh rahim yang lemah, pembekuan darah, kualiti sperma yang buruk, atau sebab lain.

Namun, saya tidak pernah benar-benar memastikan punca dua keguguran yang saya alami.

Satu perkara yang pasti, doktor mengatakan bahawa pengalaman keguguran sebelumnya tidak bermaksud bahawa peluang saya untuk hamil dan melahirkan telah ditutup.

Pada awal tahun 2020, saya menguji positif kehamilan lagi. Pada kehamilan 5 minggu saya melakukan ultrasound transvaginal, tetapi janin di badan saya tidak dapat dilihat.

Ketakutan dan bayangan keguguran sebelumnya menghantui dirinya. Saya risau.

Semasa kehamilan itu saya berehat sepenuhnya. Saya tidak pernah ketinggalan jadual pengambilan vitamin, pengencer darah, dan selalu makan makanan berkhasiat.

Pada jadual kawalan seterusnya, saya berasa tidak selesa. Saya telah mencuba yang terbaik kali ini. Saya rasa saya tidak boleh terima sekiranya saya gagal lagi.

Namun, alhamdulillah saya akhirnya dapat mendengar degupan jantung dan melihat perkembangan janin yang saya bawa. Saya berasa lega.

Dzikrina Istighfarah Hanun Qoniah (27) bercerita untuk pembaca.

Mempunyai kisah atau pengalaman kehamilan yang menarik dan memberi inspirasi? Mari berkongsi cerita dengan ibu bapa yang lain di sini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found