Corak Tidur Sihat

Adakah benar bahawa kurang tidur dapat menurunkan berat badan? •

Menjaga waktu terlambat untuk melakukan tugas kuliah atau menyelesaikan pekerjaan yang hampir pada tarikh akhir, anda mungkin pernah melakukannya sekali-sekala. Kedua-duanya boleh membuatkan anda kurang tidur kerana jangka waktu tidur 7-8 jam yang biasanya anda lakukan berkurang. Anda mungkin fikir anda dapat melunaskan hutang tidur anda dengan tidur di siang hari. Namun, tahukah anda bahawa kurang tidur adalah berkaitan dengan berat badan anda. Jadi, kesan kurang tidur boleh menurunkan atau menambah berat badan, bukan?

Kesan kurang tidur boleh menurunkan atau menambah berat badan?

Sebilangan besar daripada anda mungkin hanya mengetahui bahawa kurang tidur boleh menyebabkan mata mengantuk pada siang hari. Kesan kurang tidur tidak semudah itu. Sebenarnya, tempoh tidur yang tidak mencukupi dapat mempengaruhi berat badan anda, iaitu menambah berat badan.

Terdapat beberapa cara untuk badan anda menambah berat badan ketika anda kurang tidur, termasuk:

1. Selera makan cenderung meningkat

Rasa kenyang di perut anda dipengaruhi oleh hormon leptin, yang dihasilkan oleh otak. Nah, hormon ini berperanan mengatur pengambilan makanan dan perbelanjaan tenaga agar tubuh dapat mengekalkan berat badan yang ideal.

Bukan hanya itu, ada juga hormon ghrelin, yang berperanan meningkatkan rasa lapar sehingga anda makan lebih banyak agar tubuh tidak kekurangan tenaga. Kedua-dua penghasilan hormon ini ternyata bergantung pada kualiti tidur anda.

Klinik Mayo mengatakan bahawa tidur selama empat jam setiap malam dapat meningkatkan rasa lapar dan selera makan. Ini bermaksud, kesan kurang tidur dapat meningkatkan ghrelin dan menurunkan leptin, menyukarkan anda menurunkan berat badan. Sebabnya, anda lebih cenderung makan dalam kuantiti yang banyak kerana selera makan anda meningkat.

2. Mengidam makanan berkalori tinggi

Kesan kurang tidur boleh menyukarkan anda menurunkan berat badan, kerana keinginan untuk makan makanan berkalori tinggi meningkat dengan cepat. Akibatnya, semakin banyak kalori yang anda makan, semakin besar risiko kenaikan berat badan.

3. Kurang aktif kerana badan letih

Dorongan makanan ringan yang padat kalori memerlukan anda untuk lebih aktif bergerak. Tujuannya, supaya lebihan kalori dapat dibakar menjadi tenaga dan tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Malangnya, orang yang kurang tidur cenderung bangun dengan rasa sakit dan letih, yang membuat mereka enggan melakukan banyak aktiviti dan lebih suka tidur. Akibatnya, kenaikan berat badan boleh berlaku.

Kesan gangguan tidur semasa program penurunan berat badan

Berdasarkan semua kesan penjelasan sebelumnya, anda dapat menyimpulkan bahawa memerlukan banyak usaha untuk menurunkan berat badan jika anda mengalami kekurangan tidur. Terutama jika kurang tidur disebabkan oleh gangguan tidur, seperti insomnia, apnea tidur, atau sindrom kaki yang gelisah.

Ini bermaksud, jika anda menjalani diet tetapi kualiti tidur masih kurang, usaha menurunkan berat badan yang anda lakukan tidak akan memberikan hasil yang memuaskan. Ia boleh gagal sepenuhnya.

Oleh itu, jika anda berusaha menurunkan berat badan dan merasa seperti tidak melakukan yang terbaik, perhatikan kualiti tidur anda. Sekiranya anda masih belum cukup tidur, ini mungkin menjadi penyebab kegagalan diet anda.

Kesimpulannya, jika anda mahukan diet yang berjaya, perbaiki juga pola tidur anda yang tidak kemas. Jangan risau, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut agar anda tidak tidur dan anda dapat menurunkan berat badan dengan lancar.

  • Buat jadual untuk tidur awal dan bangun pagi. Tidur lebih awal mengelakkan anda kurang tidur, dan bangun pagi membolehkan anda lebih aktif pada waktu pagi, jadi lebih baik untuk metabolisme anda, termasuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan selera makan.
  • Elakkan makan sebelum tidur, terutamanya dalam bahagian besar. Lebih baik makan makanan ringan yang sihat, sekurang-kurangnya 2-3 jam sebelum tidur.
  • Tidak apa-apa untuk tidur siang, asalkan mengikut peraturan. Beberapa peraturan tidur siang yang perlu anda patuhi adalah tidur selama kira-kira 10-20 minit atau tidak lebih dari 1 jam dan melakukannya sebelum jam 3 petang.
  • Belajar untuk menguruskan tekanan dengan terapi relaksasi sebelum tidur, meditasi, atau aktiviti yang anda nikmati. Kerana tekanan boleh membuat sebilangan orang cenderung makan lebih banyak sebagai bentuk menghilangkan tekanan.
  • Ikuti peraturan penurunan berat badan dengan mengurangkan pengambilan kalori dan meningkatkan aktiviti fizikal, seperti bersenam.
  • Sekiranya gangguan tidur anda cukup teruk untuk mengganggu aktiviti harian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found