Kesihatan

Isi semula Piawaian Air Minum yang Perlu Anda Ketahui •

Depot air minuman isi semula memang merupakan salah satu alternatif yang dipilih untuk memenuhi keperluan air minum keluarga di rumah. Namun, di manakah sumber airnya dan bagaimana proses memproses depot air minum isi ulang (DAMIU) perlu dipertimbangkan dengan lebih hati-hati, termasuk pematuhan terhadap piawaian yang berlaku, kerana kita tidak dapat mengendalikannya secara langsung.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia telah menetapkan peraturan mengenai persyaratan untuk penyimpanan air minum isi ulang yang memadai. Dengan mengetahui standard dan cara pemantauannya, anda dapat memeriksa semula apakah langganan DAMIU anda telah mematuhi peraturan atau tidak.

Piawaian kualiti, kebersihan dan sanitasi DAMIU

DAMIU mesti memenuhi standard peraturan yang telah ditetapkan oleh pemerintah. Air DAMIU akan diminum dan masuk ke dalam badan. Jadi kebersihan air adalah perkara penting yang mesti dijaga.

Peraturan kebersihan dan sanitasi ini dijelaskan dalam Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia, no. 43 tahun 2014. Beberapa perkara penting mengenai standard depot air minum isi ulang (DAMIU) yang merujuk kepada peraturan ini termasuk:

  1. Kebersihan dan kebersihan perlu dipertimbangkan, terutama dari tempat, peralatan, dan orang yang mengendalikan air minum secara langsung sehingga selamat sehingga sampai ke pengguna.
  2. Pengurus DAMIU juga mesti memenuhi perakuan yang dikeluarkan oleh pemerintah tempatan. Pensijilan ini dilakukan agar DAMIU dapat menjamin kebersihan dan kebersihannya secara konsisten.
  3. Tempat di mana DAMIU diuruskan mesti melakukan pemeriksaan perubatan terhadap pekerjanya, sekurang-kurangnya sekali setahun.
  4. Penting bagi pengurus depot air minuman isi ulang (DAMIU) untuk menjaga kualiti peralatan dan peralatan standard yang digunakan. Ini termasuk menjaga agar galon bersih sebelum mengisinya dengan air minuman. Galon yang hendak diisi mesti dibersihkan terlebih dahulu, sekurang-kurangnya sepuluh saat dan setelah diisi dengan penutup yang bersih.
  5. Galon yang telah diisi dengan air minum harus segera diberikan kepada pengguna dan tidak boleh disimpan di DAMIU selama lebih dari 24 jam untuk mengelakkan kemungkinan pencemaran.
  6. Pegawai DAMIU diminta menghadiri latihan kebersihan dan sanitasi untuk depot air minuman yang dianjurkan oleh kerajaan. Peserta latihan yang lulus menerima sijil yang ditandatangani oleh kerajaan tempatan dan penganjur latihan.

Penyeliaan air minuman sebelum siap dimakan

Semua jenis air minuman yang boleh diedarkan kepada orang ramai mesti melalui proses percubaan klinikal. Tujuan ujian klinikal dan kelayakan ini adalah untuk melindungi pengguna dari risiko masalah kesihatan.

Ujian standard klinikal ini juga berlaku untuk mengisi semula produk depot air minuman. Hal ini diatur dalam Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia no.492 / MENKES / PERIV / 2010.

Salah satu peraturan menyatakan bahawa air minum yang selamat untuk dimakan perlu memenuhi keperluan fizikal, mikrobiologi, dan kimia. Sekiranya air tidak lulus ujian klinikal ini, kebersihan dan keselamatannya perlu dipertanyakan.

Air dimakan setiap hari, jadi penting untuk memeriksa apakah air yang dipilih telah diuji kualiti.

Perhatikan kebersihan dan kandungan air yang dimakan

Anda sudah mengetahui pentingnya memenuhi standard untuk mengisi semula depot air minum untuk kesihatan pengguna. Selain masalah kebersihan dan keselamatan, kandungan air yang anda dan keluarga anda juga mesti dipertimbangkan. Terdapat beberapa jenis air minum yang terdapat di pasar, termasuk air biasa dan air mineral.

Mineral diperlukan oleh badan, tetapi tidak dihasilkan di dalam badan. Biasanya mineral diperoleh dari makanan, tetapi untuk memenuhi kecukupan, anda boleh menggunakan air mineral.

Kandungan mineral berguna untuk menyokong fungsi organ, seperti membantu proses metabolik, berperanan dalam pembentukan tulang, dan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Kerana bermanfaat untuk kesihatan, air mineral baik untuk penggunaan keluarga setiap hari.

Jadi untuk melindungi kesihatan anda, anda harus lebih berhati-hati dengan kebersihan, keselamatan, dan kandungan air yang diminum keluarga anda di rumah.

Pastikan keadaan sumber dan proses rawatan air dilindungi dari sentuhan dengan tangan manusia, sehingga mereka selamat dari pencemaran dengan bahan yang berbahaya bagi kesihatan. Oleh itu, selalu ingat untuk mengetahui sama ada depot air minuman isi semula anda memenuhi standard yang berlaku.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found