Kesihatan kulit

Terokai Kelebihan Minyak Safflower untuk Kecantikan Kulit

Safflower yang mempunyai nama Latin Carthamus tinctorius adalah tumbuhan yang mempunyai bunga berwarna terang, iaitu kuning dan oren. Nampaknya, bukan hanya mempunyai bunga yang indah, tanaman ini dapat menghasilkan minyak yang mempunyai banyak faedah.

Salah satu sifat minyak safflower yang paling dikenali adalah menghaluskan kulit. Jadi, adakah minyak safflower benar-benar baik untuk kulit?

Gunakan minyak safflower untuk menghaluskan kulit

Minyak safflower terbukti dapat melembapkan kulit kering. Bukan hanya itu, menerapkan minyak safflower ke kulit yang meradang juga dapat menjadikan kulit terasa lebih baik dan lebih kenyal.

Minyak dari tumbuhan ini juga mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit. Maka tidak menghairankan bahawa minyak ini banyak digunakan untuk mengekalkan kulit yang sihat. Walaupun begitu, penyelidikan saintifik mengenai minyak ini belum banyak dan penyelidikan lebih lanjut masih dijalankan untuk membuktikan kebenaran kesan ini.

Sejauh ini diketahui bahawa minyak ini memang mengandungi vitamin E yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kulit. Vitamin E adalah salah satu bahan yang boleh dipercayai dalam pelbagai produk kecantikan.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa vitamin E membantu melindungi kulit dari radikal bebas, molekul berbahaya yang dapat merosakkan sel tubuh, termasuk sel kulit, dan menyebabkan penuaan dini.

Bukan hanya itu, minyak ini juga kaya dengan asid lemak tak jenuh, iaitu asam linoleat dan omega-6 yang dibungkus dalam vitamin penting. Oleh itu, selain mempengaruhi kulit, minyak ini juga bermanfaat untuk mengurangkan keradangan dan untuk kesihatan jantung anda.

Bagaimana menggunakan minyak ini?

Sumber: Leaf.tv

Minyak ini yang mempunyai banyak khasiat terdapat dalam pelbagai bungkusan. Ada pakej yang khusus untuk digunakan pada kulit, ada juga yang boleh dijadikan bahan memasak.

Minyak safflower yang dapat dimasukkan dalam makanan Anda berbentuk seperti minyak masak, ia dapat digunakan untuk memasak.

Untuk penggunaan minyak safflower tulen yang digunakan pada kulit harus dicampurkan sebelum digunakan, dan anda tidak boleh menelan minyak ini.

Sebab, isinya berbeza dengan minyak safflower untuk memasak. Anda boleh mencampurkan minyak safflower untuk kulit dengan minyak lain untuk kelembapan tambahan.

Contohnya, dicampurkan dengan minyak kelapa atau minyak badam. Sekiranya anda mempunyai kulit yang sangat berminyak, anda boleh mencampurkannya dengan jojoba atau minyak anggur.

Setakat ini, Carthamus tinctorius Oil dianggap selamat untuk kegunaan harian.

Menggunakan minyak safflower untuk jerawat

Minyak berkhasiat ini juga dapat digunakan untuk membantu menghilangkan jerawat. Minyak ini tidak komedogenik, yang bermaksud tidak akan menyumbat liang pori anda.

Kesan anti-radang yang terdapat dalam minyak ini juga berpotensi untuk membantu merawat jerawat yang meradang. Minyak ini juga membantu membersihkan penyumbatan pada pori anda jika digunakan secara berkala beberapa kali seminggu.

Untuk rawatan jerawat, anda boleh menggunakan minyak berkhasiat ini semalaman di kulit wajah anda, atau membuat topeng dengan minyak ini. Cara:

  • Campurkan minyak ini dengan oatmeal dan madu
  • Sapukan campuran ke seluruh wajah
  • Bilas dengan air selepas 10 minit dibiarkan di muka

Sekiranya anda menghidap eksim, inilah cara menggunakan minyak safflower dengan cara yang betul

Selain menggunakan ubat, eksim ringan (dermatitis atopik) juga dapat dirawat dengan minyak ini. Anda boleh menggunakan minyak ini dalam makanan, dan dalam bentuk minyak yang disapu pada kulit.

Minyak safflower yang anda gunakan dalam makanan akan membantu melarutkan vitamin A dan E di dalam badan. Kedua-dua vitamin ini kaya dengan antioksidan dan penting untuk menjaga sel kulit anda.

Minyak berkhasiat ini juga boleh disapu pada kulit untuk membantu merawat ekzema. Minyak ini membantu mengekalkan kekuatan lapisan luar kulit dengan mencegah pengelupasan.

Sapukan minyak safflower tulen terus ke kawasan eksim anda beberapa kali. Sekiranya anda mencampurkan minyak safflower dengan minyak pati lain, lebih baik menggunakannya hanya sekali atau dua kali sehari.

Apakah kesan yang akan berlaku setelah menggunakannya?

Sejauh ini tidak ada kebimbangan yang signifikan mengenai penggunaan minyak ini baik secara luaran (secara langsung pada kulit) atau secara dalaman (dalam diet).

Namun, seperti mana-mana ramuan penjagaan kulit yang baru, kepekaan kulit orang akan berbeza-beza sebagai tindak balas terhadap minyak ini. Sebaiknya, untuk mengelakkan ketidaksesuaian, uji pada kulit anda sebelum menggunakannya dalam jumlah besar.

Letakkan sedikit minyak ini di lengan bawah anda. Tunggu selama 24-48 jam untuk melihat sama ada terdapat reaksi negatif atau tidak pada kulit anda. Sekiranya tidak ada ruam dan kerengsaan kulit, ini adalah tanda bahawa ia selamat untuk kulit anda.

Begitu juga, jika anda menggunakan minyak ini khusus untuk makan, anda harus menggunakannya terlebih dahulu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found