Kesihatan mental

Mengalami kesukaran untuk berpindah dari bekas anda? Ini adalah 5 Sebab Paling Umum Berlaku

Tidak mudah pulih dari hati yang patah kerana putus cinta. Namun, jika anda rela dan berusaha meneruskannya tidak akan sukar. Terdapat beberapa perkara yang sukar untuk bergerak. Ini mungkin kerana sikap anda sendiri yang tidak anda sedari sebenarnya enggan berpindah dari hubungan sebelumnya. Berikut adalah beberapa sebab mengapa sukar bagi anda untuk berpindah dari bekas anda.

5 sebab mengapa berpindah dari bekas anda tidak mudah

1. Rasa sangat kecewa kerana putus

Adalah wajar untuk merasa sedih setelah berpisah dengan pasangan anda, tetapi membuat perasaan itu berlarutan menjadikan anda lebih sukar untuk meneruskannya. Daripada berfikir secara logik dan realistik, anda akan terperangkap dalam kesedihan.

Jangan membuat masalah menjadi besar, misalnya, yakinkan diri anda bahawa anda tidak akan melupakan kenangan dan keperitan berpisah dengan bekas kekasih anda. Fikiran dan perasaan seperti ini sebenarnya menyukarkan anda untuk terus maju.

Singkirkan fikiran buruk itu dan yakinkan diri anda bahawa anda boleh hidup pada hari-hari berikutnya tanpa bekas.

2. Menyalahkan diri sendiri

Ramai orang merasa sukar untuk berpindah dari bekas mereka kerana mereka menyalahkan diri sendiri, memikirkan bahawa mereka adalah orang yang membuat hubungan cinta mereka terjejas. Mungkin anda akan sering mengatakan kepada diri sendiri "andai saja saya tidak melakukannya" atau "cubalah waktu itu saya tidak melakukannya". Anda terus berharap dan menganggap bahawa semua yang berlaku adalah kesalahan anda.

Sekiranya anda terus menyalahkan diri sendiri, keperitan dan kesedihan setelah berpisah dengan bekas kekasih anda tidak akan hilang. Sebenarnya, ia akan membuat anda lebih tertekan, stres, malah tertekan.

Bagaimanapun, menyalahkan diri sendiri untuk masalah masa lalu tidak akan memperbaiki keadaan anda sekarang. Oleh itu, pelajari untuk menerima bahawa ini memang masalah yang harus anda atasi.

3. Enggan menerima bahawa sudah berakhir

Untuk benar-benar maju, anda harus bersedia melepaskan masa lalu sepenuhnya. Mustahil untuk melupakan dan menghilang dalam waktu yang singkat, tetapi cubalah menerimanya sedikit demi sedikit.

Banyak orang selepas putus cinta masih berharap untuk mendapatkan peluang untuk kembali dengan mantan mereka, merasakan bahawa hubungan itu tidak benar-benar berakhir.

Sekiranya anda telah berpisah dan keputusan sebelumnya telah diambil dengan tegas, jangan mengharapkan mantan anda lagi. Ini hanya akan menyukarkan anda untuk terus maju, menyeksa diri sendiri, dan bahkan menutup peluang untuk hubungan baru.

4. Rasa separuh dari nyawanya hilang

Mungkin akan menjadi lebih sukar untuk diteruskan sekiranya anda telah menjalin hubungan terlalu lama. Terutama ketika mereka bersama, mereka bertemu hampir setiap hari. Sekarang setelah anda putus, anda akan merasakan sesuatu yang berbeza dan hilang dari rutin anda.

Tidak semestinya selalu seperti itu, mungkin sukar, tetapi sebelum bertemu mantan, anda masih boleh hidup seperti biasa, bukan? Fikirkan perkara positif dan hilangkan prasangka yang akan membuat anda lebih sengsara dan menjadi sukar untuk meneruskannya.

Anda boleh melakukan aktiviti baru yang lain dan tidak memikirkan perkara-perkara yang mementingkan bekas pekerja anda dan menyukarkan anda untuk melupakannya.

5. Tidak dapat menerima input daripada orang lain

Bagi sebilangan orang, bercakap dengan mereka yang paling dekat dengan mereka adalah cara untuk pulih dari keperitan berpisah. Anda biasanya memilih untuk berkongsi rasa sakit ini dengan rakan anda untuk meredakan perasaan dan fikiran anda.

Kawan boleh menjadi pendengar yang hebat, memberikan bahu untuk menangis. Walau bagaimanapun, lambat laun, seorang rakan mungkin juga mengatakan perkara yang anda tidak mahu dengar. Contohnya, meminta anda untuk terus bergerak dan memberikan kritikan mengenai kesalahan anda dalam hubungan yang telah terjalin.

Mungkin terdengar lebih menyakitkan jika rakan anda sendiri menyalahkan anda. Namun, jika demikian, tidak ada salahnya mendengar kritikan dan cadangan rakan anda. Ini juga akan membantu anda untuk tidak melakukan perkara yang sama dalam hubungan baru yang akan datang.