Kesihatan mental

Berkencan dengan Lelaki Muda, Untuk Baik atau Buruk, Ya? Inilah Fakta

Bagi kebanyakan wanita, pasangan yang ideal adalah lelaki yang berumur beberapa tahun lebih tua dari mereka. Namun, tidak sedikit wanita yang sebenarnya mempunyai pasangan lelaki yang lebih muda. Sekiranya lelaki muda boleh merasa selesa, mengapa tidak?

Pada dasarnya, usia hanyalah angka yang tidak menentukan tahap kematangan seseorang, tetapi sering kali anda merasa bingung sama ada mahu meneruskan hubungan ini atau tidak kerana anda merasa rendah diri dan takut bahawa pasangan anda tidak ideal. Tenanglah, pertimbangkan dahulu kebaikan dan keburukan menjalin hubungan dengan seorang lelaki yang lebih muda melalui artikel berikut.

Kelebihan mempunyai hubungan dengan lelaki yang lebih muda

Perbezaan usia kadang-kadang membuat anda ragu-ragu untuk meneruskan atau mengakhiri hubungan, terutama jika anda mempunyai teman lelaki yang lebih muda. Anda mungkin berfikir bahawa lelaki yang lebih muda biasanya mempunyai pemikiran yang tidak matang dan memerlukan anda menjadi lebih baik katakan. Belum lagi bahawa hubungan romantis dengan lelaki yang lebih muda sering dipandang rendah oleh orang lain.

Di sebalik semua itu, ternyata terdapat beberapa kelebihan jika anda mempunyai hubungan romantis dengan seorang lelaki yang lebih muda, termasuk:

1. Dating menjadi lebih menyeronokkan

Mempunyai hubungan romantis dengan lelaki yang lebih muda akan membawa suasana baru dalam hidup anda. Ya, gaya berpacaran dengan lelaki yang lebih muda tentu akan berbeza jika anda berkawan dengan lelaki yang lebih tua dari anda.

Melapor dari halaman Shape, para pemuda lebih suka melakukan petualangan dan meneroka banyak perkara, termasuk ketika berpacaran. Lelaki muda cenderung menghasilkan idea kreatif untuk menggembirakan anda ketika berpacaran, baik secara fizikal dan emosi.

Oleh itu, menjalin hubungan dengan lelaki yang lebih muda sebenarnya dapat menjadikan kisah cinta anda lebih romantis dan harmoni. Bukan hanya itu, anda akan merasa sangat diutamakan dan dihargai olehnya.

2. Lebih terbuka

Dengan siapa sahaja anda menjalin hubungan, sudah tentu anda ingin mengetahui selok-belok kehidupan pasangan anda, termasuk mengenai bekas kekasih anda dan kehidupan cinta masa lalu.

Menurut Samantha Daniels, jodoh profesional dan pemimpin Samantha's Table Matchmaking, semakin muda pasangan anda, semakin terbuka dia akan bersamanya, sama ada mengenai masa lalunya, bekas kekasihnya, dan sebagainya.

Namun, anda masih perlu berkompromi dengan pasangan anda mengenai perkara ini untuk mengelakkan konflik. Misalnya, ketika anda dan pasangan anda sedang bertelagah, mungkin anda memerlukan sedikit masa untuk menenangkan diri, sementara pasangan anda mungkin ingin menyelesaikannya dengan segera.

Perkara seperti itu mesti dibincangkan bersama agar hubungan cinta terus berkekalan dan berkekalan.

3. Jadi tetap muda

Menghabiskan banyak masa dengan pasangan yang lebih muda dapat membantu mewujudkan aura awet muda anda. Sebabnya adalah mungkin pasangan anda akan mengajak anda melakukan aktiviti yang mungkin tidak pernah atau jarang anda lakukan sebelumnya.

Contohnya, terokai tempat menarik yang belum pernah anda lawati. Ya, berpacaran dengan lelaki yang lebih muda dapat membuat anda tersenyum lebih banyak dan menjadikan anda muda.

Kelemahan melakukan hubungan seks dengan lelaki yang lebih muda

Dilaporkan dari Psikologi Hari ini, wanita yang berjaya cenderung memilih untuk menjalin hubungan dengan lelaki yang lebih muda. Sebabnya, wanita yang berjaya menjadi lebih terbuka untuk membantu pasangan mereka untuk lebih bersemangat dan saling menyokong.

Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan ketika berpacaran dengan lelaki yang lebih muda daripada anda.

1. Perbezaan gaya hidup

Perkara yang boleh menjadi halangan ketika menjalin hubungan dengan lelaki muda adalah perbezaan gaya hidup. Sebabnya, tidak jarang lelaki yang lebih muda cenderung memilih untuk bergaul dengan rakan mereka daripada keluar bersama anda. Ini mungkin disebabkan cara berfikirnya masih belum matang seperti anda.

Sebelum ini mencetuskan pertengkaran, ada baiknya membincangkannya dengan pasangan anda untuk menyesuaikan gaya hidup masing-masing. Buat komitmen dengan pasangan anda mengenai perkongsian masa, bila waktunya melepak bersama rakan dan bila tiba masanya untuk bertemu dengan anda.

2. Lelaki muda cenderung takut akan komitmen

Apabila anda memilih untuk berkencan dengan seorang lelaki yang lebih muda, ini bermakna anda harus bersiap sedia dengan cara dia melakukan. Sebabnya, lelaki muda cenderung takut untuk melakukan. Baiklah, ini akan menyukarkan anda berdua menjalin hubungan sekiranya anda mahukan komitmen dalam hubungan tersebut.

Menurut Robi Ludwig yang merupakan psikoterapis, lelaki muda cenderung tidak bersedia dengan tekanan dan tanggungjawab komitmen.

Ini kerana mereka belum cukup dewasa secara emosional, dengan kata lain, lelaki itu mungkin belum bersedia untuk melangkah ke tahap seterusnya. Ini bermaksud bahawa anda mesti bersedia menunggunya sehingga dia bersedia untuk melakukan.

3. Kesukaran menerima dari keluarga atau rakan

Apabila terdapat perbezaan usia yang besar, biasanya keluarga atau rakan cenderung meragui hubungan cinta anda. Sebenarnya, mereka mungkin tidak menyetujui hubungan anda.

Salah satu contohnya, anda menjadi sukar untuk bersosial dengan rakan pasangan anda, dan sebaliknya. Kesannya, kehidupan sosial anda berdua menjadi canggung dan tidak mudah mendapat penerimaan dari kedua-dua belah pihak.

Oleh itu, anda berdua perlu berbincang antara satu sama lain untuk mencari jalan penyelesaian terbaik untuk mengatasi jurang ini. Kerana, tidak mustahil untuk mendapat restu keluarga dan rakan dari kedua-dua belah pihak jika anda berdua serius dengan hubungan cinta ini.