Perubatan Herba dan Alternatif

Perubatan Herba dan Tradisional dalam Menangani COVID-19

Perubatan herba atau perubatan tradisional dipercayai selama beratus-ratus tahun dalam rawatan pelbagai penyakit. Oleh itu, setiap kali ada penyakit wabak, ubat tradisional selalu menjadi pertimbangan untuk menjadi salah satu jawapan dalam mengatasinya. Ketika wabak COVID-19 pertama kali merebak, pemerintah China secara rasmi menetapkan beberapa jenis ubat tradisional untuk digunakan sebagai terapi pelengkap dan kemudian pakar di China melakukan ujian klinikal beberapa ubat tradisional untuk menjadi salah satu pilihan rawatan.

Selain itu, ubat herba atau tradisional juga merupakan pilihan untuk meningkatkan daya tahan tubuh untuk mengelakkan penularan.

Adakah ubat-ubatan herba atau tradisional terbukti berkesan dalam membantu pencegahan dan rawatan COVID-19?

Potensi perubatan herba dan tradisional untuk menangani pesakit COVID-19

Sebelum membincangkan lebih lanjut, saya ingin menekankan bahawa cara yang paling penting untuk mencegah dan menghantar COVID-19 adalah dengan melakukan 3M (memakai topeng, mencuci tangan, dan menjaga jarak).

Hingga kini tidak ada bukti klinikal mengenai suplemen yang dapat mencegah atau melindungi seseorang dari jangkitan COVID-19. Kami telah mendengar makanan tambahan vitamin C, vitamin D3, zink, probiotik, dan lain-lain tetapi tidak ada bukti saintifik bahawa nutrien ini secara khusus dapat mencegah penularan COVID-19.

Walaupun begitu, peningkatan populariti ubat tradisional atau perubatan herba semasa pandemik COVID-19 bukan tanpa alasan. Pemerintah China secara rasmi menyatakan bahawa ubat tradisionalnya dapat menghilangkan gejala, mempercepat penyembuhan, dan mengurangkan kadar kematian akibat COVID-19. Walaupun tidak ada ujian klinikal khusus, China menggunakannya secara langsung pada pesakit COVID-19 di hospital.

Potensi perubatan tradisional semakin kelihatan semasa pandemik COVID-19, misalnya oleh banyak kesaksian dari masyarakat dan penyelidikan bioinformatik. Itulah penyelidikan dalam silika, simulasi komputer yang menunjukkan bahawa sebatian aktif ubat tradisional atau herba boleh mengikat protein virus SARS-CoV-2.

Sebenarnya apa yang boleh dipanggil perubatan tradisional?

Terdapat tiga klasifikasi perubatan tradisional sesuai dengan ketentuan BPOM. Pertama adalah perubatan herba, dalam bentuk herba yang telah digunakan secara turun temurun dengan pengalaman yang terbukti dari generasi ke generasi.

Kedua dipanggil perubatan herba standard, iaitu ubat tradisional yang bahan baku telah diseragamkan dan telah melalui ujian praklinikal, keselamatan dan keberkesanan pada haiwan.

Ketiga, dipanggil phytopharmaceuticals, yang merupakan ubat herba standard yang telah lulus ujian klinikal - ujian keselamatan dan keberkesanan pada manusia.

Sejauh ini, Indonesia memiliki catatan pengalaman menggunakan obat tradisional dalam menangani wabah virus influenza yang melanda pada tahun 1918. Ketika wabak selesema melanda tahun itu, kerana ubat-ubatan farmaseutikal konvensional sangat sukar diperoleh di Indonesia, ubat tradisional digunakan untuk mengobati wabak virus influenza. (selesema Sepanyol), iaitu cili puyang herba dan ramuan temulawak.

Jadi walaupun belum dikaji secara klinikal, ramuan yang telah digunakan selama wabak influenza mungkin relevan untuk menangani COVID-19. Seperti di China juga secara langsung menguji ubat tradisional.

Ubat tradisional sebagai imunomodulator

Imunomodulator adalah zat atau zat yang berfungsi untuk mengembalikan sistem imun yang tidak seimbang yang terganggu dengan mengaktifkan mekanisme pertahanan badan.

Tumbuhan perubatan yang mempunyai sifat imunomodulator biasanya tidak hanya meningkatkan sistem imun badan tetapi juga mempunyai sifat anti-radang (anti-radang).

Tumbuhan ubat yang terbukti secara empirik mempunyai sifat imunomodulator, termasuk:

 • jumpa mangga
 • Curcuma
 • Kunyit
 • Meniran
 • Bawang Merah
 • Bawang putih
 • Halia

Tumbuhan perubatan yang terbukti secara saintifik mempunyai sifat imunomodulator:

 • Curcuma
 • Bawang putih
 • Rimpang kunyit
 • Bunga rumput
 • Halia
 • Daun sirsak
 • Buah jambu batu
 • Daun kelor (moringa oleifera)

Tumbuhan perubatan yang telah dikaji secara klinikal sebagai imunomodulator pada pesakit COVID-19

 • Ramuan meniran
 • herba echinacea
 • Jintan hitam ( Benih hitam )

Penyelidikan perubatan tradisional sebagai imunomodulator pada pesakit COVID-19 telah dilakukan di banyak wilayah / negara. Sebagai contoh, Pakistan telah melakukan ujian klinikal mengenai keberkesanan gabungan jintan hitam dan madu pada pesakit COVID-19. Kajian membuktikan bahawa gabungan kedua-dua ubat tradisional itu dapat membantu merawat gejala pada pesakit COVID-19.

Ini adalah data berharga walaupun masih memerlukan bukti klinikal lebih lanjut melalui ujian klinikal pada skala yang lebih besar.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) telah mengeluarkan buku panduan penggunaan herba dan suplemen kesihatan yang berkaitan dengan COVID-19. Oleh itu, walaupun tidak banyak kajian yang membuktikan keberkesanan klinikal penggunaan ramuan pada pesakit COVID-19, ubat tradisional telah disyorkan.

Kami, Persatuan Doktor Pengembangan Perubatan Tradisional Indonesia dan Pengubatan Herba (PDPOTJI) juga melakukan beberapa usaha. Sebagai contoh, percubaan klinikal ubat herba atau ubat imunomodulator tradisional Indonesia dalam pengendalian COVID-19 di Indonesia yang dilakukan oleh PDPOTJI kini dalam proses penulisan laporan akhir.

Kami berharap dapat memberikan cadangan dalam menangani wabak COVID-19 di Indonesia.