Kesihatan Seksual

4 Kesalahan Umum Mengambil Pil Pengawalan Kelahiran •

Pil kawalan kelahiran digunakan oleh wanita untuk mencegah kehamilan, mengawal kelahiran, dan mengawal kesuburan. Namun, banyak wanita melakukan kesalahan dalam mengambil pil kawalan kelahiran, mengakibatkan pil tersebut tidak berkesan, dan akhirnya menyebabkan kehamilan yang tidak diingini.

Sebenarnya, jika diambil dengan peraturan yang tepat, pil kawalan kelahiran berpotensi hingga 99% efektif untuk mencegah kehamilan. Namun, jika anda melakukan kesalahan dalam proses pengambilan pil kawalan kelahiran, keberkesanannya boleh menurun hingga 91 peratus. Oleh itu, anda mesti mengetahui kesalahan biasa yang mesti dielakkan semasa mengambil pil kawalan kelahiran untuk mendapatkan faedah maksimum pil kawalan kelahiran.

Apakah kesalahan yang paling biasa dalam mengambil pil kawalan kelahiran?

Menurut artikel yang diterbitkan di Cleveland Clinic, hormon dalam tubuh wanita berfungsi mengawal pelepasan telur dari ovari dan menyiapkan tubuh untuk menghasilkan telur yang matang.

Pil kawalan kelahiran sendiri mengandungi sejumlah kecil hormon sintetik, iaitu estrogen dan progesteron, yang berfungsi bersama dengan hormon semula jadi dalam tubuh untuk mencegah kehamilan. Ini dilakukan dengan menghalang tubuh melepaskan telur dari ovari yang dikenali sebagai ovulasi.

Terdapat beberapa kesalahan biasa dalam mengambil pil kawalan kelahiran yang dapat mengurangkan keberkesanan pil kawalan kelahiran. Sekiranya dilakukan berulang kali, kesalahan pengambilan pil kawalan kelahiran ini boleh menjadi masalah. Contohnya, risiko anda mengandung atau risiko lain lebih tinggi. Walaupun begitu, adakah anda tahu apa kesalahan biasa mengambil pil kawalan kelahiran? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

1. Terlupa mengambil pil kawalan kelahiran

Salah satu kesalahan yang paling biasa dalam mengambil pil kawalan kelahiran adalah lupa mengambil pil. Sebenarnya, tidak mengambil pil kawalan kelahiran secara berkala boleh merosakkan program keluarga anda sekarang. Sebenarnya, dipetik dari Self, Obgyn yang diperakui oleh lembaga Antonio Pizarro, M.D. mengatakan bahawa jika anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran, ambil secepat yang anda ingat.

Contohnya, apabila anda lupa minum pil pada waktu malam, ketika anda bangun dan anda mengingatnya, segera minum pil berdasarkan dos yang seharusnya anda minum semalam. Pil yang harus anda minum pada hari itu masih diambil pada waktu dan waktu mengikut jadual yang sepatutnya.

Walau bagaimanapun, jika anda sama sekali tidak ingat apa-apa dan hanya ingat bila tiba masanya untuk dos seterusnya, minum dua pil sekaligus. Walau bagaimanapun, jika anda lupa mengambilnya selama dua hari atau lebih, maka anda perlu mengulang pil dari awal selama tujuh hari berturut-turut dan menggunakan kaedah kontrasepsi cadangan seperti kondom selama satu minggu.

Risiko anda hamil mungkin meningkat jika anda tidak minum pil ini selama dua hari berturut-turut. Terutama jika anda juga tidak menggunakan alat kontrasepsi sandaran semasa anda melakukan kesalahan mengambil pil kawalan kelahiran ini. Sebaiknya berjumpa doktor mengenai langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya anda terlupa mengambil pil.

2. Jangan mengambil pil kawalan kelahiran pada masa yang sama

Kesalahan yang paling biasa yang sering dilakukan oleh kebanyakan wanita ketika mengambil pil kawalan kelahiran adalah tidak mengambil pil pada waktu yang sama setiap hari. Sekiranya anda mengambil pil yang hanya mengandungi progestin, maka anda perlu meminumnya pada waktu yang sama setiap hari.

Ini kerana bahan aktif dalam pil ini tidak tinggal lama di dalam sistem badan dan biasanya hanya boleh bertahan selama 24 jam. Oleh itu, apabila anda meminumnya pada waktu yang berlainan dalam sehari, kesuburan semula jadi akan kembali dan membolehkan rahim melepaskan telur. Ini adalah petanda, anda mempunyai kemungkinan untuk mengalami kehamilan.

Selain itu, anda juga berisiko mengalami pendarahan yang tidak teratur. Terutama jika anda melakukan hubungan seks setelah minum pil terlambat, maka anda berisiko tinggi hamil. Sekiranya anda mengambil pil kawalan kelahiran yang mengandungi gabungan hormon estrogen dan progestin, anda boleh menjadi lebih fleksibel dalam memilih kapan mengambil pil tersebut setiap hari.

Namun, anda tetap disarankan untuk minum pil pada masa yang sama setiap hari, untuk membentuk tabiat dan mencegah anda lupa. Oleh itu, untuk mengelakkan salah satu kesalahan yang paling biasa hari ini minum pil pada masa yang sama setiap hari untuk memaksimumkan tindakan pil.

3. Tidak berjumpa doktor ketika memutuskan untuk mengambil pil kawalan kelahiran

Walaupun penggunaan pil kawalan kelahiran disarankan oleh pemerintah untuk kawalan kelahiran, tidak semestinya selamat bagi semua orang untuk menggunakannya. Ini kerana setiap orang mempunyai keadaan kesihatan yang berbeza. Oleh itu, selalu berjumpa doktor dan periksa sejarah perubatan anda sebelum anda memutuskan untuk menggunakan pil ini.

Mengambil pil kawalan kelahiran dengan tidak betul boleh menjadi berisiko jika anda tidak mengambil kira sejarah perubatan anda. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sejarah pembekuan darah, pengambilan pil kawalan kelahiran boleh meningkatkan risiko anda menghidap penyakit ini. Oleh itu, penting bagi anda untuk berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor anda akan membantu anda mengetahui sama ada anda cukup sihat untuk menggunakan pil kawalan kelahiran.

Sekiranya tidak sesuai, doktor juga akan membantu anda menentukan jenis kontrasepsi yang paling sesuai dengan keadaan dan keperluan anda. Dengan cara itu, anda masih boleh mencegah kehamilan sambil mengurangkan kesan sampingan pil kawalan kelahiran yang tidak diingini.

4. Ambil pil kawalan kelahiran semasa mengambil ubat lain

Tahukah anda bahawa ada ubat-ubatan tertentu yang boleh menjadikan pil kawalan kelahiran menjadi kurang berkesan? Ini bahkan boleh menghalang tindakan keseluruhan pil. Ini bermakna apabila pil kawalan kelahiran tidak berfungsi dengan berkesan, kemungkinan anda hamil lebih tinggi.

Bukan hanya itu, kesalahan ini boleh menyebabkan kesan sampingan lain yang memudaratkan badan. Beberapa jenis ubat ini termasuk:

  • Antibiotik seperti rifampin.
  • Ubat oral untuk jangkitan kulat.
  • Dadah untuk HIV.
  • Makanan tambahan herba tertentu.

Oleh itu, anda harus selalu berusaha mengelakkan kesalahan mengambil pil kawalan kelahiran ini jika anda mahukan manfaat maksimum dari pil kawalan kelahiran yang anda gunakan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat, anda harus segera menghubungi doktor, bidan atau pengamal kesihatan tempatan anda.