Kesihatan kulit

5 Masalah Kulit Kepala Yang Menyebabkan Rambut Gugur

Adakah anda salah seorang yang menghadapi masalah keguguran rambut? Rambut gugur tentunya sangat mengganggu, biasanya terjadi disebabkan oleh berbagai hal, boleh jadi kebiasaan mencuci rambut, produk rambut yang digunakan, hingga gangguan kulit kepala. Sekiranya keguguran rambut cukup parah, itu boleh menjadi masalah pada kulit kepala. Lalu, jenis gangguan kulit kepala apa yang boleh mencetuskan keguguran rambut?

Punca keguguran rambut kerana masalah kulit kepala

Rupa-rupanya, penyebab utama keguguran rambut yang teruk disebabkan oleh masalah pada kulit kepala. Keadaan pada kulit kepala sangat mempengaruhi pertumbuhan rambut. Oleh itu, jika kulit kepala kita tidak sihat dan meradang, ia akan mencetuskan keguguran rambut. Nah, ada beberapa jenis masalah kulit kepala yang menyebabkan rambut kita menjadi nipis.

1. Folliculitis

Gangguan ini yang menyebabkan folikel rambut di kepala kita meradang adalah salah satu penyebab utama keguguran rambut yang teruk. Penyakit ini biasanya timbul kerana jangkitan bakteria, virus atau kulat. Berhati-hati jika anda mempunyai simptom folikulitis seperti yang di bawah.

  • Gatal dan sakit
  • Lepuh kulit kepala dan ada lebam
  • Sensasi kesakitan
  • Benjolan atau jerawat merah pada kulit kepala

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, anda boleh mempertimbangkan untuk berjumpa doktor atau tidak. Gejala ini biasanya menunjukkan kerengsaan ringan pada kulit kepala anda.

Namun, jika anda masih bimbang kerana gatal dan kehilangan yang tidak membaik, segera berjumpa dengan pakar dermatologi anda untuk mendapatkan rawatan yang mencukupi.

2. Tinea capitis

Sekiranya kulit kepala anda bersisik dan bengkak, kemungkinan besar anda mengalami gangguan kulit kepala yang disebut tinea capitis. Penyakit kulit kepala ini disebabkan oleh jangkitan kulat atau kurap.

Kulat menyebabkan lebam merah, tompok hitam terbentuk di kulit kepala. Benjolan ini menyebabkan keradangan pada kulit kepala, sehingga rambut gugur dan dalam kes yang teruk boleh menyebabkan kebotakan.

3. Lichen planus

Walaupun menjadi penyebab keguguran rambut yang teruk, keadaan kesihatan ini jarang berlaku. Gangguan ini biasanya dicirikan oleh kerengsaan dan kemerahan kulit kepala, lebam kecil, rambut menipis, dan luka yang perlahan.

Menurut AAD (American Academy of Dermatology), penyebabnya kemungkinan besar adalah penyakit autoimun, walaupun setakat ini tidak diketahui dengan pasti. Oleh itu, walaupun jarang terjadi pada orang, lichen planus dapat menyebabkan keguguran rambut kekal dan boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat.

4. Psoriasis kulit kepala

Gangguan yang disebut psoriasis ini sebenarnya tidak hanya terjadi pada kulit kepala, tetapi juga di dahi, belakang leher dan kepala, hingga ke belakang telinga. Sekiranya anda mengalami simptom di bawah, kemungkinan besar adalah tanda bahawa psoriasis menyerang kulit kepala anda.

  • Gatal sehingga kulit kepala berdarah
  • Kulit kepala kering
  • Mengelupas kulit kepala
  • Kulit merah tebal di kulit kepala

Gangguan pada kulit kepala tentunya sangat mengganggu kesihatan rambut anda. Penyebarannya juga dicirikan oleh keguguran rambut yang boleh menyebabkan kebotakan.

5. Lichen simplex

Lichen simplex kronik adalah keadaan yang menyebabkan gatal-gatal yang teruk. Gejala awal yang muncul adalah kerengsaan pada kulit kepala dan gatal yang tidak berhenti.

Nah, biasanya menggaru bahagian yang gatal hanya akan membuat kulit kepala menebal dan gatal bertambah. Kitaran ini boleh menyebabkan kulit menjadi kasar dan menjadikan kulit lebih gelap di kawasan yang gatal. Gangguan ini juga merupakan penyebab keguguran rambut yang sangat teruk kerana folikel rambut mengalami kegatalan akibat gatal-gatal.

Nah, setelah mengetahui penyebab utama keguguran rambut, segera berjumpa dengan pakar dermatologi anda, untuk mengetahui cara mengatasi keguguran rambut akibat masalah kulit kepala.