Kesihatan pernafasan

Pelbagai Jenis Pneumonia yang Perlu Anda Ketahui |

Pneumonia adalah salah satu penyakit pernafasan yang paling biasa di Indonesia. Keadaan ini, juga dikenali sebagai radang paru-paru, mempunyai pelbagai jenis, yang dibezakan oleh kuman yang menyebabkannya, di mana anda mendapat jangkitan, dan bahagian paru-paru yang terkena. Mengetahui jenis radang paru-paru dapat membantu anda mendapatkan rawatan radang paru-paru, sama ada rawatan semula jadi atau rawatan perubatan, yang betul atau bahkan mengambil langkah berjaga-jaga agar anda tidak mendapat radang paru-paru.

Jenis radang paru-paru mengikut tempat jangkitan

Berdasarkan lokasi jangkitan, radang paru-paru terbahagi kepada empat. Dipetik dari Mayo Clinic, berikut adalah penjelasannya:

Pneumonia yang diperoleh masyarakat (CAP)

Pneumonia yang diperoleh masyarakat (CAP) atau radang paru-paru yang diperoleh masyarakat adalah jangkitan paru-paru yang berlaku di luar hospital atau kemudahan kesihatan lain. Jenis ini adalah salah satu jangkitan akut yang paling biasa dan memerlukan kemasukan ke hospital.

Pneumonia yang diperoleh masyarakat berlaku pada pesakit yang tidak dimasukkan ke hospital. Pneumonia jenis ini juga dapat diperoleh dari pesakit luar yang sebelumnya - dalam 48 jam sebelumnya - telah dimasukkan ke hospital.

Pneumonia jenis ini selanjutnya dibahagikan kepada dua, iaitu khas dan tidak biasa. Pneumonia "tipikal" dapat dilihat melalui pemeriksaan makmal dan radiologi, tetapi bakteria "atipikal" tidak mempunyai sifat seperti itu.

Pneumonia yang diperoleh hospital (HAP)

Sebilangan orang mendapat radang paru-paru semasa dimasukkan ke hospital kerana penyakit lain. Sebilangan bakteria khas tumbuh dengan mudah di persekitaran hospital, beberapa bakteria ini boleh menyebabkan radang paru-paru. HAP dapat berkembang selepas 48 jam atau lebih dari kemasukan ke hospital.

Pneumonia jenis ini boleh menjadi keadaan yang serius kerana bakteria yang menyebabkannya lebih tahan terhadap antibiotik. Pneumonia jenis ini juga mungkin lebih berbahaya kerana orang yang terkena penyakit itu pernah mengalami penyakit sebelumnya.

Pneumonia yang berkaitan dengan ventilator (VAP)

Orang yang menggunakan mesin pernafasan (ventilator), yang sering digunakan di ICU, lebih berisiko terkena pneumonia jenis ini.

Pesakit yang berada di ventilator selama lebih dari 48 jam mempunyai risiko tinggi terkena radang paru-paru.

Alat pernafasan yang masuk ke rongga pernafasan untuk waktu yang lama adalah tempat yang baik untuk kuman tumbuh, terutamanya bakteria yang menyebabkan radang paru-paru.

Itulah sebabnya, keadaan ini dipanggil v entilator-associa radang paru-paru (VAP).

Pneumonia yang diperolehi oleh rawatan kesihatan (HCAP)

Pneumonia yang diperolehi oleh rawatan kesihatan (HCAP) atau pneumonia yang diperolehi oleh rawatan kesihatan adalah jangkitan bakteria yang berlaku pada orang yang tinggal atau menerima rawatan di kemudahan kesihatan untuk jangka masa yang panjang.

Tidak seperti HAP yang diperoleh hospital, pneumonia jenis ini juga boleh berlaku pada mereka yang menerima rawatan di klinik pesakit luar. Salah satu contohnya ialah pusat dialisis buah pinggang.

HCAP boleh berlaku pada pesakit yang mempunyai hubungan penjagaan kesihatan dalam tiga bulan terakhir.

Pneumonia aspirasi

Pneumonia aspirasi berlaku semasa anda menyedut makanan, minuman, muntah, atau air liur ke paru-paru anda. Keadaan ini lebih berisiko jika anda mengalami kecederaan otak atau masalah menelan, atau menggunakan alkohol atau ubat haram secara berlebihan.

Jenis radang paru-paru berdasarkan penyebabnya

Berdasarkan kuman penyebabnya, radang paru-paru terbahagi kepada empat, iaitu:

Pneumonia bakteria

Penyebab pneumonia jenis ini adalah: Streptococcus pneumoniae. Jenis ini boleh berlaku sendiri setelah anda menghidap selesema atau selesema.

Pneumonia bakteria seperti organisma

Kuman atau organisma yang dinamakan Mycoplasma pneumoniae juga boleh menyebabkan radang paru-paru. Kuman yang menyebabkan radang paru-paru pada satu ini biasanya menghasilkan simptom yang lebih ringan daripada jenis lain.

Keadaan ini juga dikenali sebagai radang paru-paru berjalan atau radang paru-paru berjalan. Biasanya, radang paru-paru jenis ini tidak teruk dan hanya memerlukan rehat di rumah. Mycoplasma pneumoniae boleh menyebabkan pleuropneumonia, yang merupakan gambar sinar-X dalam bentuk tompok-tompok putih di paru-paru.

radang paru-paru virus

Beberapa virus yang menyebabkan selesema dan selesema boleh menyebabkan radang paru-paru. Virus adalah penyebab radang paru-paru yang paling biasa pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Pneumonia virus biasanya ringan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, keadaan ini boleh menjadi sangat serius.

Acuan

Pneumonia jenis ini biasanya berlaku pada orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imun yang lemah. Pneumonia jenis ini juga boleh berlaku pada orang yang menyedut kuman dalam dos yang besar.

Jenis radang paru-paru berdasarkan lokasi paru-paru yang terkena

Jenis radang paru-paru juga dibezakan berdasarkan lokasi atau bahagian paru-paru yang dijangkiti. Selain bronkus (saluran udara), bronkiol, dan alveoli, paru-paru juga dibahagikan kepada lobus. Paru-paru kanan mempunyai 3 lobus (atas, tengah, dan bawah), sementara paru-paru kiri mempunyai 2 lobus, iaitu atas dan bawah.

Bronkopneumonia

Pada bronkopneumonia, jangkitan berlaku pada bronkus (saluran udara) dan alveoli. Dalam keadaan ini, jangkitan boleh mempengaruhi lobus bawah.

Pneumonia lobus

Keradangan pada radang paru-paru boleh berlaku pada lobus mana pun. Sebab yang paling biasa adalah Streptococcus pneumoniae.

Dikutip dari artikel yang diterbitkan oleh Perpustakaan Perubatan Nasional AS, pneumonia juga dapat dibagi menjadi pneumonia alveolar, yaitu ketika keradangan terjadi di kantung air dan interstisial, yaitu ketika terjadi keradangan di antara kantung.

Pneumonia berganda

Pneumonia berganda adalah apabila jangkitan menyerang kedua-dua paru-paru sekaligus. Iaitu, seluruh lobus paru-paru dijangkiti. Walaupun kawasan yang dijangkiti lebih luas, ini tidak bermakna keadaannya lebih teruk daripada radang paru-paru biasa.

Tidak ada penyelidikan yang menjelaskan mengapa jangkitan boleh menyerang kedua paru-paru sekaligus. Namun, secara amnya penyebabnya radang paru-paru berganda sama dengan radang paru-paru pada satu paru-paru, iaitu bakteria, virus, atau kulat.

Jenis radang paru-paru mengikut tahap keparahan

Doktor biasanya membezakan radang paru-paru berdasarkan tahap keparahannya untuk memberikan rawatan yang sesuai. Dengan cara itu, doktor juga dapat mengambil kira risiko komplikasi radang paru-paru yang mungkin anda alami.

Dalam kes ini, radang paru-paru dibahagikan kepada ringan, sederhana, atau teruk.

Cahaya

Pneumonia termasuk dalam kategori ringan dan tidak berisiko jika pesakit merangkumi:

 • Lebih muda dari 65 tahun
 • Menyedari
 • Mempunyai tekanan darah dan nadi yang normal
 • Tidak bernafas terlalu cepat (kurang dari 30 nafas seminit)
 • Mempunyai oksigen yang mencukupi dalam darah
 • Belum diberi antibiotik dalam tiga bulan terakhir
 • Tidak pernah berhubung dengan hospital dalam tiga bulan terakhir
 • Tidak mempunyai keadaan perubatan yang teruk

Pesakit dengan radang paru-paru ringan dapat dirawat di rumah dan diberi antibiotik dalam bentuk tablet.

Pada masa ini

Tanda-tanda radang paru-paru kategori sederhana adalah:

 • Mengantuk dan kekeliruan
 • Tekanan darah rendah
 • Sesak nafas yang semakin teruk
 • Mempunyai faktor risiko lain, seperti usia dan penyakit yang mendasari

Orang yang mengalami gejala radang paru-paru yang telah disebutkan di atas perlu dirawat di hospital. Sebilangan dari mereka mungkin diberi kombinasi dua antibiotik yang berbeza, sekurang-kurangnya pada awal rawatan.

Kritikal

Pneumonia dikategorikan sebagai teruk apabila jantung, ginjal, atau sistem peredaran darah berisiko mengalami kegagalan, atau jika paru-paru tidak lagi dapat mengambil cukup oksigen.

Ketiga-tiga jenis radang paru-paru berdasarkan keparahan di atas hanya berlaku untuk membezakan radang paru-paru pada orang dewasa. Bagi kanak-kanak, keparahan hanya terbahagi kepada dua, iaitu teruk dan tidak teruk.