Kesihatan kulit

Noda di Muka Tidak Juga Pergi? Mungkin ini adalah 3 sebabnya

Mempunyai cela pada wajah menjadikan kebanyakan orang tidak selamat, sama ada hitam, merah, atau sebaliknya. Malangnya, masalah wajah ini lebih sukar untuk diatasi, walaupun sudah diubati. Sebenarnya, apa yang menjadikan noda ini sukar dikeluarkan dari wajah anda? Dapatkan jawapan di bawah.

Penyebab noda pada wajah sukar untuk dibuang

Noda pada wajah menunjukkan tompok, perubahan warna, atau noda pada kulit, seperti jerawat, bintik gelap, atau parut. Masalah-masalah ini yang mengurangkan estetika wajah kebanyakannya tidak berbahaya. Namun, ia juga boleh mengancam nyawa jika menunjukkan pertumbuhan barah kulit.

Agar kulit anda licin dan bebas dari keadaan ini, anda mesti mencuba pelbagai rawatan. Malangnya, tanpa anda sedari, ada beberapa perkara yang menjadikan cela di wajah anda sukar dirawat, termasuk:

1. Perubahan hormon

Jerawat berlaku apabila pengeluaran minyak dari kelenjar sebum yang bersambung dengan folikel rambut bertambah dan menyebabkan penyumbatan pada kulit. Dinding folikel ini akan membengkak dengan bintik hitam, yang merupakan tumpukan sel kulit mati dan minyak berlebihan.

Keadaan ini dapat diubati dengan ubat jerawat yang dijual bebas. Walau bagaimanapun, cela di wajah ini boleh muncul semula kerana perubahan hormon. Selain akil baligh, haid pada wanita juga mencetuskan jerawat muncul kembali. Ini berlaku kerana perubahan hormon dalam badan. Salah satu hormon, iaitu androgen, dapat merangsang pengeluaran lebih banyak minyak di kelenjar sebum.

Selain haid dan akil baligh, masalah kesihatan yang mempengaruhi keseimbangan hormon, seperti sindrom ovarium polikistik, juga boleh menjadi penyebabnya.

2. Kehadiran bakteria

Adakah anda tahu bahawa bakteria ada di mana-mana? Bakteria yang melekat padanya boleh menyebabkan cela di wajah muncul kembali. Salah seorang daripada mereka Propionibacterium acnes, Ini adalah jenis bakteria yang bertanggungjawab untuk pembentukan jerawat. Bakteria mungkin ada di bantal, selimut, atau bahkan pada alat kosmetik anda tanpa menyedarinya.

Selain itu, pelbagai jenis bakteria boleh menyebabkan jangkitan pada kulit. Kulit akan gatal, membengkak, dan menyebabkan luka terbuka pada kulit anda.

Kemudian, dalam beberapa hari luka akan kering meninggalkan kesan pada wajah dan badan anda. Sekiranya anda masih tidak menjaga kebersihan diri dan persekitaran anda, terutama bilik anda, jangkitan kulit dan jerawat akan terus muncul.

3. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Pendedahan pada bintik-bintik usia di wajah tidak berbahaya, tetapi menjadikan wajah tidak sedap dipandang. Penyebab pembentukan bintik-bintik hitam ini adalah pendedahan cahaya matahari.

Walaupun anda memerlukan cahaya matahari untuk tetap sihat, terlalu banyak pendedahan cahaya ini boleh merosakkan kesihatan kulit. Selain itu, kawasan kulit tertentu juga boleh menjadi lebih gelap dan bahkan merah akibat selaran matahari.

Dalam kes yang teruk, cahaya matahari yang berlebihan dapat menyebabkan sel kulit menjadi tidak normal. Ini membentuk lebam kecil dengan luka terbuka yang akan bertambah buruk dari masa ke masa jika anda terus terdedah kepada cahaya matahari.

Jadi apa yang perlu saya lakukan?

Terdapat pelbagai jenis cela di wajah. Punca dan pencetus juga berbeza. Sekiranya anda mempunyai masalah seperti ini dan menghadapi masalah untuk menanganinya, segera berjumpa doktor. Doktor akan menilai pelbagai pencetus dan memberikan rawatan yang lebih sesuai agar anda bebas dari masalah kulit ini.