Ubat dan Makanan Tambahan

Insulin Detemir: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Insulin Detemir Apa Ubat?

Untuk apa insulin detemir?

Insulin Detemir umumnya digunakan dalam program diet dan senaman yang tepat untuk mengawal gula darah tinggi pada pesakit diabetes. Mengawal gula darah tinggi membantu mencegah kerosakan buah pinggang, kebutaan, masalah saraf, kehilangan anggota badan, dan masalah fungsi seksual. Pengawalan diabetes yang betul juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau strok.

Insulin Detemir adalah produk buatan manusia yang serupa dengan insulin sebenar. Ubat ini dapat menggantikan fungsi insulin yang dihasilkan di dalam badan. Ubat ini bertindak lebih lama daripada insulin asal, menjaga tahap insulin rendah dan stabil. Ubat ini berfungsi dengan membantu gula darah (glukosa) masuk ke dalam sel sehingga tubuh dapat menggunakannya untuk tenaga. Insulin Detemir boleh digunakan dengan produk insulin yang bertindak lebih pendek. Ubat ini juga dapat digunakan dengan ubat diabetes lain, seperti Metformin dan Exenatide.

Bagaimana cara menggunakan insulin detemir?

Baca semua arahan penggunaan dari profesional penjagaan kesihatan anda dan juga pembungkusan produk. Sebelum menggunakan ubat ini, periksa produk untuk zarah atau perubahan warna. Jangan gunakan jika perkara yang disebutkan di atas berlaku. Detemir insulin tidak boleh mengandungi zarah atau perubahan warna. Sebelum menyuntik dos, sterilkan suntikan dengan alkohol. Jangan menyuntik di kawasan yang sama untuk mengurangkan kecederaan kulit dan mengelakkan timbulnya masalah pada tisu subkutan (lipodystrophy). Detemir insulin boleh disuntik di perut, paha, atau belakang lengan atas. Jangan menyuntik ke dalam vena atau otot kerana boleh membuat gula darah menjadi sangat rendah (hipoglikemia). Jangan gosokkan kawasan yang disuntik. Jangan menyuntik ke dalam kulit yang berwarna merah, bengkak, atau gatal. Jangan menyuntik insulin sejuk kerana akan menyakitkan. Bekas yang digunakan untuk menyimpan insulin dapat disimpan pada suhu bilik (lihat juga bahagian Penyimpanan). Jangan goncangkan bekas simpanan.

Suntik ubat ini di bawah kulit seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali atau dua kali sehari. Detemir insulin biasanya disuntik pada waktu makan malam atau pada waktu tidur. Sekiranya anda mengambilnya dua kali sehari, suntik seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya dos pertama pada waktu pagi dan dos kedua pada waktu makan malam, pada waktu tidur, atau 12 jam selepas dos pagi. Produk ini tidak boleh dicampurkan dengan insulin lain. Jangan gunakan Detulin Insulin dalam pam infusi. Jangan ubah jenama atau jenis insulin tanpa arahan doktor anda.

Ketahui cara menyimpan dan membuang bekalan perubatan dengan selamat.

Dos berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas badan terhadap rawatan. Ukur dos anda dengan berhati-hati kerana perubahan dos sedikit pun boleh memberi kesan besar pada kadar gula darah anda.

Pantau kadar gula darah atau air kencing anda seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Catat hasil pengukuran ini dan beritahu doktor anda. Ini sangat penting untuk dilakukan untuk menentukan dos insulin yang tepat untuk anda.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedah terbaik. Untuk membantu anda mengingati, ambil pada masa yang sama setiap hari.

Bagaimana detemir insulin disimpan?

Ubat ini harus disimpan di dalam peti sejuk tanpa membuka penutup botol. Jangan membeku. Jangan gunakan detemir insulin jika sudah beku. Detemir insulin boleh disimpan sehingga tarikh yang tertera pada label syarikat.

Sekiranya tidak ada peti sejuk (contohnya, semasa bercuti), simpan insulin pada suhu bilik dan jauh dari panas dan cahaya langsung. Insulin botol yang tidak disejukkan boleh digunakan dalam masa 42 hari, lebih banyak daripada yang harus dibuang. Botol yang dibuka boleh disimpan selama 42 hari pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk. Pena insulin yang dibuka boleh disimpan pada suhu bilik sehingga 42 hari, jangan di dalam peti sejuk. Buangkan Detemir Insulin yang terdedah kepada panas atau sejuk yang melampau.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk anda, atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.