Kesihatan Seksual

8 Punca Lelaki Merasa Sakit Semasa Hubungan Seks •

Walaupun kesakitan semasa persetubuhan jarang berlaku pada lelaki, kebanyakan lelaki akan menyembunyikan rasa sakit itu. Kerana seks semestinya menggembirakan, sesetengah orang mungkin enggan mengakui ketika aksi di tempat tidur mulai terasa tidak selesa. Tetapi anda tidak perlu menderita dalam diam jika anda mengalami ini.

Mengalami ketidakselesaan semasa persetubuhan tidak hanya mempengaruhi prestasi seksual, tetapi juga keseronokan. Keluhan ini bahkan boleh mengakibatkan ketakutan psikologi yang berpanjangan, seperti ketakutan terhadap penembusan, yang akhirnya menyebabkan mati pucuk. Akibatnya, tidak mustahil ketidakselesaan ketika melakukan hubungan seks sebenarnya boleh menjadi sumber ketegangan dalam hubungan anda dengan pasangan anda.

Lihat beberapa sebab di bawah ini untuk melihat apakah ada syarat-syarat yang menggambarkan keluhan anda.

Pelbagai alasan lelaki merasa sakit ketika berhubungan seks

Sebab-sebab lelaki merasa sakit semasa persetubuhan adalah seperti berikut.

1. Peyronie

Peyronie's adalah keadaan disfungsi ereksi di mana zakar membengkok semasa ereksi kerana tisu parut yang berjalan sepanjang zakar, menjadikan penembusan sukar.

Ini adalah penyebab kesakitan yang paling biasa dialami oleh lelaki semasa melakukan persetubuhan.

Peyronie boleh disebabkan oleh trauma pada zakar atau akibat kecacatan genetik atau keturunan.

2. Prostatitis

Prostatitis adalah jangkitan yang menyebabkan pembengkakan kelenjar prostat dan sakit di kawasan belakang zakar (tepat di bawah pundi kencing).

Keadaan ini juga menyebabkan rasa sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil, dan ejakulasi yang menyakitkan.

Prostatitis lebih cenderung berlaku pada lelaki dewasa berusia 30-50 tahun yang aktif secara seksual dengan pelbagai pasangan dan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan kondom.

Keradangan kelenjar prostat juga dikaitkan dengan jangkitan kelamin.

3. Penyakit kelamin

Kesakitan boleh berlaku akibat jangkitan kelamin (STI), seperti jangkitan yis yang tidak dirawat, herpes, atau gonorea.

Sekiranya anda mempunyai alasan yang baik untuk mempercayai bahawa anda menghidap penyakit kelamin, segera berjumpa doktor atau klinik kesihatan anda untuk menjalani ujian.

Luka sangat berjangkit. Semakin cepat anda mengetahui jika anda dijangkiti, semakin cepat anda mendapatkan rawatan dan berpotensi melawan kesan jangkitan ini.

4. Masalah kulup

Kerosakan akibat terkoyak, geseran, keradangan, atau struktur yang tidak normal pada kulup (seperti kulup yang terlalu ketat; atau kulup tersekat di belakang kepala zakar dan tidak dapat ditarik ke depan) boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual.

Bercakap dengan doktor anda mengenai langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah kulup anda.

5. Hypospadias

Hypospadias boleh menjadi penyebab persetubuhan yang menyakitkan.

Hypospadias adalah kecacatan kelahiran lelaki di mana bukaan saluran kencing, uretra, tidak terletak di hujung zakar tetapi berada di bahagian bawah.

Hypospadias mempengaruhi kira-kira 1 dari setiap 150-300 kelahiran lelaki dengan tahap keparahan yang berbeza-beza. Hypospadias dapat diperbaiki dengan pembedahan di bawah anestesia umum.

6. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing (UTI) lebih kerap berlaku pada wanita, tetapi lelaki juga boleh mengidapnya.

Lelaki yang menderita UTI sering mengadu sakit atau sensasi terbakar setiap kali mereka membuang air kecil.

Selain itu, zakar mengeluarkan bau busuk dan menyakitkan semasa ejakulasi.

7. Priapisme

Priapisme merujuk kepada ereksi yang berlangsung selama lebih dari empat jam, biasanya menyakitkan, dan tidak semestinya disebabkan oleh gairah seksual.

Keadaan ini berlaku apabila darah di zakar terperangkap dan tidak dapat mengalir. Keadaan ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berumur 5 hingga 10 tahun, dan lelaki dewasa berumur 20-50 tahun.

Priapism harus dirawat dengan segera untuk mengelakkan kemungkinan disfungsi ereksi kekal.

8. Hipersensitiviti

Zakar boleh menjadi sangat sensitif setelah orgasme dan ejakulasi, yang boleh membuat hubungan seksual seterusnya tidak selesa.

Ini mungkin bermaksud bahawa anda harus membatasi berapa kali anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda pada satu masa.

Sebenarnya, tanpa persetubuhan, anda boleh meneroka cara lain untuk menjalin hubungan intim dengan pasangan anda.

Dalam beberapa kes, ketidakselesaan semasa persetubuhan adalah akibat kekurangan pelinciran; kedudukan seks yang salah atau seks yang terlalu kuat; reaksi alahan (dermatitis atau psoriasis) terhadap cecair faraj, kondom jenama tertentu atau spermisida pada pelincir seks.

Punca lain yang kurang biasa adalah disebabkan oleh "tusukan" benang dari IUD yang menonjol dari serviks wanita.

Jarang sekali, alasan psikologi mungkin menjadi alasan di sebalik aduan kesakitan semasa melakukan hubungan seks, seperti penderaan seksual pada masa kanak-kanak.

Sekiranya anda mengalami kesakitan semasa hubungan seksual, berbincanglah dengan pasangan anda tentang bagaimana pengalaman seks anda dan bukan hanya semasa melakukan hubungan seks, ketika kedua-dua pihak cenderung menikmati kesakitan walaupun sakit dengan cara yang tidak baik.

Bercakap tentang kebimbangan anda di luar bilik tidur. Percayalah bahawa kehidupan seks anda akan menjadi lebih baik jika anda berdua saling terbuka.

Bincangkan kemungkinan kecurigaan anda dengan doktor anda, jika anda tidak pasti apakah sumber kesakitan anda.