Kehamilan

7 Khasiat Salak untuk Wanita Hamil dan Kesihatan Janin •

Pelbagai jenis buah boleh dimakan semasa mengandung kerana vitamin dan mineral yang bermanfaat untuk tubuh. Ini juga berlaku untuk anda penggemar buah salak. Apakah kandungan dan faedah pemakanan makan salak untuk wanita hamil? Lihat penjelasan di bawah.

Kandungan khasiat buah salak untuk wanita hamil

Memetik Persatuan Kehamilan Amerika, diet berkhasiat dan seimbang dapat bermanfaat untuk perkembangan janin di rahim.

Walaupun setelah mengambil makanan tambahan kehamilan, diet yang sihat tetap memainkan peranan besar dalam memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan semasa kehamilan. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan memakan buah salak.

Lihat kandungan nutrien dalam buah yang salah setiap 100 gram di bawah.

 • Kalori: 77
 • Air: 78 gram
 • Protein: 0.4 gram
 • Karbohidrat: 20.9 gram
 • Kalsium: 28 mg
 • Fosforus: 18 mg
 • Zat besi: 4.2 mg
 • Zink: 0.2 mg
 • Beta karotena: 4 mcg
 • Vitamin B1: 0.04 mg
 • Vitamin C: 2 mg

Kelebihan makan salak untuk wanita hamil

Berbeza dengan jenis buah lain, buah dengan nama Latin Salacca zalacca ini mungkin kelihatan tidak menarik bagi sesetengah orang. Di samping itu, sebilangan orang juga merasakan bahawa daging buah salak kurang enak jika dibandingkan dengan buah-buahan lain.

Namun, bagi anda penggemar buah salak, jangan risau kerana buah ini mempunyai sejumlah manfaat untuk ibu hamil asalkan dimakan tidak berlebihan.

1. Menjaga kesihatan tulang

Orang dewasa, terutamanya wanita hamil, perlu mendapatkan mineral seperti kalsium untuk menjaga tulang kuat. Bukan hanya dari makanan tambahan, anda juga boleh makan makanan yang mempunyai kandungan kalsium yang cukup tinggi.

Pengambilan kalsium tambahan dari salak dapat membantu mengekalkan tulang yang sihat dan kuat untuk wanita hamil sehingga dapat mencegah osteoporosis. Ini kerana semasa mengandung, bayi dalam kandungan menyerap kalsium untuk perkembangan tulang dan gigi.

2. Menambah tenaga

Perubahan hormon boleh menyebabkan menjadi lebih letih, lemah, mual sehingga menjadi keluhan semasa hamil. Apa yang anda perlukan adalah terus makan makanan agar tenaga tidak hilang sepenuhnya.

Walaupun anda malas makan nasi, anda boleh mengganti pengambilan karbohidrat anda dengan jenis makanan lain. Salah satu buah yang dapat membantu meningkatkan pengambilan karbohidrat adalah salak. Selain ibu, karbohidrat juga dapat memberikan tenaga yang menyokong pertumbuhan bayi dalam kandungan.

3. Membantu perkembangan bayi

Terdapat jenis mineral lain yang anda perlukan selain kalsium, iaitu fosforus. Kandungan fosforus dalam salak dapat membantu pertumbuhan tulang dan perkembangan bayi semasa kehamilan.

Selain itu, fosforus juga berguna untuk membantu mengatasi masalah pengecutan otot, memperbaiki fungsi ginjal, memperbaiki tisu sel, dan menjaga kesihatan jantung.

4. Mencegah anemia

Kandungan zat besi dalam buah salak berguna untuk mencegah anemia pada wanita hamil. Ketika kadar zat besi pada wanita hamil rendah, sel darah merah tidak dapat membawa oksigen ke tisu badan, sehingga mempengaruhi bayi di dalam rahim.

Walaupun keletihan semasa kehamilan adalah perkara biasa, anemia kekurangan zat besi yang berpanjangan dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

[embed-community-8]

5. Mengekalkan imuniti

Bagi sesetengah orang, kehamilan menjadikan tubuh lebih mudah diserang penyakit. Oleh itu, ibu perlu menjaga sistem ketahanan badan mereka untuk mengelakkan virus.

Buah salak mengandung zink yang berguna untuk meningkatkan sistem imun wanita hamil dan komplikasi kehamilan yang lain. Pengambilan zink di dalam badan ibu hamil juga mengurangkan risiko bayi dilahirkan sebelum pra-eklampsia.

6. Meningkatkan kesihatan mata

Buah salak dapat menjadi sumber beta karoten yang berguna untuk menjaga kesihatan mata bagi ibu hamil.

Bukan hanya itu, beta karoten juga merupakan sebatian antioksidan yang dapat menangkal radikal bebas dan mengurangkan risiko barah. Kemudian, beta karoten diubah menjadi vitamin A yang selamat dan sesuai dengan keperluan tubuh, sehingga mengurangkan risiko keracunan vitamin A.

7. Mencegah komplikasi kehamilan

Dari pelbagai jenis vitamin, terdapat juga vitamin C pada buah salak yang dapat membantu mencegah komplikasi pada wanita hamil.

Vitamin C yang rendah dalam badan boleh mencetuskan tekanan darah tinggi, preeklamsia, anemia, dan berat lahir rendah pada bayi. Anda perlu tahu bahawa tubuh tidak dapat menghasilkan vitamin C sendiri, oleh itu penting untuk memenuhi pengambilannya. Vitamin ini berguna dalam membantu penyerapan zat besi.

Adakah terdapat kesan makan salak semasa mengandung?

Sehingga kini, penyelidikan mengenai salak untuk wanita hamil masih kecil sehingga penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membincangkan faedah dan kesannya.

Tidak ada larangan untuk makan salak selama kehamilan selagi anda tidak mengalami alahan. Kemudian, perhatikan untuk tidak makan berlebihan walaupun anda mengidam.

Sekiranya anda mengambilnya secara berlebihan, ada kemungkinan salak dapat memicu pengeluaran asid perut, yang menjadikan perut wanita hamil kembung.

Berunding dengan doktor anda mengenai sebarang buah untuk wanita hamil yang boleh anda makan mengikut keadaan kesihatan anda.

[embed-health-tool-due-date]