Kesihatan lelaki

5 Fakta Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Melancap Lelaki •

Melancap adalah aktiviti seksual yang biasa dilakukan oleh lelaki dan wanita. Tetapi walaupun terdapat pantang larang dalam beberapa budaya, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai aktiviti memuaskan diri ini, juga dikenali sebagai melancap.

1. Melancap vs persetubuhan, mana yang lebih baik?

Seperti yang kita ketahui, hubungan seksual memberi kesan positif kepada kesihatan lelaki, misalnya pada tekanan darah dan kesihatan jantung dan prostat. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku dengan melancap. Malangnya, belum diketahui mengapa ejakulasi semasa melancap dan ejakulasi semasa hubungan seksual mempunyai kesan yang berbeza.

Satu kajian pada tahun 2015 menyatakan bahawa melancap menurunkan risiko barah prostat. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

2. Adakah melancap membahayakan kesihatan?

Melancap tetap menjadi aktiviti yang berisiko, walaupun risikonya minimum. Melancap yang terlalu kerap dan kasar boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Zakar yang tegak berisiko mengalami “patah tulang” jika bengkok secara paksa.

Kedudukan yang rawan ketika melancap juga boleh memberi tekanan pada zakar. Ini berisiko menyebabkan kecederaan pada zakar. Posisi yang dicadangkan untuk melancap "selamat" ada di punggung, duduk, atau berdiri.

Anda harus mengelakkan memerah batang zakar semasa ejakulasi. Ini berisiko menyebabkan kerosakan pada saraf dan saluran darah di kawasan zakar. Ia juga boleh menyebabkan masuknya air mani secara paksa ke dalam pundi kencing.

3. Berapa kerap perkara itu dianggap normal?

Tidak ada jumlah melancap normal yang dikatakan "normal". Yang penting adalah kehidupan seharian anda. Sekiranya anda melancap beberapa kali sehari tetapi hidup anda sihat dan menyeronokkan, itu tidak terlalu banyak. Tetapi jika ini mempengaruhi kehidupan anda dan kehidupan pasangan anda, anda harus mula mengurangkannya perlahan-lahan agar tidak menjadi "ketagih".

Salah satu kesan ketika anda melakukan masturbasi terlalu kerap, ialah anda menjadi malas untuk melakukan perkara lain selain melancap. Atau, anda lebih suka melancap daripada melakukan hubungan seks dengan pasangan anda.

Daripada melancap, anda harus mengisi masa lapang dengan bersenam atau melakukan hobi lain untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat dan bahagia.

4. Adakah melancap bermaksud kehidupan seks yang tidak memuaskan?

Tidak. Hampir semua lelaki melancap, baik yang masih bujang dan berkahwin, sama ada dalam hubungan baik atau tidak. Sebilangan besar lelaki melancap bukan hanya untuk memenuhi keinginan seksual sahaja. Lelaki melakukannya juga untuk menghilangkan tekanan atau menenangkan diri sebelum tidur.

5. Apakah faedah melancap bagi lelaki?

  • Beberapa kajian menunjukkan kesan melancap pada pencegahan barah prostat.
  • Hormon kortisol, yang dilepaskan semasa ejakulasi, mengatur dan meningkatkan sistem kekebalan tubuh.
  • Melancap dapat membantu menghilangkan tekanan. Endorfin yang dikeluarkan membantu meningkatkan semangat dan kepuasan anda.

Pada lelaki tua, nada otot kawasan zakar melemah secara semula jadi. Melancap juga dapat membantu anda melatih otot-otot kawasan pinggul untuk mencegah disfungsi ereksi dan inkontinensia.