Kesihatan Muskuloskeletal

Pembedahan CTS (Carpal Tunnel Syndrome): Fungsi, Proses dan Pemulihan

Sindrom terowong karpal adalah keadaan di mana saraf median, saraf yang melintasi bahagian depan pergelangan tangan, dimampatkan, menyebabkan gejala seperti mati rasa, kesemutan, dan kelemahan di tangan dan lengan. Terdapat banyak cara untuk mengatasi keadaan ini, salah satunya adalah melalui pembedahan CTS.

Definisi operasi CTS

Operasi CTS (terowong karpalsindrom) adalah operasi yang dilakukan untuk mengubati gejala yang menyakitkan yang disebabkan oleh sindrom carpal tunnel.

Matlamat pembedahan terowong karpal adalah untuk melegakan tekanan pada saraf median dengan mengurangkan tekanan ligamen pada saraf. Setelah menjalani prosedur ini, anda akan dibantu menangani kesakitan dan kebas di tangan anda.

Terdapat dua jenis operasi CTS, iaitu:

 • pembedahan terbuka, dengan membedah pergelangan tangan, dan
 • pembedahan endoskopi, menggunakan alat seperti teleskop untuk memotong ligamen.

Bilakah saya perlu menjalani pembedahan CTS?

Sebenarnya, tidak semua pesakit yang mengalami sindrom karpal terowong harus menjalani pembedahan. Ada yang masih boleh sembuh dengan pemberian ubat NSAID, kortikosteroid, atau belat pergelangan tangan.

Namun, jika semua kaedah rawatan ini tidak berfungsi agar gejala anda bertambah baik setelah beberapa minggu atau bulan, maka anda harus segera menjalani pembedahan.

Selain itu, terdapat juga beberapa gejala yang harus anda perhatikan, termasuk:

 • mati rasa dan kehilangan koordinasi pada jari atau tangan,
 • pengurangan kekuatan pada ibu jari, dan
 • kesakitan yang muncul mengganggu tidur anda.

Mengalami tanda-tanda ini tidak bermaksud anda mengalami kerosakan saraf. Walau bagaimanapun, keadaan ini masih berisiko menyebabkan kerosakan pada saraf median. Sekiranya ini dilihat pada ujian saraf atau anda kehilangan fungsi tangan, ibu jari dan hari, maka keperluan untuk pembedahan menjadi lebih mendesak.

Persiapan sebelum pembedahan terowong karpal

Sebelum memutuskan untuk beroperasi sindrom terowong karpal, anda perlu melakukan ujian saraf atau elektromiografi. Ujian saraf akan menguji kelajuan pengaliran saraf di pergelangan tangan.

Mengenai jenis pembedahan yang anda pilih, ini bergantung pada keadaan anda atau pengalaman doktor dengan prosedur ini. Sekiranya anda menginginkan operasi yang kurang menyakitkan selepas itu, endoskopi mungkin merupakan pilihan yang tepat.

Walau bagaimanapun, pembedahan endoskopi biasanya menggunakan lebih banyak peralatan teknikal. Tahap kejayaan akan lebih tinggi sekiranya doktor sering melakukan prosedur.

Selepas pembedahan, penting untuk mengelakkan sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan sindrom karpal terowong.

Sebelum menjalani pembedahan, anda boleh bertanya mengenai risiko dan prosedur alternatif. Ini akan membantu anda mengetahui dengan tepat prosedurnya dan bagaimana cara rawatannya.

Semasa sesi perundingan, beritahu doktor anda tentang keadaan lain yang mungkin anda alami dan apa-apa ubat yang anda ambil termasuk makanan tambahan dan produk herba.

Doktor anda akan meminta anda berhenti mengambil jenis ubat tertentu seperti ibuprofen, aspirin, atau naproxen sebelum pembedahan, kerana ubat-ubatan ini dapat menyulitkan pembekuan darah.

Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menjalani ujian darah atau elektrokardiogram (ECG). Kemudian, anda juga mesti berpuasa selama 6 hingga 12 jam sebelum prosedur.

Persediaan khas lain akan diberitahu oleh doktor bergantung pada keadaan anda.

Prosedur operasi CTS

Operasi biasanya boleh dilakukan dengan anestesia tempatan dan memakan masa beberapa minit.

Dalam pembedahan CTS terbuka, doktor akan membuat sayatan di pangkal telapak tangan untuk membuka ligamen karpal melintang. Setelah terbuka, doktor memotong ligamen ketat yang membentuk atap terowong karpal untuk melegakan saraf dari tekanan.

Setelah ligamen dipotong, doktor akan menutup semula kulit anda dengan jahitan. Jurang di mana ligamen dipotong akan dibiarkan diisi dengan tisu parut kemudian.

Dalam prosedur endoskopi, doktor akan membuat dua sayatan, satu di pergelangan tangan dan satu di telapak tangan. Kemudian, doktor memasukkan tiub kecil dengan kamera di hujungnya ke dalam satu sayatan.

Kamera akan memandu doktor ketika dia memotong ligamen karpal melalui sayatan lain. Selepas itu, sayatan akan dijahit kembali.

Rawat selepas pembedahan CTS

Biasanya, anda tidak memerlukan rawatan di hospital dan boleh pulang pada hari yang sama. Kemungkinan, pergelangan tangan anda perlu dibalut dengan pembalut atau serpihan yang berat selama 1 hingga 2 minggu. Selama ini, lakukan latihan kecil dengan menggerakkan jari anda untuk mengelakkan kekakuan.

Anda mungkin merasakan kesakitan atau kelembutan di tangan dan pergelangan tangan anda selepas pembedahan CTS. Untuk membantu mengurangkan kesakitan, doktor biasanya akan memberi anda ubat penahan sakit. Anda juga harus mengangkat tangan yang dikendalikan semasa tidur pada waktu malam untuk mengurangkan risiko bengkak.

Setelah belat dikeluarkan, anda boleh memulakan program terapi fizikal. Terapi ini akan membantu anda melatih pergerakan pergelangan tangan dan tangan, sehingga penyembuhan akan lebih cepat dan kawasan tangan akan kembali kuat seperti sebelumnya.

Anda juga dapat membantu pemulihan dengan melakukan senaman secara berkala. Sebelum mula bersenam, berjumpa dengan penyedia penjagaan kesihatan atau doktor anda untuk memastikannya selamat. Gejala anda mungkin terus bertambah baik dalam masa 6 bulan.

Anda harus tahu, pembedahan CTS juga tidak bebas dari risiko komplikasi. Beberapa komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

 • jangkitan selepas pembedahan,
 • kerosakan pada saraf, saluran darah, atau tendon pergelangan tangan,
 • kehilangan kekuatan dan rasa kaku ketika mencengkam objek,
 • kesakitan berterusan,
 • kebas, dan
 • berulang gejala sindrom carpal tunnel.

Beberapa komplikasi seperti kekejangan tangan mungkin bersifat sementara dan boleh bertambah baik ketika pergelangan tangan anda pulih.

Namun, jika anda mengalami demam, kemerahan, bengkak dan pendarahan, atau rasa sakit yang meningkat di sekitar kawasan sayatan, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.