Kesihatan Pencernaan

9 Ubat yang Berpotensi Merosakkan Hati (Hepatotoxic)

Apa-apa ubat yang anda ambil akan melalui hati untuk dipecah sebelum boleh digunakan oleh badan. Hati kemudian membuang sisa kimia yang tidak digunakan dalam ubat untuk mencegah reaksi hepatotoksik.

Reaksi hepatotoksik adalah kecederaan atau kerosakan pada hati akibat pengambilan ubat. Keadaan ini, juga dikenali sebagai hepatotoksisitas, biasanya disebabkan oleh penggunaan jenis atau jumlah ubat yang salah. Baca lebih lanjut.

Kesan ubat pada hati

Hati mempunyai peranan penting dalam pemecahan ubat-ubatan di dalam badan. Sekiranya penggunaan ubat merosakkan hati, ia boleh mengganggu fungsi hati dan dengan itu mengganggu pelbagai sistem di dalam badan.

Dadah sebenarnya tidak berbahaya bagi hati ketika diambil seperti yang diarahkan. Jenis ubat yang diketahui berbahaya, terutama bagi penderita penyakit hati, biasanya termasuk peringatan mengenai penggunaannya untuk pesakit yang berisiko.

Ubat boleh menyebabkan penyakit hati dalam beberapa cara. Ada ubat yang boleh merosakkan hati secara langsung, dan ada juga ubat yang berubah menjadi bahan kimia tertentu. Bahan kimia ini boleh menyebabkan kecederaan pada hati secara langsung atau tidak langsung.

Terdapat tiga perkara yang menjadikan ubat yang sebelumnya bermanfaat untuk menjadi hepatotoksik, iaitu dos ubat, kerentanan seseorang terhadap ubat tersebut, dan alergi terhadap ubat. Terdapat juga kes-kes yang jarang berlaku apabila seseorang mempunyai hati yang sangat rentan terhadap ubat.

Dadah yang boleh menjadi hepatotoksik

Banyak ubat boleh mempengaruhi fungsi hati, merosakkannya, atau menyebabkan keduanya. Beberapa ubat bahkan boleh menyebabkan kerosakan langsung pada hati dan menyebabkan gejala seperti penyakit kuning dan sakit perut.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang berpotensi memberi kesan buruk pada hati apabila diambil secara berlebihan.

1. Acetaminophen (parasetamol)

Acetaminophen (paracetamol) sering dijumpai dalam penghilang rasa sakit di luar kaunter, pengurang demam, dan penghilang rasa sakit di kaunter. Sebilangan besar ubat sakit yang dilabelkan sebagai "non-aspirin" mengandungi parasetamol sebagai bahan utama.

Sekiranya diambil seperti yang diarahkan, ubat ini sangat selamat walaupun bagi orang yang mempunyai penyakit hati. Walau bagaimanapun, ubat yang mengandungi acetaminophen diambil terlalu banyak atau dalam dos yang tinggi selama lebih dari 3 - 5 hari boleh menjadi hepatotoksik.

2. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID)

NSAID adalah penghilang rasa sakit, seperti sakit kepala atau demam. Ubat ini biasanya juga diresepkan untuk merawat keradangan tulang dan sendi, seperti arthritis. Jenis NSAID yang biasa termasuk aspirin, ibuprofen, naproxen, dan diclofenac.

Ibuprofen dan NSAID lain jarang mempengaruhi hati, tetapi komplikasi ini biasa terjadi pada orang yang mengambil diclofenac. Kerosakan hati dari diclofenac boleh berlaku beberapa minggu hingga berbulan-bulan setelah anda mula mengambilnya.

3. Antibiotik

Ubat antibiotik juga boleh menjadi hepatotoksik jika tidak diambil dengan baik. Contoh ubat ini termasuk amoksisilin / klavulanat yang digunakan untuk jangkitan bronkitis, sinus, dan tekak, dan isoniazid yang digunakan untuk merawat batuk kering.

Kerosakan hati dari amoksisilin dan klavulanat dapat terjadi sebaik sahaja anda mula mengambilnya, tetapi gejala kerosakan hati sering dikesan terlambat. Sementara itu, kecederaan hati akut akibat isoniazid mungkin muncul beberapa minggu atau bulan kemudian.

4. Methotrexate

Methotrexate adalah ubat untuk rawatan jangka panjang psoriasis teruk, artritis reumatoid, dan beberapa pesakit penyakit Crohn. Pesakit dengan penyakit hati, obesiti, atau minum alkohol secara teratur tidak disarankan untuk menggunakan ubat ini.

Penggunaan methotrexate jangka panjang dalam kumpulan ini dapat meningkatkan risiko sirosis hati dan penyakit hati berlemak. Untuk mengelakkan kesan hepatotoksik ini, doktor biasanya menetapkan ubat ini dalam dos yang rendah.

5. Amiodarone

Amiodarone digunakan untuk merawat irama jantung yang tidak teratur (aritmia). Baki ubat yang disimpan boleh menyebabkan hati dan hepatitis berlemak. Sebenarnya, ubat ini boleh terus merosakkan hati walaupun lama setelah ubat tersebut dihentikan.

Kerosakan hati yang serius boleh menyebabkan kegagalan hati akut, sirosis, dan keperluan untuk pemindahan hati. Walau bagaimanapun, kerosakan hati yang serius berlaku pada kurang dari 1% pesakit dan dapat dicegah dengan mengambil ubat seperti yang diarahkan.

6. Statin

Statin (atorvastatin, simvastatin, dan sejenisnya) adalah ubat untuk menurunkan kolesterol "buruk" dan mencegah strok. Ubat ini cenderung menyebabkan kecederaan hati yang ketara, tetapi statin sering mempengaruhi ujian darah fungsi hati.

Statin dalam dos yang berpatutan tidak menyebabkan kerosakan kekal. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat ini dalam dos yang tinggi boleh menjadi hepatotoksik. Kesan yang mungkin berlaku adalah kerosakan hati yang teruk, termasuk kegagalan hati yang menyebabkan pemindahan hati.

7. Antidepresan

Beberapa ubat antidepresan juga boleh menyebabkan kesan hepatotoksik. Antidepresan dalam kumpulan ini termasuk ubat-ubatan untuk dysthymia, gangguan kecemasan, gangguan obsesif kompulsif (OCD), dan gangguan makan.

Beberapa contoh antidepresan yang boleh merosakkan hati termasuk bupropion, fluoxetine, mirtazapine, dan antidepresan trisiklik seperti amitriptyline. Risperidone yang digunakan sebagai antipsikotik juga dapat menyebabkan penyumbatan aliran hempedu dari hati.

8. Ubat anti-sawan

Beberapa ubat anti-sawan atau anti-epilepsi boleh menyebabkan kerosakan hati. Phenytoin boleh menyebabkan kerosakan hati sebaik sahaja anda mula mengambilnya, itulah sebabnya hasil ujian hati anda akan dipantau dengan teliti.

Valproate, phenobarbital, carbamazepine, dan lamotrigine juga boleh menyebabkan kecederaan pada hati. Walau bagaimanapun, tisu parut mungkin muncul selepas beberapa minggu atau bulan penggunaan dadah.

9. Ubat lain

Ubat lain yang berpotensi merosakkan hati termasuk:

  • pil perancang keluarga,
  • steroid anabolik,
  • ubat antikulat (ketoconazole, terbinafine),
  • acarbose (ubat diabetes),
  • antiretroviral / ARV (ubat untuk jangkitan HIV),
  • disulfiram (ubat untuk merawat alkoholisme),
  • allopurinol (mencegah serangan gout),
  • dan ubat antihipertensi (captopril, enalapril, irbesartan, lisinopril, losartan, verapamil).

Pada dos atau tempoh penggunaan tertentu, pelbagai ubat di atas boleh menyebabkan kesan hepatotoksik. Kesannya termasuk menyebabkan kecederaan pada hati atau hepatitis. Untuk mengelakkannya, pastikan anda selalu mengikuti nasihat doktor semasa mengambil ubat.

Selain ubat perubatan, suplemen dan ubat herba juga boleh menyebabkan kerosakan hati. Lebih-lebih lagi, ujian suplemen dan ubat-ubatan herba tidak semestinya ketat seperti ujian ubat-ubatan perubatan sebelum dikeluarkan ke pasaran, jadi potensi bahaya mungkin lebih besar.

Kami mengesyorkan agar anda tidak mengambil makanan tambahan atau ubat-ubatan herba yang belum terbukti selamat melalui ujian klinikal. Walaupun ubat ini terbukti selamat, jangan mengambilnya secara sederhana atau berlebihan. Sentiasa ikuti arahan yang diberikan.