Kesihatan jantung

Kardioversi, Prosedur untuk Pesakit dengan Denyutan Jantung Tidak normal •

Definisi kardioversi

Apa itu kardioversi?

Cardioversion adalah prosedur perubatan untuk mengembalikan degupan jantung yang tidak normal ke irama normal. Prosedur ini secara amnya dilakukan apabila seseorang mengalami gangguan irama jantung atau aritmia.

Secara umum, terdapat dua jenis kardioversi yang boleh dilakukan oleh doktor, iaitu:

  • Kardioversi kimia (farmakologi)

Dalam jenis ini, doktor menggunakan ubat untuk membantu mengembalikan degupan jantung yang tidak teratur. Ubat boleh diberikan oleh doktor secara langsung ke vena melalui intravena (infus) atau dalam bentuk pil.

Biasanya, seseorang yang menerima rawatan ini tidak berada dalam keadaan kecemasan. Sebenarnya, ubat boleh diambil dari rumah selama beberapa hari. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, anda mungkin perlu menjalani rawatan ini di hospital sementara doktor anda memantau keadaan jantung anda.

Dalam jenis ini, selain ubat untuk irama jantung, doktor juga boleh menetapkan pengencer darah untuk mencegah pembekuan darah yang boleh menyebabkan strok.

  • Kardioversi elektrik

Berbeza dengan kimia, dalam jenis ini, doktor menggunakan alat dari luar badan, iaitu defibrilator luaran. Peranti ini memberikan kejutan elektrik ke jantung untuk mengubah irama kembali normal.

Prosedur ini biasanya diberikan secara berjadual. Walau bagaimanapun, kadang-kadang, doktor perlu melakukan prosedur ini dalam keadaan kecemasan sekiranya gejalanya teruk. Oleh itu, alat defibrilator sering dijumpai di jabatan kecemasan atau ambulans.

Walaupun kedua-duanya menggunakan defibrillator, cardioversion dan defibrillation tidak sama. Umumnya, defibrilasi menggunakan kejutan elektrik yang lebih kuat untuk menghentikan irama jantung yang teruk yang boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba.