Kesihatan

Manfaat dan Bahaya Mengunyah untuk Kesihatan -

Ketika mengunjungi kota-kota di Indonesia timur atau desa-desa di pulau Jawa, jangan terkejut jika Anda disajikan dengan daun sirih dan pinang. Bagi beberapa orang Indonesia, kacang sirih telah menjadi gaya hidup dan tradisi yang sudah tertanam. Hampir semua orang di kampung atau bandar tertentu mengunyah, bahkan kanak-kanak. Jadi, senyuman yang dihiasi dengan gigi merah atau keunguan kerana mengunyah bukanlah pemandangan asing. Kerana penyebaran tradisi sirih, pakar berusaha untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat dan bahaya sirih untuk kesihatan. Lihat maklumat berikut untuk mengetahui pandangan perubatan mengenai tradisi kacang sirih.

Kenali tradisi kacang sirih di Indonesia

Mengunyah adalah kebiasaan yang telah diketahui oleh masyarakat di Asia Tenggara sejak berabad-abad yang lalu. Tidak diketahui dengan tepat kapan nenek moyang memulakan adat ini. Untuk sirih, orang Indonesia biasanya akan menumbuk, menghancurkan, atau membelah biji pinang. Selepas itu, sirih akan digulung atau dibalut dengan daun sirih.

Sebagai penambah rasa, kadang-kadang orang menambah rempah, jus oren, kapur, atau tembakau. Bahan-bahan ini kemudian akan dikunyah dan dihirup. Rasanya sangat unik, sedikit pedas, astringen, dan manis.

BACA JUGA: 5 Rawatan Kecantikan Tradisional Warisan Leluhur

Kelebihan sirih

Mengunyah diyakini baik untuk menjaga kesihatan gigi dan sistem pencernaan. Ini kerana mengunyah daun sirih dan pinang dapat memicu pengeluaran air liur. Air liur mengandungi pelbagai jenis protein dan mineral yang baik untuk menjaga gigi yang kuat dan mencegah penyakit gusi. Selain itu, air liur juga selalu membersihkan gigi dan gusi dari serpihan makanan atau kotoran yang melekat.

Untuk sistem pencernaan anda, air liur berfungsi untuk mengikat dan melembutkan makanan. Dengan cara itu, anda boleh menelan dan menghantar makanan ke esofagus, usus, dan perut anda dengan lancar. Ini tentunya membantu memudahkan kerja sistem pencernaan anda.

JUGA BACA: 7 Fakta Mengejutkan Mengenai Sistem Pencernaan Anda

Selain itu, buah sirih juga dipercayai sebagai sumber tenaga. Sebabnya, kacang pinang mengandungi bahan psikoaktif yang sangat mirip dengan nikotin, alkohol, dan kafein. Tubuh akan menghasilkan hormon adrenalin. Anda akan merasa lebih segar, waspada, dan bertenaga.

Bahaya mengunyah

Walaupun tradisi kacang sirih dapat memberikan manfaat, pakar kesihatan awam mulai menimbulkan kebimbangan mengenai bahaya sirih. Dari laporan para penyelidik, diketahui bahawa sirih berisiko menyebabkan pelbagai penyakit yang tidak dapat diremehkan, seperti barah. Berikut adalah penjelasan mengenai bahaya sirih untuk kesihatan.

1. Kanser mulut

Dilaporkan dari laman web rasmi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sirih berisiko tinggi menyebabkan barah, terutama di kawasan mulut. Kesimpulan ini diperoleh berdasarkan kajian yang dilakukan oleh International Agency for Research on Cancer di Asia Selatan dan Tenggara.

Ternyata campuran daun sirih, pinang, kapur, dan tembakau bersifat karsinogenik (boleh menyebabkan barah). Sekiranya dikonsumsi terlalu kerap dalam jangka masa yang panjang, anda cenderung menghidap barah mulut, barah esofagus (esofagus), barah tekak, barah laring, dan barah pipi.

BACA JUGA: Berhati-hatilah, Makanan Terbakar Boleh Mencetuskan Kanser

2. Luka di rongga mulut

Mengunyah sirih meningkatkan risiko anda mengalami lesi mukosa mulut, iaitu penampilan luka (lesi) di rongga mulut. Luka atau kerengsaan terbentuk kerana campuran bahan sirih sangat keras pada mulut. Terutama jika mengunyah sudah menjadi kebiasaan yang tidak dapat dihentikan. Kesan buruk juga menjadi lebih cepat dan sukar untuk diubati.

Sekiranya cukup parah, keadaan ini menyebabkan mulut anda terasa kaku dan akhirnya rahang anda sukar bergerak. Hingga kini tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan luka mukosa mulut. Rawatan yang ditawarkan hanya mampu melegakan gejala yang muncul.

BACA JUGA: 10 Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Nafas Berbau

3. Gangguan janin

Tidak banyak yang diketahui bahawa wanita hamil harus menyedari bahaya sirih. Mengunyah semasa kehamilan berisiko menyebabkan perubahan genetik pada DNA janin. Perubahan genetik kerana sirih membahayakan rahim, sama seperti merokok boleh menyebabkan kecacatan janin. Wanita hamil yang sedang mengunyah juga berisiko melahirkan bayi dengan berat badan di bawah normal. Oleh itu, WHO dan pakar kesihatan awam menggesa wanita hamil agar tidak membuat sirih.

BACA JUGA: Bolehkah Wanita Hamil Makan Durian?