Kehamilan

9 Cara Mengekalkan Berat Semasa Kehamilan |

Mengekalkan berat badan semasa mengandung adalah penting. Bukan untuk penampilan sahaja, kenaikan berat badan juga boleh mempengaruhi kesihatan kehamilan dan kesihatan bayi yang dilahirkan kemudian.

Terlalu kurus atau terlalu gemuk semasa hamil tidak baik, anda tahu, Ibu! Jadi, apakah kenaikan berat badan yang ideal semasa mengandung dan bagaimana mengekalkannya? Ayuh, lihat artikel berikut!

Berapa banyak kenaikan berat badan semasa mengandung?

Peningkatan berat badan dapat dikira berdasarkan indeks jisim badan (BMI) setiap wanita hamil.

Melancarkan Mayo Clinic, jumlah kenaikan berat badan yang disyorkan bergantung kepada keadaan dan keadaan ibu sebelum hamil, seperti berikut.

  • Ibu yang mempunyai BMI normal sebelum kehamilan sekurang-kurangnya harus menaikkan berat badannya antara 11 hingga 16 kg semasa mengandung.
  • Ibu yang berpengalaman kegemukan sebelum mengandung disyorkan untuk menambah berat badan tidak melebihi 6 hingga 10 kg semasa kehamilan.
  • Manakala ibu yang pada awalnya mempunyai mengalami penurunan berat badan, harus menambahkan lagi berat badannya, iaitu sekitar 12 hingga 18 kg semasa kehamilan.
  • Jika awak dikira akan membawa bayi lagir, kenaikan berat badan yang mesti dicapai semasa kehamilan adalah 16 hingga 24 kg.

Agar anda dan bayi anda sihat, anda harus berusaha mengekalkan berat badan ideal anda sebanyak mungkin semasa kehamilan.

Untuk mengira indeks jisim badan anda dengan lebih tepat, cuba gunakan kalkulator BMI, tetapi khusus untuk mengetahui berapa banyak berat badan yang anda tambah semasa hamil.

Berat bayi dalam kandungan hanya 3 hingga 3,6 kg. Walau bagaimanapun, kenaikan berat badan semasa kehamilan biasanya melebihi angka ini.

Ini disebabkan oleh pelbagai perkara seperti berikut.

  • Rahim yang melebar menyebabkan kenaikan berat badan 1 kg.
  • Plasenta bayi boleh mencapai berat sekurang-kurangnya 0,7 kg.
  • Cecair amniotik pada ibu bersamaan dengan 1 kg.
  • Deposit lemak pada wanita hamil adalah 2,7 hingga 3,6 kg.
  • Pembesaran payudara meningkatkan berat badan sekitar 1.4 kg.
  • Peningkatan aliran darah dan jumlah cecair juga dapat meningkatkan berat badan sebanyak 2.8 hingga 3.6 kg.

Apa bahaya sekiranya ibu tidak mengawal berat badannya semasa mengandung?

Anda perlu mengekalkan berat badan yang ideal semasa mengandung. Peningkatan berat badan tidak boleh terlalu rendah tetapi tidak boleh terlalu berlebihan.

Kedua-duanya boleh menyebabkan sejumlah komplikasi kehamilan.

Melancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional, kenaikan berat badan yang berlebihan semasa mengandung boleh menyebabkan pelbagai masalah seperti diabetes kehamilan, tekanan darah tinggi, dan preeklamsia.

Selain itu, anda berisiko melahirkan bayi yang terlalu besar dan anak anda lebih berisiko menghidap penyakit degeneratif, seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular pada masa dewasa.

Walaupun begitu, agar anda tidak menambah berat badan secara drastik selama kehamilan, itu tidak bermakna anda perlu mengurangkan jumlah makanan.

Makanan sebenarnya diperlukan untuk memenuhi pemakanan kehamilan agar janin berkembang dengan baik.

Menambah berat badan yang terlalu rendah semasa hamil juga boleh menyebabkan perkara seperti kemungkinan melahirkan bayi pramatang, berat janin terlalu rendah, dan tubuh kekurangan simpanan lemak.

Secara amnya, masalah seperti ini timbul apabila ibu melakukan diet yang tidak sesuai semasa hamil atau sebelum hamil.

Walau bagaimanapun, jika anda secara semula jadi kurus, biasanya risiko ini tidak berlaku.

Petua untuk mengekalkan berat badan semasa mengandung

Untuk mengelakkan risiko yang boleh ditimbulkan, seboleh mungkin ibu sangat disarankan untuk mengawal berat badannya semasa hamil.

A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional mengesyorkan beberapa cara untuk mengekalkan berat badan yang stabil semasa kehamilan.

1. Pilih makanan segar

Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Anda boleh memprosesnya sebagai makanan ringan atau menu utama semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, pastikan untuk mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bersih sebelum memakannya. Tujuannya adalah agar anda mengelakkan jangkitan toxoplasma semasa hamil.

2. Makan makanan berserat

Makanan seperti roti dan bijirin yang terbuat dari biji-bijian boleh mengandungi serat yang tinggi.

Itulah sebabnya, ia dapat diserap oleh badan dengan lebih berkesan dan mengekalkan berat badan yang ideal semasa hamil.

Makanan serat juga dapat melancarkan pencernaan anda sehingga anda dapat mengelakkan cirit-birit atau sembelit semasa kehamilan.

3. Minum susu rendah lemak

Pilih produk tenusu rendah lemak untuk mengambil kira-kira 4 gelas sehari. Anda juga boleh makan makanan tenusu seperti yogurt dan keju.

Elakkan minum susu mentah semasa mengandung kerana risiko mengandungi bakteria yang berbahaya bagi kehamilan. Untuk pemakanan yang lebih mencukupi, anda boleh minum susu khas untuk wanita hamil.

4. Elakkan makanan segera

Makanan dan minuman yang dibungkus biasanya mengandungi gula dan garam tiruan.

Tidak digalakkan makan makanan ringan seperti makanan ringan makanan ringan, gula-gula, ais krim, dan sebagainya dalam kuantiti yang banyak.

5. Elakkan makanan bergoreng

Makanan goreng berisiko mengandungi minyak berlebihan. Ini dapat menghasilkan lemak trans.

Jadi, anda harus mengelakkan makan makanan bergoreng semasa hamil.

Selain menjaga berat badan semasa hamil, menghindari makanan bergoreng juga membantu menjaga kesihatan jantung dan menurunkan kadar kolesterol.

6. Hitung kalori makanan yang dimakan

Supaya berat badan tidak meningkat secara drastik semasa mengandung, cubalah mengira kalori makanan.

Selain kalori, perhatikan juga kadar lemak, gula, dan garam dalam makanan yang akan anda makan.

Dengan memperhatikan kalori yang dimakan setiap kali makan, anda cenderung memilih menu yang rendah kalori dan tidak makan berlebihan.

Ibu, penting untuk dielakkan makanan ringan sambil makan di luar. Lebih baik memesan makanan seperti salad, sayur-sayuran atau sup.

7. Memasak di rumah

Untuk menjadikan jumlah kalori lebih mudah, lebih baik anda memasak makanan anda sendiri di rumah.

Selain membantu mengekalkan berat badan semasa hamil, memasak sendiri juga dapat memastikan bahawa bahan yang digunakan sihat dan selamat.

Jangan gunakan minyak terlalu banyak semasa memasak dan elakkan memasak dengan menggoreng.

Memasak dengan menumis, merebus, atau mengukus adalah pilihan yang lebih baik daripada menggoreng.

8. Bersenam secara rutin

Walaupun anda hamil, itu tidak bermakna anda tidak boleh bersenam. Beberapa pilihan senaman yang selamat seperti berjalan, berenang, atau yoga khusus untuk wanita hamil

Ketika berat badan meningkat pada trimester ketiga kehamilan, senaman akan sangat membantu anda sehingga anda tidak menambah berat badan secara drastik semasa kehamilan.

9. Menjalani gaya hidup sihat

Mengekalkan berat badan semasa mengandung boleh dilakukan bersama dengan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.

Terapkan gaya hidup sihat sejak persiapan kehamilan sehingga anda mempunyai berat badan yang ideal sebelum hamil.

Pastikan anda berhenti merokok, berhenti minum alkohol, dan berehat secukupnya.