Kesihatan mental

Menjelajah Philophobia, Ketika Seseorang Rasa Takut Jatuh Cinta

Melihat begitu banyak orang yang jatuh cinta dan bahkan mempunyai pasangan, tentu anda akan berfikir bahawa setiap orang mesti merasakan keindahan jatuh cinta. Malangnya, ini tidak berlaku bagi orang yang menderita filofobia. Daripada tertarik pada lawan jenis, sebilangan orang ini takut jatuh cinta dan mempunyai kebimbangan mengenai dunia cinta. Macam mana boleh jadi?

Mengapa sebilangan orang takut jatuh cinta?

Cinta sering didefinisikan sebagai sesuatu yang indah dan dapat menghilangkan perasaan dalam sekelip mata. Namun, pernyataan itu boleh berbeza jika dijawab oleh seorang filofobia. Ya, philophobia adalah sejenis fobia apabila seseorang takut jatuh cinta, bahkan menganggap bahawa mempunyai hubungan emosional dengan orang lain adalah mustahil.

Sebenarnya wajar bagi anda untuk mempunyai ketakutan atau kebimbangan tertentu mengenai cinta. Dengan catatan, ini masih dalam had normal sehingga kemudian tidak akan menghalang anda daripada jatuh cinta lagi dan menjalin hubungan dengan orang lain.

Namun, orang yang takut jatuh cinta merasakan sebaliknya. Ketakutan yang dirasakan cenderung tidak masuk akal, bahkan boleh menyebabkan kekacauan emosi yang kuat ketika benih cinta tumbuh pada penderita.

Terdapat beberapa perkara yang mendasari ketakutan jatuh cinta ini, misalnya kerana anda pernah mengalami trauma atau kecederaan akibat pengalaman cinta yang lalu, kata Scott Dehorty, pengarah Maryland House Detox di Amerika Syarikat.

Penceraian ibu bapa, menyaksikan kedua orang tua bertengkar, dan menyaksikan atau mengalami keganasan rumah tangga sebelumnya juga boleh mencetuskan perasaan takut jatuh cinta atau filofobia.

Itulah sebabnya orang dengan fobia ini biasanya enggan membuat komitmen yang lebih serius dengan orang lain. Kerana mereka akan selalu dibayangi oleh pemikiran negatif yang berkaitan dengan hubungan yang gagal.

Apakah simptom yang timbul dari filofobia ini?

Setiap orang yang menghidap filofobia mempunyai simptom yang berbeza bergantung pada tahap ketakutan yang mereka alami. Secara keseluruhan, tanda-tanda ketika seseorang takut jatuh cinta adalah:

  • Terdapat ketakutan cinta yang tidak masuk akal
  • Selalunya mengelakkan hubungan dengan lawan jenis
  • Mudah panik dan berpeluh apabila anda mula tertarik pada orang lain
  • Denyutan jantung tidak teratur
  • Sukar bernafas dengan tenang
  • Loya tiba-tiba
  • Berpeluh berlebihan seolah-olah selepas melakukan aktiviti berat

Serangkaian gejala filofobia muncul ketika reaksi emosi dan fizikal terlibat ketika mereka berfikir tentang jatuh cinta. Tidak jarang, orang yang menderita filofobia biasanya menyedari apa yang mereka rasakan, tetapi tidak dapat mengawal perasaan mereka sendiri.

Bolehkah Philophobia disembuhkan?

Philophobia mungkin kelihatan agak pelik dan menakutkan, tetapi jangan risau kerana fobia ini sebenarnya dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Terdapat pelbagai jenis rawatan yang akan disesuaikan mengikut keparahan fobia anda.

1. Terapi

Sekiranya keadaan yang dialami diklasifikasikan sebagai traumatik, terapi rutin dan kaunseling dengan ahli terapi dapat membantu mengatasi fobia ini kerana takut jatuh cinta.

Sebagai contoh, terapi kognitif dan tingkah laku (CBT) dilakukan dengan mengubah pemikiran negatif mengenai fobia yang dialami. Pastikan juga anda telah memahami terlebih dahulu apa penyebab utama fobia.

2. Pengambilan ubat-ubatan

Dalam kes tertentu, doktor anda mungkin menetapkan antidepresan jika fobia anda melibatkan masalah psikiatri yang lain. Ubat ini biasanya bertujuan untuk meredakan gejala dan membuat orang yang menderita filofobia merasa lebih selesa dalam aktiviti mereka.

3. Perubahan gaya hidup

Mengamalkan gaya hidup sihat seperti senaman teratur, melakukan teknik pernafasan, dan berehat perlahan dianggap dapat membantu memulihkan fobia kerana takut jatuh cinta.