Pemakanan

Apa yang perlu diketahui oleh Pemakanan Parenteral? |

Terdapat pelbagai keadaan perubatan yang menyebabkan penghidapnya tidak dapat makan dan minum secara normal melalui mulut. Sebenarnya, pesakit masih memerlukan pengambilan nutrien untuk menyokong pemulihan. Dalam keadaan ini, pesakit perlu menjalani prosedur perubatan yang disebut pemakanan parenteral.

Apa faedah prosedur ini dan apakah mekanismenya? Lihat ulasan berikut.

Apakah pemakanan parenteral?

Pemakanan parenteral adalah tindakan membekalkan kalori dan nutrien melalui saluran darah pesakit tanpa melalui sistem pencernaan. Prosedur ini juga dikenali sebagai pemakanan parenteral total atau pemakanan intravena.

Nutrien yang dihantar ke dalam tubuh pesakit termasuk glukosa, karbohidrat, protein, lemak, mineral, dan elektrolit. Semua ini adalah nutrien penting yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga dan memenuhi keperluan cecair.

Tujuan utama pemakanan intravena adalah untuk mencegah kekurangan zat makanan pada pesakit yang tidak dapat makan melalui mulut. Tindakan ini juga diperlukan jika sistem pencernaan pesakit tidak dapat menyerap atau menerima cukup nutrien.

Pemakanan intravena biasanya dilakukan di hospital. Bergantung pada penyakit dan keadaan pesakit, pesakit juga mungkin perlu menjalani prosedur ini di rumah selama beberapa minggu, beberapa tahun, atau bahkan seumur hidup.

Faedah pemakanan parenteral

Proses penyembuhan memerlukan bukan sahaja ubat, tetapi juga makanan. Makanan akan memberi tenaga dan nutrien untuk menjaga tubuh secergas mungkin. Badan yang cergas juga mempunyai sistem imun yang kuat terhadap penyakit.

Masalah timbul sekiranya keadaan pesakit sangat teruk sehingga dia tidak dapat makan melalui mulut. Atau, sistem pencernaan pesakit tidak berfungsi dengan optimum. Sekiranya keadaan ini berterusan, pesakit berisiko kekurangan zat makanan.

Atas sebab ini, pegawai perubatan memberi khasiat melalui saluran darah. Tindakan ini tidak mengurangkan gejala atau menyembuhkan penyakit, tetapi pesakit masih mendapat nutrien yang dia perlukan untuk pulih.

Terdapat sebilangan keadaan yang memerlukan pesakit mendapat pemakanan parenteral. Berikut adalah beberapa contoh yang dipetik dari Mayo Clinic dan sumber lain.

 • Penyakit Crohn. Penyakit Crohn menyebabkan radang dan penyempitan usus sehingga tubuh tidak dapat mencerna makanan dengan betul.
 • Kanser. Kanser saluran pencernaan boleh menyebabkan penyumbatan. Selain itu, kemoterapi juga dapat mengurangkan penyerapan nutrien dari makanan.
 • Iskemia usus. Disebabkan oleh penyumbatan aliran darah ke usus, penyakit ini menyukarkan tubuh untuk mencerna dan menyerap nutrien.
 • Sindrom usus pendek. Penghidapnya tidak mempunyai cukup usus untuk menyerap nutrien secara optimum.
 • Disfungsi usus. Keadaan ini menjadikan makanan tidak dapat bergerak dengan lancar di dalam usus. Akibatnya, tubuh tidak dapat menyerap nutrien.
 • Pankreatitis akut. Keradangan pankreas boleh mengganggu proses pencernaan dan penyerapan nutrien.
 • Keadaan kritikal. Pesakit dalam keadaan kritikal atau tidak sedarkan diri perlu mendapat pemakanan parenteral.

Garis Panduan Diet untuk Penyakit Pankreas Keradangan (Pankreatitis)

Prosedur penyusuan intravena

Pemakanan intravena menggunakan tiub nipis (kateter) yang dimasukkan ke dalam urat. Terdapat dua jenis kateter yang boleh digunakan, iaitu kateter Hickman dan kateter yang diletakkan di bawah kulit.

Sebelum memasukkan kateter, doktor akan memberi anda ubat bius atau penenang. Doktor kemudian memasukkan kateter ke dalam saluran darah besar yang menuju ke jantung. Penyisipan melalui urat besar dapat mengurangkan risiko jangkitan.

Selepas itu, pasukan perubatan akan memantau reaksi tubuh anda terhadap nutrien yang masuk. Doktor juga akan memeriksa keseimbangan cecair anda, kawasan di mana kateter dimasukkan, dan kemampuan anda untuk kembali makan melalui mulut atau tiub.

Doktor akan melakukan pemeriksaan susulan dan juga membuat rancangan pemakanan selanjutnya. Pasukan perubatan boleh mengurangkan jumlah makanan yang diberikan atau menghentikan prosedur jika anda telah maju.

Sebilangan pesakit mungkin perlu meneruskan pemakanan parenteral di rumah. Pasukan perubatan yang merawat anda akan menerangkan secara terperinci mengenai penyediaan, pemberian makanan dan pengawasan yang perlu anda lakukan.

Ketahui makanan cair dan faedahnya untuk orang sakit

Kesan sampingan yang mungkin dialami pesakit

Makan secara intravena boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sensasi terbakar di sekitar mulut, perubahan warna kulit, dan penglihatan kabur pada waktu malam. Selain itu, kesan sampingan yang kurang biasa termasuk:

 • badan yang lesu,
 • demam atau menggigil,
 • kencing lebih kerap,
 • kekeliruan,
 • degupan jantung berubah,
 • kelemahan otot atau berkedut,
 • sakit perut,
 • dahaga juga
 • muntah.

Walaupun boleh menyebabkan kesan sampingan, pemakanan intravena mempunyai manfaat yang jauh lebih besar bagi pesakit yang benar-benar memerlukannya.

Biasanya doktor akan berusaha memilih jalan pemakanan enteral atau melalui saluran gastrointestinal daripada pemakanan parenteral. Perbincangan terperinci dengan doktor anda dapat membantu mengurangkan risiko kesan sampingan ini.

Pemakanan parenteral memainkan peranan penting dalam pemulihan pesakit. Sebenarnya, banyak pesakit mengalami peningkatan setelah menjalani kaedah ini. Pesakit biasanya juga menjadi lebih kuat dan cergas sehingga mampu melawan penyakit.