Kesihatan Pencernaan

Cara Merawat Ulser Gastrik •

Sakit ulser perut boleh menyakitkan dan boleh mempengaruhi aktiviti harian anda. Nasib baik, terdapat banyak rawatan untuk ulser gastrik anda. Untuk ulser perut ringan, anda boleh mengubatnya di rumah, tetapi untuk ulser perut yang lebih teruk, anda mungkin perlu mendapatkan rawatan perubatan. Bergantung pada sebab dan keparahan ulser gastrik anda, pilihan rawatan anda mungkin salah satu atau gabungan antara berikut:

Anda boleh menguruskan ulser gastrik dengan ubat

Antasid dan penyekat asid bebas boleh meredakan sedikit atau semua kesakitan, tetapi melegakannya hanya sementara. Dengan bantuan doktor anda, anda dapat mencari kelegaan dari sakit ulser gastrik, serta ubat untuk penyakit ini sepanjang hayat.

Penyekat histamin

Penyekat histamin, juga dikenali sebagai pengurang asid, dapat mengurangkan kesakitan ulser perut anda dengan mengurangkan jumlah asid di dalam perut anda. Ubat ini termasuk ranitidine, famotidine dan cimetidine. Untuk penggunaan ubat ini yang paling berkesan, pastikan anda mengambilnya kira-kira 15 minit sebelum makan. Anda mungkin atau tidak mengalami kesan sampingan.

Beberapa kesan sampingan boleh merangkumi:

 • Cirit-birit
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Ruam
 • Keletihan.

Perencat pam Proton (PPI)

Seperti penghambat histamin, penghambat pam proton juga dapat mengurangkan jumlah asid di dalam perut anda, mencegah kerosakan selanjutnya dari ulser gastrik. Inhibitor pam proton berfungsi dengan menyekat pam proton yang terletak di lapisan perut anda. Pam proton ini bertanggungjawab untuk mengepam asid ke dalam perut anda. Apabila anda mengalami ulser perut, pam proton biasanya terlalu aktif.

PPI merangkumi ubat seperti omeprazole, pantoprazole dan lansoprazole. Beberapa kesan sampingan boleh merangkumi:

 • Sakit kepala
 • Cirit-birit atau sembelit
 • Berasa sakit
 • Sakit perut (perut)
 • Pening
 • Ruam

Untuk hasil yang paling berkesan, anda harus mengambil perencat pam proton sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan.

Antibiotik

Doktor anda mungkin akan menetapkan antibiotik hanya jika anda positif mendapat jangkitan H. pylori, yang merupakan jangkitan bakteria yang menyebabkan ulser perut. Beberapa antibiotik yang biasa digunakan adalah amoksisilin, klaritromisin dan metronidazol. Sebilangan antibiotik mungkin mempunyai lebih banyak kesan sampingan daripada yang lain. Beberapa kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • Mual
 • Cirit-birit
 • Rasa logam di mulut anda.

Untuk semua antibiotik, penting untuk tidak melewatkan dos dan penggunaan sepenuhnya sepenuhnya seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ini akan mencegah ketahanan terhadap antibiotik dan jangkitan daripada kembali. Di samping itu, penting untuk mengelakkan alkohol semasa mengambil metronidazole. Antibiotik ini boleh menyebabkan reaksi panas yang akan muncul di pipi anda. Dianjurkan untuk mengelakkan alkohol sekurang-kurangnya 3 hari setelah anda selesai mengambil metronidazole.

Anda akan diperiksa semula sekurang-kurangnya empat minggu setelah anda selesai mengambil antibiotik untuk melihat apakah jangkitan H. pylori telah hilang sepenuhnya. Sekiranya doktor anda masih mengesan bakteria, anda mungkin perlu mengambil antibiotik lain untuk merawat ulser perut anda dengan berkesan.

Ubat semula jadi yang dapat membantu melegakan sakit ulser perut anda

Sayang

Madu adalah antibakteria yang kuat, yang dapat mengandung hingga 200 unsur, termasuk polifenol dan antioksidan lain. Madu boleh menjadi ubat terbaik untuk melegakan anda.

Bawang putih

Ekstrak bawang putih mampu menghalang pertumbuhan H. pylori pada manusia. Bawang putih dapat menipiskan darah anda, jadi berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya jika anda mengambil warfarin atau ubat penipisan darah yang diresepkan.

Buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian

Buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian tidak hanya baik untuk kesihatan keseluruhan anda, tetapi juga dapat membantu tubuh anda menyembuhkan ulser perut. Makanan yang mengandungi polifenol, antioksidan melindungi anda dari ulser perut dan dapat menyembuhkannya. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari boleh menjadi penyelesaian yang baik untuk ulser gastrik anda.

Petua gaya hidup untuk menguruskan ulser gastrik

 • Jangan mengambil suplemen zat besi yang berlebihan. Walaupun penderita bisul gastrik mengalami pendarahan yang boleh menjadi anemia dan mungkin perlu mengambil zat besi sebagai ubat, pengambilan terlalu banyak zat besi dapat merengsakan lapisan perut dan menyebabkan bisul gastrik. Tanya doktor anda berapa banyak zat besi yang anda perlukan.
 • Elakkan tekanan dan belajar bagaimana mengatasi tekanan. Mempraktikkan teknik relaksasi, seperti teknik bernafas dalam, cadangan berpandu, senaman sederhana, dan yoga dapat membantu menghilangkan tekanan dan mendorong penyembuhan.
 • Jangan merokok. Sekiranya anda merokok, disyorkan untuk berhenti.
 • Elakkan alkohol. Mengurangkan jumlah pengambilan alkohol dapat membantu bisul perut anda.
 • Lakukan lebih banyak senaman untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.
 • Ingatlah untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya terdapat masalah serius dengan ulser gastrik anda.

Terdapat banyak cara untuk mengurus dan mengurangkan ulser gastrik yang disyorkan oleh doktor. Sekiranya anda mengikuti preskripsi doktor, mungkin diperlukan 1 atau 2 bulan untuk ulser gastrik sembuh. Perkara yang paling penting adalah bagaimana anda menjalankan rawatan dengan teratur. Anda tidak boleh merawat bisul gastrik sendiri tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor.