Kesihatan Pencernaan

Adakah Manfaat Susu Kelapa untuk Asid Perut? |

Susu kelapa mempunyai sejumlah kebaikan seperti melancarkan metabolisme dan menjaga kesihatan jantung. Santan juga dipercayai mempunyai manfaat yang dapat membantu mengatasi gangguan refluks asid perut (GERD). Benarkah?

Santan dapat mengatasi refluks asid perut

Sebelum mengetahui tentang manfaat santan untuk merawat refluks asid gastrik (GERD), ada baiknya jika anda mengetahui apa itu refluks asid gastrik.

Semasa mengalami GERD, asid perut di dalam perut akan naik ke kerongkongan dan berpotensi menyebabkan keadaan pedih ulu hati di mana anda merasakan sensasi terbakar di dada.

Keadaan ini berlaku apabila injap organ esofagus, yang seharusnya dapat dibuka dan ditutup dengan sempurna, gagal menjalankan tugasnya. Maksudnya, apabila harus ditutup, injap ini benar-benar terbuka, memberi bukaan agar asid di dalam perut naik ke kerongkongan.

GERD sangat rentan pada orang yang gemuk, memiliki kebiasaan merokok, kurang berolahraga, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu seperti ubat untuk asma, antihistamin, dan antidepresan.

Untuk mengatasi keadaan ini, ada jalan penyelesaian yang boleh anda pilih, iaitu santan. Tidak seperti air kelapa, santan adalah cecair yang berasal dari jus daging kelapa masak. Cecair ini berwarna putih seperti susu.

Beberapa kajian melaporkan bahawa santan dianggap mempunyai manfaat yang dapat membantu meneutralkan asid perut. Sebenarnya, santan boleh diminum sebagai pengganti susu lembu jika anda ingin melegakan refluks asid.

Perubatan GERD Semula Jadi, dari Bahan Herba hingga Perubahan Gaya Hidup

Menurunkan lemak dalam santan

Walaupun susu lembu dianggap melegakan pedih ulu hati sementara, kandungan lemak di dalamnya berpotensi mendorong organ perut menghasilkan lebih banyak asid.

Masalahnya ialah, terlalu banyak asid di dalam perut boleh menyebabkan pedih ulu hati atau refluks asid.

Oleh itu, daripada susu sapi, lebih baik memaksimumkan manfaat santan. Kerana, kandungan lemak dalam santan lebih rendah daripada kandungan susu sapi. Oleh itu, santan lebih selamat diambil oleh orang yang mengalami refluks asid daripada susu lembu.

Kandungan santan untuk meneutralkan asid perut

Seperti susu sayuran, santan dianggap sebagai alternatif yang lebih baik daripada susu lembu untuk dimakan. Ini disebabkan oleh kandungan nutrisi yang terkandung di dalamnya, yang berpotensi mempunyai manfaat dalam mengatasi GERD.

Salah satu kandungan santan yang mempunyai manfaat untuk melegakan gangguan asid perut adalah magnesium. Satu gelas santan mengandungi kira-kira 104 miligram (mg) magnesium.

Kandungan yang terdapat dalam santan sering juga terdapat dalam pelbagai ubat bebas yang mempunyai manfaat untuk mengatasi refluks asid gastrik. Contohnya, antasid Reseptor H2, dan perencat pam proton.

Kandungan magnesium dalam antasid biasanya digabungkan dengan hidroksida atau karbonat yang dapat meneutralkan asid dan mengurangkan gejala GERD. Sementara itu, kandungan perencat pam proton dapat mengurangkan jumlah penghasilan asid di dalam perut.

Mengkaji Antasid, Ubat Berkesan untuk Meringankan Kenaikan Asid Perut

Oleh itu, jika anda ingin meneutralkan asid perut, anda boleh mengambil santan dengan kerap. Sebabnya, kandungan magnesium dalam santan juga dipercayai memberi manfaat dalam mengurangkan gangguan asid perut.

Walau bagaimanapun, santan masih mengandungi banyak kalori dan lemak dan jika santan dikonsumsi secara berlebihan, ia masih boleh memberi kesan sampingan kepada anda seperti kenaikan berat badan dan peningkatan lemak darah.

Selain itu, bagi anda yang mempunyai masalah pencernaan, pengambilan berlebihan juga boleh menyebabkan keluhan cirit-birit dan sembelit (sembelit).