Alahan

Fakta Mengenai Alergi Gandum, Bukan Sekadar Kepekaan Gluten

Gandum terkenal sebagai sumber karbohidrat yang baik. Termasuk dalam jenis karbohidrat kompleks, gandum memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna sehingga tenaga yang diperoleh dari penggunaannya juga akan bertahan lebih lama di dalam tubuh.

Walaupun mempunyai sejumlah manfaat, sayangnya gandum juga boleh mencetuskan alergi makanan pada beberapa orang yang sensitif.

Apa itu alahan gandum?

Sumber: MDVIP.com

Reaksi alergi terhadap gandum adalah keadaan di mana tubuh seseorang sensitif terhadap bahan yang terkandung dalam gandum. Akibatnya, setelah memakan makanan yang mengandung bahan-bahan ini, muncul beberapa gejala seperti gatal atau kemerahan pada kulit, yang biasanya disebut sebagai reaksi alergi.

Reaksi boleh berlaku kerana sistem kekebalan tubuh menganggap protein dalam gandum adalah bahan yang berbahaya bagi tubuh. Bahan yang menyebabkan alahan disebut alergen. Apabila tubuh terdedah kepada alergen, sistem kekebalan tubuh menghasilkan antibodi yang disebut imunoglobulin E (IgE).

Kemudian antibodi ini menghantar isyarat ke sel tubuh untuk melepaskan histamin untuk menyerang zat tersebut. Histamin yang menyerang bahan ini akan menyebabkan gejala alergi makanan.

Alergi gandum kebanyakannya mempengaruhi kanak-kanak kecil dan biasanya hilang ketika mereka dewasa. Biasanya reaksi alahan mereda ketika anak memasuki usia 12 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa orang yang mengalami alahan ketika mereka dewasa.

Selain lebih mudah menyerang anak-anak, seseorang mempunyai risiko lebih tinggi terkena alergi gandum jika ibu bapanya mengalami alahan makanan. Bagi mereka yang juga mempunyai alahan lain atau hidup dengan keadaan asma harus berhati-hati dengan kemungkinan alergi gandum.

Alahan Punca Tersembunyi dalam Makanan Anda

Alergi gandum, penyakit seliak dan intoleransi gluten

Ramai orang mengaitkan alergi gandum dengan intoleransi gluten atau penyakit seliak, tetapi mereka sebenarnya adalah dua perkara yang berbeza.

Orang yang alah kepada gandum boleh bertindak balas terhadap pelbagai jenis protein dalam gandum, termasuk albumin, globulin, gliadin, dan gluten. Sementara pencetus penyakit seliak dan intoleransi gluten adalah protein gluten itu sendiri.

Penyakit seliak adalah keadaan di mana tubuh bertindak balas berlebihan terhadap gluten dalam makanan. Setelah terkena gluten, sistem imun bertindak balas dengan menyerang tisu yang sihat di usus kecil.

Reaksi ini akan menyebabkan pelbagai masalah pencernaan seperti sakit perut, kembung, mual, muntah, cirit-birit, atau sembelit. Selain itu, reaksi juga dapat merosakkan vili, rambut halus pada usus yang berfungsi menyerap nutrien dari makanan.

Pada orang yang tidak bertoleransi gluten, tubuh mereka tidak mempunyai enzim tertentu yang dapat mencerna gluten, mengakibatkan pelbagai gejala yang sering menyerang sistem pencernaan.

Apakah gejala yang boleh muncul?

Tanda dan gejala reaksi alergi gandum biasanya berlaku dalam beberapa minit hingga beberapa jam selepas makan makanan. Beberapa gejala alergi gandum adalah:

  • ruam gatal,
  • gatal-gatal, ruam gatal, atau bengkak kulit,
  • sensasi kesemutan di kawasan mulut dan tekak,
  • hidung tersumbat,
  • kekejangan perut, loya, dan muntah,
  • cirit-birit,
  • sakit kepala, dan
  • sukar bernafas.

Dalam kes alergi gandum yang teruk, gejalanya sangat berbahaya dan boleh mengancam nyawa. Tindak balas ini juga dikenali sebagai kejutan anafilaksis.

Ujian dan penawar untuk alergi gandum

Sekiranya anda merasakan simptom yang disebutkan di atas setelah makan makanan yang mengandungi gandum, anda mungkin mengalami alergi. Terutama jika simptom tersebut telah berulang kali, pastikan anda segera berjumpa doktor.

Semasa pemeriksaan, doktor akan menanyakan beberapa soalan mengenai gejala yang anda rasakan, seperti gejala apa yang muncul, kapan dan berapa lama gejala itu berlaku, dan makanan apa yang anda makan sebelum mengalami reaksi.

Doktor anda mungkin juga meminta anda dan sejarah perubatan keluarga anda untuk mencari keadaan lain atau alahan yang diwarisi.

Selepas itu, anda masih perlu menjalani beberapa peperiksaan lanjutan. Sebilangannya adalah ujian darah untuk melihat tahap antibodi yang menyebabkan reaksi alergi anda dan ujian pendedahan alergen melalui tusukan kulit.

Sekiranya hasilnya tidak meyakinkan, anda mungkin perlu melakukan ujian pendedahan oral dengan mengambil alergen secara langsung atau pada diet penghapusan.

Pelbagai Ujian dan Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Alahan Makanan

Sekiranya alergi cenderung ringan, biasanya doktor hanya akan memberi ubat antihistamin. Harap maklum, ubat ini tidak bertujuan untuk menyembuhkan keadaan alergi tetapi hanya untuk meredakan gejala yang anda rasakan. Anda boleh mengambil ubat ini setelah anda terdedah kepada alergen.

Sebaliknya, jika anda mengalami reaksi alergi yang teruk, doktor akan memberi anda ubat dalam bentuk alat suntikan automatik epinefrin seperti EpiPen atau Adrenaclick. Alat ini harus selalu ada bersama anda dan harus dibawa ke mana sahaja anda pergi.

Kemudian, apabila terdapat gejala atau kejutan anafilaksis, ubat ini dapat disuntik terus ke kawasan paha atas. Selepas itu, anda harus segera dibawa ke bilik kecemasan untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Bolehkah reaksi alahan dapat dicegah?

Reaksi alergi sering tidak dapat diramalkan semasa ia berlaku. Kadang kala reaksi muncul dalam beberapa minit setelah memakan makanan pemicu, dan alahan lain hanya muncul setelah beberapa jam.

Sekiranya anda didiagnosis dengan alergi gandum, perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan alahan makanan adalah dengan mengelakkan makan makanan yang mengandungi gandum.

Ingatlah untuk selalu membaca label komposisi ramuan pada setiap bungkusan produk makanan yang ingin anda beli. Gandum paling sering dijumpai dalam tepung atau roti dan produk kek, jika anda ingin membuat makanan ini menggunakan bahan alternatif yang tidak mengandungi gandum.

Makanan yang dibuat dari biji-bijian lain seperti jagung, beras, quinoa, gandum, rai, atau barli mungkin merupakan pilihan yang lebih selamat. Produk dengan label bebas gluten biasanya juga boleh dimakan oleh anda yang mempunyai alahan gandum.

Sekiranya anda tidak pasti tentang ramuan makanan atau apa yang boleh anda konsumsi, lebih baik berjumpa doktor atau ahli alahan yang dapat membantu anda dalam menyediakan makanan harian anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found