Gigi dan Mulut

Kelengkapan Dentures: Prosedur, Kesan Sampingan, dll. •

Definisi

Apa itu gigi palsu?

Gigi palsu adalah gigi palsu yang boleh ditanggalkan untuk menggantikan gigi atau gusi yang hilang. Gigi palsu ini dibuat sangat serupa dengan gigi sebenar.

Gigi palsu boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

  • Gigi palsu lengkap. Gigi palsu ini dibuat untuk menggantikan semua gigi yang hilang. Sama ada pada gigi atas atau gigi bawah. Biasanya gigi ini digunakan oleh orang tua yang tidak lagi mempunyai gigi semula jadi.
  • gigi palsu separa. Gigi palsu hanya dibuat untuk menggantikan satu atau lebih gigi yang hilang. Jenis gigi palsu ini dilengkapi dengan klip pelekat yang diperbuat daripada logam atau getah untuk mengepit gigi semula jadi yang mengapitnya.

Tidak kira jenisnya, gigi palsu boleh rosak jika tidak dirawat dengan baik.

Bilakah saya harus memakai gigi palsu?

Gigi palsu biasanya dipasang untuk menggantikan gigi yang hilang atau rosak.

Gigi yang hilang hilang dapat mengubah struktur tulang rahang, menjadikan wajah anda kelihatan tidak simetri. Sebaliknya, gigi yang hilang juga menyukarkan anda mengunyah dan bercakap.

Kehilangan gigi boleh disebabkan oleh banyak perkara. Bermula dari faktor usia, penyakit gusi (periodontitis), kesan keras di mulut, dan kerosakan gigi yang lain. Apa pun penyebabnya, gigi yang hilang mesti diganti dengan gigi baru dengan segera.

Lelaki dan wanita boleh memasang gigi palsu jika perlu. Walau bagaimanapun, sebelum memasang gigi palsu, pastikan anda berjumpa doktor gigi terlebih dahulu untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.