Alahan

Alahan Susu, Bolehkah Ia Muncul pada Masa Dewasa dan Apakah Gejala?

Adakah anda pernah merasa tidak selesa setelah minum susu walaupun, ketika kecil tidak ada masalah ketika meminumnya? Ini boleh menyebabkan anda membuat kesimpulan bahawa anda mempunyai alahan susu yang hanya muncul ketika dewasa.

Bolehkah alahan muncul sebagai orang dewasa?

Ya, alahan makanan boleh muncul pada bila-bila masa. Tidak hanya ketika anda masih kecil, tetapi juga dapat muncul ketika anda dewasa. Pada usia berapa pun, anda boleh menunjukkan reaksi alergi untuk pertama kalinya, seperti cirit-birit selepas minum susu lembu, gatal-gatal, kemerahan kulit, bengkak, dan banyak lagi.

Semasa pertama kali mengalami gejala ini, anda mungkin masih keliru kerana sebelum ini anda tidak menghadapi masalah alahan. Walau bagaimanapun, alahan yang hanya muncul ketika mereka dewasa memang boleh berlaku.

Reaksi alahan berlaku kerana sistem imun anda merasakan bahawa sesuatu yang berbahaya telah memasuki badan anda. Sistem imun kemudian akan bertindak balas terhadap alergen (sebatian yang menyebabkan alahan).

Susu mengandungi air, protein, mineral, lemak, dan karbohidrat (gula susu). Protein dalam susu lembu adalah apa yang dianggap oleh badan sebagai bahan asing. Sel darah putih juga membentuk antibodi atau dipanggil antihistamin untuk melawan bahan asing ini.

Ini kemudian boleh menyebabkan gejala alergi makanan, yang dapat ditunjukkan melalui kulit, sistem pencernaan, dan sistem pernafasan.

Dua protein utama dalam susu haiwan yang biasanya menyebabkan reaksi alergi adalah kasein, yang terdapat dalam susu curdled, dan whey, yang terdapat di bahagian cairan susu yang tersisa setelah curdling.

Reaksi tidak selalu muncul pada kali pertama anda terdedah kepada alergen. Ada kemungkinan reaksi baru berlaku apabila anda sering terkena alergen, sehingga gejala alergi hanya dirasakan ketika anda dewasa.

Biasanya, alahan susu muncul pada usia 30-an atau 40-an. Faktor keturunan dan persekitaran boleh berkaitan dengan alahan yang anda alami.

Alahan Punca Tersembunyi dalam Makanan Anda

Apakah gejala alergi susu pada orang dewasa?

Gejala alahan boleh berkisar dari ringan hingga teruk dan memerlukan perhatian khusus. Gejala ringan boleh berupa ruam pada kulit di sekitar mulut dan kemudian merebak ke bahagian lain badan. Kulit anda juga boleh menjadi merah dan gatal.

Anda juga boleh mengalami masalah pernafasan ketika anda alah kepada susu. Sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap protein susu, menyebabkan keradangan pada sinus. Ini boleh menyebabkan pengeluaran lendir berlebihan, sehingga hidung tersumbat dan berair.

Kesukaran bernafas, termasuk mengi, batuk, dan asma, juga boleh berlaku ketika anda mengalami alergi susu.

Sebagai tambahan kepada gejala yang telah disebutkan, alergi susu juga boleh menyebabkan reaksi teruk yang disebut anafilaksis. Anafilaksis adalah reaksi alergi yang bersifat darurat dan boleh menyebabkan kematian. Tanda-tanda anafilaksis boleh merangkumi:

  • penyempitan saluran udara, termasuk pembengkakan tekak sehingga sukar bernafas,
  • penurunan tekanan darah, dan
  • hilang kesedaran.

Perbezaan antara alergi susu dan intoleransi susu

Sekiranya anda mempunyai simptom di atas setelah minum susu, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan melakukan ujian lebih lanjut untuk mengetahui sama ada anda benar-benar mempunyai alahan susu atau tidak.

Mungkin gejala yang anda alami adalah intoleransi susu yang berbeza dari alergi susu, atau mungkin disebabkan oleh alergi terhadap perkara lain. Alergi susu memang boleh berlaku pada orang dewasa, tetapi ini sangat jarang berlaku.

Biasanya, orang mengalami intoleransi susu kerana kekurangan enzim yang membantu dalam mencerna susu. Intoleransi susu juga dikenali sebagai intoleransi laktosa.

Gejala yang dirasakan berbeza. Kesan intoleransi terhadap susu menyerang sistem pencernaan lebih banyak. Beberapa gejala termasuk kembung perut, sakit, cirit-birit, mual, dan muntah. Gejala lain yang mungkin juga muncul adalah sakit otot dan sendi, sakit kepala, dan kelesuan.

Untuk menentukan sama ada apa yang anda alami adalah alergi atau intoleransi, anda mesti diperiksa dan menjalani beberapa ujian. Pilihan ujian termasuk ujian pendedahan alergen tusukan kulit, dan ujian darah.

Sekiranya satu ujian tidak memberikan hasil yang jelas, anda mungkin perlu menjalani ujian tambahan atau melakukan ujian pendedahan oral dengan mengambil susu secara langsung.

Pelbagai Ujian dan Pemeriksaan untuk Mendiagnosis Alahan Makanan

Mengatasi alahan susu pada orang dewasa

Sumber: Penghargaan SG

Pada bayi atau balita, kebanyakan alahan susu akan hilang ketika mereka tumbuh. Walau bagaimanapun, jika alergi baru berlaku selepas dewasa, tidak diketahui dengan pasti sama ada alergi itu boleh hilang.

Sehingga kini, ubat untuk menyembuhkan alahan belum ada. Jadi kaedah terbaik yang boleh anda lakukan sekarang adalah dengan mengelakkan susu daripada minuman atau makanan yang anda makan setiap hari.

Protein susu terdapat dalam pelbagai jenis makanan. Selain produk yang diproses seperti keju, yogurt, mentega, dan krim, susu juga terdapat dalam roti dan kek, karamel, coklat, dan kadang-kadang digunakan untuk membuat sosej.

Jumlah makanan dan minuman sangat sukar untuk dielakkan, terutama jika susu terkandung dalam makanan yang tidak anda harapkan. Oleh itu, anda harus selalu membaca label ramuan untuk setiap makanan yang anda beli dan pastikan produk tersebut tidak mengandungi tenusu.

Mencegah Reaksi Alergi Makanan, di Rumah dan di Restoran

Apabila anda mengetahui mengenai alahan susu, apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang adalah susu lembu. Walau bagaimanapun, pastikan anda menjauhi produk tenusu haiwan lain.

Susu kambing, misalnya, mempunyai kandungan protein yang serupa dengan susu lembu. Sebaiknya jangan mengambil susu kambing kerana dikhuatiri boleh menyebabkan reaksi alergi yang sama.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found