Kesihatan pernafasan

Bradypnea, Apabila Nafas Dihembus Dan Tidak normal

Kadar pernafasan adalah jumlah nafas yang anda ambil setiap minit. Ukuran ini dapat dipengaruhi oleh usia seseorang terhadap aktiviti fizikal yang dijalankan. Apabila anda menghidap bradypnea, kadar pernafasan anda menjadi lebih rendah daripada kadar pernafasan biasa. Keadaan ini boleh membahayakan nyawa anda. Oleh itu, penting untuk mengetahui sebab dan gejala bradypnea di bawah.

Apa itu bradypnea?

Bradypnea adalah keadaan di mana kadar pernafasan menurun secara drastik dan melambatkan, sehingga jumlah nafas seminit jauh di bawah rata-rata normal. Bradypnea adalah salah satu keadaan yang dapat menandakan adanya keadaan penyakit lain yang mungkin perlu anda perhatikan.

Keadaan ini biasanya berlaku ketika anda sedang tidur atau terjaga. Walau bagaimanapun, bradypnea berbeza dengan apnea tidur (berhenti bernafas semasa tidur) atau dyspnea (nafas bernafas atau sesak nafas).

Proses pernafasan melibatkan banyak organ dalam badan, bukan hanya saluran pernafasan. Batang otak juga berperanan dalam mengawal pernafasan dengan menghantar isyarat ke saraf tunjang ke otot yang membawa oksigen ke paru-paru. Kemudian, saluran darah bertugas memeriksa jumlah oksigen dan karbon dioksida dalam darah agar sesuai dengan kadar pernafasan.

//wp.hellohealth.com/health-living/unique-facts/human-respiratory-system/

Menurut pakar dari Johns Hopkins Medicine, kadar pernafasan normal pada orang dewasa berkisar antara 12-16 nafas per minit. Sekiranya melakukan aktiviti berat, kadar pernafasan normal boleh meningkat hingga 45 nafas seminit.

Sementara itu, menurut doktor dari Hospital Kanak-kanak Philadelphia, kadar pernafasan normal pada bayi adalah 40 nafas seminit dan dapat melambatkan hingga 20 nafas seminit semasa tidur. Sekiranya kadar pernafasan berada di bawah atau di atas nombor yang ditentukan dan berlaku ketika anda tidak melakukan sebarang aktiviti, ini mungkin merupakan tanda masalah perubatan di dalam badan.

Apakah pencetus dan penyebab pernafasan lebih perlahan?

Bradypnea, yang biasanya berlaku semasa tidur atau ketika anda bangun, boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

1. Menggunakan opioid

Opioid adalah ubat penahan sakit yang menyebabkan ketagihan tahap tinggi. Bahan ini sering disalahgunakan sehingga penggunaannya di beberapa negara tidak dibenarkan. Opioid mempengaruhi reseptor di otak, yang dapat memperlahankan kadar pernafasan.

Kesan sampingan boleh mengancam nyawa dan menyebabkan pernafasan berhenti sepenuhnya, terutama pada orang yang mengidapnya apnea tidur penyakit obstruktif dan paru-paru. Beberapa opioid yang sering disalahgunakan adalah morfin, heroin, kodein, hidrokon, dan oksikodon. Risiko kesan sampingan lebih besar jika ubat ini digunakan bersama dengan rokok, alkohol, atau ubat penenang.

2. Hipotiroidisme

Kelenjar tiroid adalah kelenjar endokrin terbesar di dalam badan, yang mempunyai banyak fungsi penting, salah satunya menghasilkan hormon. Hypothyroidism adalah gangguan kelenjar tiroid yang menyebabkan pengeluaran hormon menjadi kurang aktif.

Akibatnya, kadar hormon menurun dan dapat melambatkan pelbagai proses dalam badan, termasuk bernafas. Keadaan ini dapat melemahkan otot pernafasan dan menyebabkan keupayaan oksigen paru-paru menurun. Ia boleh menyebabkan bradypnea.

3. Keracunan

Mendapat kecederaan pada kepala, khususnya di kawasan batang otak (kepala bawah) boleh menyebabkan brakardia (penurunan kadar jantung) dan juga bradypnea. Biasanya, kecederaan kepala sering disebabkan oleh terkena objek tajam, jatuh, atau mengalami kemalangan.

Selain itu, penderita pneumonia, edema paru, bronkitis kronik, asma kronik, sindrom Guillain-Barré atau sklerosis lateral amyotrophic (ALS) juga mempunyai gejala penurunan kadar pernafasan.

Apakah gejala bradypnea?

Selain sesak nafas, gejala bradypnea lain bergantung pada penyebab dan pencetus. Gejala berikut boleh menyertai bradypnea:

  • Penyalahgunaan opioid dapat menunjukkan gejala seperti gangguan tidur, kegelisahan, mual, sembelit, dan pernafasan yang perlahan.
  • Hipotiroidisme boleh menyebabkan keletihan, kepekaan terhadap sejuk, kenaikan berat badan, sembelit, kemurungan, sakit otot, kulit kasar, dan rasa sakit dan mati rasa di tangan dan jari.
  • Sekiranya bradypnea disebabkan oleh keracunan, anda mungkin mengalami loya, muntah, cirit-birit, sakit kepala, kehilangan penglihatan, dan juga kejang.
  • Kecederaan pada kepala boleh menyebabkan kehilangan ingatan sementara, kebingungan, kekeliruan, kesukaran mengingat, sakit kepala, pening, penglihatan kabur, dan mual dan muntah.

Nafas yang tiba-tiba melambatkan secara drastik boleh mengancam nyawa. Oleh itu, adalah penting untuk segera menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas. Anda boleh memeriksa simptom anda di sini.

Bagaimana merawat bradypnea?

Sekiranya kadar pernafasan anda terasa lebih perlahan daripada biasa, segera berjumpa doktor. Anda mungkin akan menjalani pemeriksaan fizikal dan memeriksa nadi, suhu, dan tekanan darah anda. Rawatan dan perawatan akan ditentukan setelah diagnosis penyakit diketahui.

Dalam keadaan kecemasan, pesakit dengan kadar pernafasan yang perlahan harus mendapat rawatan segera, seperti:

  • Pesakit yang ketagihan opioid atau overdosis diminta untuk mengikuti pemulihan, terapi, dan mengambil ubat naloxone untuk mengurangkan keracunan opioid.
  • Rawatan keracunan boleh dilakukan dalam bentuk bantuan oksigen, ubat-ubatan, dan pemantauan organ-organ penting.
  • Pesakit yang mengalami kecederaan di kepala harus menjalani pembedahan, ubat, dan rawatan lebih lanjut.
  • Pesakit dengan hipotiroidisme harus menerima ubat setiap hari untuk mengurangkan gejala.