Kehamilan

4 Cara Mengatasi Puting Kering •

Mungkin puting kering adalah sesuatu yang terdengar baru bagi anda. Sebenarnya, keadaan ini mungkin dialami oleh lelaki dan wanita. Walaupun begitu, puting kering tidak bermaksud ia tidak dapat diatasi. Anda juga boleh melakukan rawatan di rumah untuk merawat keadaan ini.

Puting kering boleh berlaku pada lelaki dan wanita

Puting kering adalah salah satu masalah payudara yang paling tidak berbahaya. Sebenarnya, keadaan ini dapat dialami oleh wanita dan lelaki. Walaupun begitu, masalahnya lebih kerap berlaku pada wanita, terutama ibu yang menyusui.

Biasanya, keadaan ini dicirikan oleh gatal dan sakit di kawasan puting. Sebenarnya, kulit di sekitar puting akan kelihatan retak dan mengelupas.

Walaupun tidak berbahaya, puting kering boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti barah payudara atau penyakit Paget.

Namun, jangan risau, ada beberapa perkara yang dapat membuat kulit di kawasan puting menjadi kering, seperti luka, jangkitan jamur, eksim, dan perubahan hormon yang biasanya terjadi pada wanita.

Cara mudah mengatasi puting kering

Agar kulit kembali lembap dan tidak kering, anda boleh melakukan beberapa perkara ini untuk mengatasi masalah puting kering.

1. Elakkan atau kurangkan pencetus

Puting kering boleh terjadi disebabkan oleh aktiviti harian yang anda lakukan, seperti bersenam, aktiviti seksual, hingga tergores oleh pakaian. Untuk mengatasi puting kering kerana perkara ini, anda boleh mengatasinya dengan mengurangkan aktiviti yang menyebabkan puting anda kering.

Ini juga dapat diatasi dengan menangani jenis latihan, gaya seksual, atau bahan pakaian yang anda pakai. Ini bermaksud bahawa anda masih boleh menjalankan aktiviti seperti biasa, tetapi elakkan perkara yang boleh membuat puting anda menggosok.

Contohnya, menggunakan pakaian dengan bahan yang lebih lembut, melakukan aktiviti sukan menggunakan coli sukan khas, atau melakukan hubungan seks dengan lebih berhati-hati.

2. Kompres dengan air suam

Anda juga boleh memampatkan puting dengan air suam jika sakit, kering, dan kulitnya mengelupas.

Bagi anda yang mengalami keadaan ini semasa menyusu, anda boleh memampatkan puting susu selepas memberikan susu ibu kepada si kecil. Dengan begitu, kesakitan dan kekeringan pada puting anda akan mereda.

Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan tuala bersih yang direndam dalam air suam. Kemudian peras tuala sehingga tidak ada air yang menitis. Letakkan tuala suam di puting anda selama beberapa minit. Sekiranya demikian, keringkan puting anda perlahan-lahan.

3. Setitis susu ibu yang baru dinyatakan

Sekiranya anda menyusu, susu ibu juga dapat membantu puting kering. Perlindungan antibakteria dari susu ibu yang baru dinyatakan dapat membantu merawat puting yang sakit, kering, dan retak.

Anda boleh mengambil setetes susu di tangan anda, kemudian sapukan pada kulit puting yang sakit atau kering dan mengelupas. Biarkan susu kering sebelum menggunakan semula pakaian. Namun, pastikan tangan anda bersih semasa memegang susu di tangan anda.

4. Bilas dengan air garam

Anda boleh merawat puting anda yang terasa kering dengan menggunakan air garam. Anda boleh membuat penyelesaian air garam ini sendiri di rumah dengan cara yang mudah.

Pertama, campurkan 1/2 sudu teh garam dalam 250 mililiter air. Kemudian rendam puting anda dalam mangkuk kecil larutan garam selama satu minit. Anda juga boleh menggunakan botol penyembur yang digunakan di seluruh puting anda. Sekiranya ya, keringkan dengan menepuk lembut.