Ubat dan Makanan Tambahan

Pentobarbital •

Apa ubat Pentobarbital?

Untuk apa pentobarbital?

Pentobarbital adalah ubat yang tergolong dalam kumpulan ubat yang disebut barbiturat. Pentobarbital melambatkan aktiviti otak dan sistem saraf.

Pentobarbital digunakan jangka pendek untuk merawat insomnia. Pentobarbital juga digunakan sebagai rawatan kecemasan untuk kejang, dan menyebabkan anda tertidur semasa pembedahan.

Pentobarbital juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Bagaimana anda menggunakan pentobarbital?

Pentobarbital diberikan sebagai suntikan ke otot atau urat. Doktor, jururawat, atau penyedia penjagaan kesihatan anda akan memberikan suntikan ini. Anda dapat melihat cara menyuntik ubat anda di rumah. Jangan suntik ubat ini sendiri jika anda tidak memahami cara memberi suntikan dan buang jarum, tiub IV, dan barang lain yang digunakan untuk mentadbir ubat dengan betul.

Apabila disuntik ke vena, pentobarbital harus diberikan secara perlahan.

Gunakan jarum sekali pakai sekali sahaja. Buang jarum terpakai dalam bekas kalis kebocoran (tanya ahli farmasi anda di mana anda boleh mendapatkannya dan bagaimana membuangnya). Jauhkan bekas ini dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan tiba-tiba berhenti menggunakan pentobarbital setelah menggunakannya dalam jangka masa yang lama, atau anda mungkin mengalami gejala penarikan yang tidak menyenangkan. Bercakap dengan doktor anda tentang cara mengelakkan gejala penarikan apabila anda berhenti mengambil pentobarbital.

Untuk memastikan ubat ini tidak menyebabkan kesan berbahaya, anda mungkin perlu menjalani ujian darah secara berkala. Anda mungkin juga perlu memeriksa fungsi ginjal atau hati anda. Jangan terlepas lawatan susulan dengan doktor anda.

Bagaimana pentobarbital disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.