Kesihatan Otak dan Saraf

Petua dan Cara Mencegah Vertigo Berulang

Adakah anda tahu bahawa vertigo bukanlah penyakit, tetapi merupakan gejala keadaan kesihatan yang lain? Ini menyebabkan tindakan mencegah vertigo mesti melihat keadaan kesihatan yang dialami. Secara amnya, sukar untuk mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya anda menghidap penyakit yang akan mencetuskan vertigo sebagai gejala. Namun, itu tidak bermaksud bahawa vertigo dapat dicegah sepenuhnya. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara mencegah vertigo berulang.

Cegah vertigo dengan mengenali penyebabnya

Sebelum menerangkan petua mencegah vertigo, anda perlu mengetahui apakah faktor penyebab vertigo. Definisi vertigo itu sendiri adalah perasaan ketika persekitaran tiba-tiba berputar. Vertigo masih menjadi bahagian pening.

Keadaan kesihatan berikut boleh menyebabkan vertigo:

  • Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV) . Bentuk vertigo yang paling biasa dan dikategorikan sebagai sensasi pergerakan sesaat akibat, misalnya, pergerakan kepala secara tiba-tiba. Vertigo disebabkan BPPV boleh berlangsung dari 15 saat hingga beberapa minit.
  • Keradangan telinga dalam. Vertigo yang disebabkan oleh radang telinga dikategorikan sebagai serangan vertigo secara tiba-tiba dan mungkin berkaitan dengan gangguan pendengaran akibat jangkitan virus atau bakteria.
  • Trauma pada kecederaan kepala dan leher . Kedua-duanya boleh menyebabkan vertigo tetapi biasanya hilang sendiri sehingga anda mungkin tidak perlu mengambil tindakan untuk mencegah vertigo.
  • Penyakit Meniere . Orang yang menghidap penyakit ini mungkin mengalami vertigo teruk, berdering di telinga, dan kehilangan pendengaran tetapi juga mengalami masa ketika mereka tidak mengalami sebarang gejala.

Masih terdapat beberapa keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan vertigo. Anda perlu mengetahui beberapa daripadanya kerana beberapa cara untuk mencegah vertigo berkaitan dengan faktor penyebab itu sendiri.

Cara mencegah vertigo berulang

Vertigo dapat dicegah selagi anda mengetahui punca. Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah vertigo berulang:

1. Elakkan kedudukan yang mencetuskan vertigo

Vertigo yang disebabkan oleh BPPV bergantung pada kedudukan kepala anda. Oleh itu, anda harus mengelakkan bergerak atau meletakkan kepala anda pada kedudukan yang sering mencetuskan vertigo. Di samping itu, anda juga boleh berjumpa doktor tentang cara mencegah jangkitan telinga.

2. Kurangkan pengambilan garam

Orang yang mengalami vertigo disebabkan oleh penyakit Meniere disarankan untuk mengurangkan pengambilan garam. Penyakit Meniere mempunyai tiga gejala utama, iaitu vertigo, dering di telinga (tinnitus), dan gangguan pendengaran.

Mengurangkan pengambilan garam disyorkan untuk orang yang mengalami vertigo kerana dipercayai dapat mengurangkan tekanan dari endolim. Selain itu, mengurangkan pengambilan garam juga dapat membantu mengurangkan kekerapan dan keparahan serangan penyakit Meniere.

3. Bersikap aktif dapat mencegah vertigo

Satu kajian mengkaji hubungan antara aktiviti fizikal dan vertigo yang disebabkan oleh BPPV pada orang tua. Hasil kajian menunjukkan bahawa aktiviti fizikal menurunkan risiko pada wanita tetapi tidak pada lelaki.

Wanita yang mempunyai gaya hidup yang lebih pasif atau kurang aktif dan jarang melakukan aktiviti fizikal lebih cenderung kepada BPPV daripada mereka yang aktif.

4. Mengawal tekanan darah, kadar kolesterol, dan berhenti merokok

Orang dengan vertigo yang mempunyai faktor risiko strok harus mengawal tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi dan berhenti merokok.

5. Jalani gaya hidup sihat

Mungkin petua bagaimana mencegah vertigo berlaku untuk mencegah semua jenis gejala penyakit dan keadaan kesihatan. Tetapi pada hakikatnya, masih banyak orang yang sukar menjalani gaya hidup sihat.

Untuk mencegah kambuh vertigo, mulakan gaya hidup dengan memenuhi keperluan cairan harian, makan makanan yang sihat dan seimbang, dan cukup rehat atau tidur dan mengelakkan tekanan.

Vertigo masih menjadi pening, tetapi pada tahap yang agak berbeza. Banyak perkara boleh mencetuskan vertigo, jadi cara utama untuk mencegah vertigo adalah dengan mengambil langkah-langkah pencegahan sesuai dengan penyebabnya.