Kehamilan

5 Ubat Induksi Tenaga Kerja: Ketahui Jenis dan Cara Menggunakannya |

Apabila tidak ada tanda-tanda persalinan, ibu mungkin memerlukan induksi persalinan. Terlepas dari prosedur induksi persalinan melalui tindakan, proses merangsang kelahiran ini juga dapat dilakukan dengan mengambil ubat. Biasanya, doktor akan mempertimbangkan kaedah induksi persalinan yang paling sesuai dengan keperluan dan keadaan wanita hamil. Sekiranya anda perlu minum ubat, jenis ubat induksi apa yang diperlukan untuk merangsang dan mempercepat proses persalinan?

Pilihan ubat induksi buruh

Sekiranya keadaan serviks belum mulai melembut, kurus, dan terbuka, ini bermakna badan ibu belum bersedia untuk melahirkan.

Pada masa ini, ibu mungkin memerlukan ubat perangsang untuk melahirkan dengan cepat, terutamanya jika waktu untuk membuka kelahiran sudah lama.

Nah, berikut adalah pilihan ubat perangsang pengecutan rahim supaya ibu dapat melahirkan dengan cepat.

1. Pitocin

Ubat induksi buruh ini sebenarnya adalah versi sintetik hormon oksitosin, yang biasanya dihasilkan oleh tubuh secara semula jadi.

Pitocin berfungsi dengan melebarkan serviks, merangsang dan meningkatkan pengecutan rahim.

Sekiranya diperlukan, doktor memberikan fitosin melalui cairan intravena dalam dos yang rendah. Doktor juga akan menyesuaikan dos mengikut keperluan wanita hamil.

Bekalan oksitosin tambahan ini akan mempercepat kelahiran bayi dengan mencetuskan refleks pengusiran dan memudahkannya turun melalui saluran kelahiran.

Oxytocin juga dikenali sebagai hormon cinta. Sebab itu, kadar oksitosin yang tinggi dalam badan dapat membantu ibu membina ikatan dengan anak-anak mereka yang baru lahir.

Pitocin yang mengandungi oxytocin lebih berkesan untuk membantu mengurangkan kesakitan ketika melahirkan anak.

Penggunaan ubat oksitosin dalam persalinan akan memicu tubuh melepaskan endorfin, yang merupakan hormon penghilang rasa sakit semula jadi.

Hormon ini dapat membantu ibu mengatasi kesakitan semasa kontraksi sebelum bersalin.

2. Misoprostol

Misoprostol adalah ubat induksi tenaga kerja yang bertindak seperti hormon prostaglandin semula jadi.

Ubat ini berfungsi untuk menjadikan serviks nipis atau terbuka sambil merangsang kontraksi buruh.

Doktor juga boleh memberikan misoprostol sebagai pertolongan cemas ketika serviks terkoyak atau pendarahan teruk selepas melahirkan.

Cara menggunakan ubat perangsang pengecutan rahim ini adalah dengan memasukkannya ke dalam faraj. Selain laluan faraj, ibu boleh mengambil ubat secara langsung.

Walau bagaimanapun, memasukkan misoprostol secara vagina dianggap lebih berkesan untuk mematangkan serviks dan mempercepat kelahiran bayi daripada secara oral.

Untuk induksi persalinan, dos yang biasanya diberikan oleh doktor adalah 25 mikrogram (mcg) secara vagina setiap 4-6 jam.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan penggunaan misoprostol berisiko menyebabkan kelainan pengecutan rahim seperti sindrom hipertonus (pengecutan otot rahim yang berlebihan).

Malah, ibu juga berisiko terkena hiperstimulasi, iaitu kontraksi yang berlangsung lebih lama daripada 90 saat atau lebih daripada 5 kontraksi dalam 10 minit.

Kejadian hiperstimulasi bergantung kepada dos misoprostol dan kekerapan penggunaannya. Kesan seperti loya, muntah boleh berlaku tetapi jarang berlaku.

3. Prostaglandin

Ubat induksi ini berfungsi untuk melembutkan dan menipis leher rahim sebelum melahirkan.

Sama seperti misoprostol, cara menggunakan prostaglandin adalah memasukkannya ke dalam faraj.

Ubat induksi tenaga kerja ini bertindak seperti hormon prostaglandin sehingga membantu serviks menjadi lebih matang dan bersedia melahirkan bayi.

Prostaglandin juga dapat merangsang kontraksi buruh sebenar, bukan kontraksi palsu.

4. Dinoprostone

Bagi ibu-ibu yang hamil pada waktu hamil, boleh mendapatkan dinoprostone sebagai ubat induksi buruh sebagai perangsang pengecutan rahim.

Memetik dari Medlineplus, bagaimana dinoprostone berfungsi adalah melembutkan serviks untuk memudahkan bayi melewati saluran kelahiran semasa proses kelahiran.

Cara menggunakan ubat perangsang penghantaran cepat ini adalah dengan memasukkannya ke dalam vagina berhampiran serviks.

Jururawat akan meminta ibu berbaring selama 2 jam semasa proses memasukkan ubat.

Selepas itu, jururawat terus memantau tanda-tanda persalinan, seperti membran pecah atau kontraksi.

5. Cytotec

Ubat induksi tenaga kerja ini memungkinkan serviks (leher rahim) terbuka lebar sehingga lebih mudah bagi janin untuk dilahirkan.

Memetik dari Pusat Bantuan Kecederaan Kelahiran, Cytotec adalah ubat oral yang mengandungi hormon prostaglandin sintetik untuk induksi buruh.

Pada mulanya, ubat ini berguna untuk merawat ulser perut. Kemudian pada tahun 1970, doktor menyedari bahawa ubat ini dapat melembutkan serviks.

Namun, pada tahun 2000, FDA menemui kes menggunakan Cytotec sebagai ubat perangsang kontraksi rahim yang boleh mencetuskan kecacatan kelahiran pada bayi.

Penggunaan ubat induksi buruh selalu berdasarkan cadangan jururawat dan doktor.

Ibu boleh meminta doktor dan jururawat untuk menjelaskan jenis ubat induksi untuk mengetahui faedah dan risiko.

Induksi menyebabkan kesakitan yang luar biasa, terutamanya semasa pengecutan.

Namun, kesakitan akan dapat disembuhkan apabila anda mendengar tangisan bayi ketika dia dilahirkan ke dunia, baik melalui proses kelahiran normal atau pembedahan caesar.