Kesihatan mata

7 Panduan Praktikal dan Selamat untuk Menggunakan Kanta Sentuh untuk Mata Kering

Ramai orang yang mempunyai mata kering mengelakkan memakai kanta lekap (lensa lembut). Rasanya serba salah, jika anda tidak memakai kanta lekap, penglihatan anda akan kabur, tetapi jika anda memakai kanta lekap, anda bimbang akan kesakitan, gatal-gatal, dan kemerahan di mata anda yang akan menjadi semakin teruk. Jadi, adakah penyelesaian yang tepat jika anda ingin terus menggunakan kanta lekap untuk mata kering?

Panduan selamat menggunakan kanta lekap untuk mata kering

Mata kering berlaku apabila pengeluaran air mata, yang seharusnya dapat melembapkan seluruh mata, tidak berfungsi dengan optimum. Bagi anda yang mempunyai keadaan ini, anda mungkin merasa ragu-ragu ketika ingin memakai kanta lekap.

Sesungguhnya, penggunaan dan penjagaan kanta lekap yang tidak betul sebenarnya boleh memburukkan mata kering. Sebenarnya, ia boleh meningkatkan risiko jangkitan menjadikan anda tidak selesa.

Walau bagaimanapun, Alisha Fleming, O.D., pakar mata di Penn Medicine di Amerika Syarikat, mengatakan bahawa anda masih boleh menggunakan kanta lekap untuk mata kering. Selagi anda mahu menerapkan peraturan yang selamat, termasuk:

1. Pastikan tangan anda bersih sebelum menggunakan kanta lekap

Peraturan ini sebenarnya harus diterapkan oleh semua pengguna kanta lekap. Sebabnya, memegang dan memakai kanta lekap secara langsung tanpa membasuh tangan anda terlebih dahulu berisiko memindahkan patogen penyebab jangkitan dari jari anda ke kanta lekap, kemudian berakhir di mata anda.

Kuncinya, biasakan selalu mencuci tangan dengan sabun dan kemudian bilas dengan air mengalir hingga bersih. Kemudian keringkan semua bahagian tangan anda sebelum memakai kanta lekap.

2. Tanggalkan kanta lekap sebelum tidur

Kebiasaan tidur yang masih memakai kanta lekap boleh merosakkan pengeluaran air mata semula jadi yang semestinya melincirkan semua bahagian mata. Kesannya, mata kering anda akan terasa lebih teruk.

Bukan hanya itu, Nicky Lai, O.D., pakar kesihatan mata di The Ohio State University, menjelaskan bahawa sering lupa menanggalkan kanta lekap ketika tidur boleh membahayakan kornea mata, yang merupakan lapisan pelindung terluar.

Sebabnya adalah kerana jumlah oksigen yang masuk ke mata semasa tidur tidak sama dengan ketika mata terbuka.

3. Gunakan kanta lekap sekali pakai

Terdapat dua jenis kanta lekap yang biasa ada di pasaran, iaitu lensa lekap yang boleh digunakan selama beberapa bulan dan kanta lekap sekali pakai. Nah, kanta lekap yang paling disyorkan untuk mata kering adalah lensa yang tidak boleh dipakai untuk waktu yang lama. Lebih baik jika anda memilih kanta lekap sekali pakai.

Kenapa? Kerana kanta lekap yang sudah lama dipakai mempunyai banyak kotoran yang terkumpul di dalamnya, menyukarkan air mata merata ke seluruh kawasan mata anda, kata Vivian Shibayama, OD, pakar oftalmologi di UCLA Health, California.

4. Bersihkan bekas kanta lekap setiap kali anda menggunakannya

Sumber: IDN Times

Bukan hanya kanta lekap yang harus anda jaga kebersihan, tetapi juga bekas untuk menyimpan kanta lekap. Lakukan ini dengan kerap setiap kali anda menggunakan kanta lekap, atau bahkan setiap hari untuk memastikannya bersih.

Peraturannya adalah, setelah menggunakan kanta lekap ke mata, kanta lekap harus dibilas menggunakan larutan atau cecair pembersih untuk lensa kontak. Kemudian biarkan hingga kering atau lap dengan tisu bersih. Semua langkah ini dapat mengurangkan kemungkinan keradangan dan jangkitan menyebabkan masalah mata.

5. Gunakan titisan mata sekerap mungkin

Titisan mata adalah barang wajib bagi orang yang mempunyai mata kering. Penghasilan air mata yang tidak dapat melincirkan mata dengan betul, dapat dibantu lagi dengan adanya air mata buatan dari titisan mata.

Air mata mempunyai peranan penting sebagai pelindung mata dari kuman sambil menjaga kesihatan mata secara keseluruhan. Itulah sebabnya, jumlah air mata yang tidak mencukupi bagi penderita mata kering tidak hanya menimbulkan rasa tidak selesa, tetapi juga meningkatkan risiko jangkitan.

6. Elakkan memakai kanta lekap dalam jangka masa yang lama

Kanta lekap tidak dirancang untuk digunakan dalam jangka masa yang lama, apalagi seharian penuh. Sebaik-baiknya, mata normal boleh memakai kanta lekap maksimum 10 jam sehari. Tetapi jika anda mempunyai mata kering, waktu pemakaian kanta lekap secara automatik akan menjadi lebih pendek.

Dr. Shibayama juga menambahkan ini, menurutnya, yang terbaik adalah memberi ruang kepada mata anda untuk bernafas selama beberapa jam sehari. Iaitu, luangkan sedikit masa anda tanpa menggunakan kanta lekap. Tujuannya adalah untuk membolehkan mata mendapatkan oksigen dan nutrien yang mencukupi dari air yang dihasilkan secara semula jadi oleh mata, tanpa harus disekat oleh kanta lekap.

7. Periksa secara berkala dengan pakar oftalmologi

Patuhi jadual lawatan ke doktor mata, walaupun gejala mata kering anda sudah mulai bertambah baik. Terutama bagi anda yang menggunakan kanta lekap, biasanya doktor akan memeriksa keseluruhan mata serta memberi ubat tetes mata baru mengikut keadaan mata. Anda juga boleh berunding mengenai aduan yang mungkin anda alami semasa menggunakan kanta lekap untuk mata kering.