Kesihatan wanita

Myomectomy, Pembedahan Untuk Tumor Uterine Benigna (Fibroid Uterus)

Rahim adalah organ pembiakan wanita yang penting, tetapi malangnya terdapat banyak gangguan yang dapat menyerang organ ini. Salah satu yang paling biasa adalah tumor jinak atau fibroid rahim. Pertumbuhan fibroid di rahim mesti dirawat dengan betul, terutamanya jika anda berencana untuk mempunyai anak. Rawatan yang boleh dilakukan adalah dengan myomectomy rahim. Namun, adakah benar pembedahan myomectomy dapat merawat tumor rahim (fibroid rahim)?

Bolehkah myomectomy menghilangkan sepenuhnya tumor rahim yang jinak?

Myomectomy adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk menghilangkan fibroid rahim atau tumor rahim jinak.

Sekiranya fibroid di rahim menyebabkan simptom seperti sakit pelvis, pendarahan haid yang berat, berpanjangan dan tidak teratur, dan kerap membuang air kecil, doktor biasanya akan mengesyorkan mioktomi ini.

Dengan myomectomy, gejala yang timbul sebelum ini akan dapat diselesaikan dengan betul. Walau bagaimanapun, fibroid masih boleh tumbuh semula selepas pembedahan myomectomy, terutama pada wanita pada usia muda. Oleh itu, setelah myomectomy dilakukan, ada keperluan untuk perundingan dan pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor.

Sekiranya semua wanita dengan tumor rahim mempunyai myomectomy?

Sebenarnya, terdapat beberapa rawatan yang boleh dipilih oleh wanita untuk merawat tumor yang tumbuh di rahim, seperti histerektomi. Namun, sayangnya tindakan ini dapat menghilangkan kemungkinan hamil pada wanita, kerana dalam prosedur ini rahim dikeluarkan sepenuhnya.

Oleh itu, jika anda mempunyai tumor rahim yang jinak dan masih mengandung bayi, myomectomy mungkin menjadi alternatif. Prosedur perubatan ini hanya akan membuang sel-sel tumor dan tisu di rahim, tetapi tidak akan membuang rahim sepenuhnya.

Oleh kerana tidak semua rahim dikeluarkan, maka tindakan ini memberi peluang agar wanita itu dapat hamil nanti.

Myomectomy sendiri terbahagi kepada pelbagai jenis, tentunya jika anda ingin mengetahui jenis tindakan yang sesuai untuk anda, anda harus berjumpa doktor.

Jenis-jenis myomectomy

Myomektomi perut

Myomectomy abdomen adalah pembedahan membuang fibroid dengan membuka bahagian bawah abdomen.

Doktor akan melakukan pembedahan secara mendatar sepanjang 7,7-10 cm tepat di atas tulang kemaluan. Pembedahan juga dapat dilakukan dengan membuat sayatan menegak, tepat dari bawah pusar ke bawah.

Myomectomy perut dianggap sebagai pilihan yang baik untuk wanita yang mempunyai tumor rahim atau fibroid rahim yang cukup besar, terdapat banyak tisu fibroid, atau fibroid tumbuh di lokasi yang cukup dalam di rahim.

Myomektomi laparoskopi

Myomektomi laparoskopi diperlukan untuk kes-kes tumor rahim yang kecil dan hanya terdapat beberapa fibroid yang tumbuh. Tidak seperti yang sebelumnya, prosedur perubatan ini dilakukan dengan membuat beberapa sayatan kecil.

Sayatan ini akan dibuat 1-1.27 cm di bahagian bawah perut. Kemudian perut akan diisi dengan gas karbon dioksida sehingga pakar bedah dapat memantau keadaan fibroid anda dengan jelas.

Kemudian, doktor akan memasukkan alat yang disebut laparoskop ke dalam sayatan kecil yang telah dibuat di bawah perut. Laparoskop adalah alat yang sangat nipis yang dilengkapi dengan cahaya dan kamera kecil.

Alat ini akan dikendalikan secara automatik dan dikendalikan oleh alat kawalan jauh yang dikendalikan secara langsung oleh doktor. Selanjutnya, dengan alat ini tisu fibroid akan musnah sehingga menjadi kecil.

Oleh kerana pembedahan ini bukan pembedahan besar, pemulihan lebih cepat daripada mioktomi perut.

Walau bagaimanapun, jika tisu fibroid terlalu besar dan tidak dapat musnah, diperlukan mioktomi perut.

Myomektomi histeroskopi

Myomektomi histeroskopi adalah pembedahan pembuangan fibroid khas yang dilakukan melalui faraj dan serviks. Sedikit mirip dengan laparoskop, pakar bedah juga akan memasukkan instrumen tipis dan ringan ke dalam badan, yang membezakan alat ini dimasukkan melalui faraj atau serviks.

Kemudian, akan ada cecair yang dimasukkan ke dalam rahim untuk membesarkan bahagian fibroid dengan lebih jelas. Seterusnya, pakar bedah kemudian menggunakan gelung wayar untuk memusnahkan tisu fibroid. Kemudian, cecair akan diberikan kembali untuk membilas kawasan tersebut.

Adakah terdapat kesakitan selepas mioktomi?

Sudah tentu, rasa sakit atau sakit akan terasa setelah pembedahan. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan memberi sedikit ubat untuk mengatasi kesakitan selepas operasi.

Berapa lama anda pulih bergantung pada mioktomi yang dilakukan. Masa pemulihan adalah:

  • Myomectomy perut: mengambil masa sekitar 4-6 minggu untuk pulih
  • Myomektomi laparoskopi: mengambil masa sekitar 2-4 minggu untuk pulih
  • Myomektomi histeroskopi: memerlukan 2-3 hari untuk pulih.

Untuk mengurangkan kesakitan dan mempercepat pemulihan, anda tidak boleh mengangkat beban berat atau melakukan aktiviti fizikal yang berat sehingga anda sembuh sepenuhnya.

Selain itu, jika anda merancang kehamilan selepas mioktomi, anda boleh menunggu hingga 3-6 bulan sehingga rahim anda sembuh sepenuhnya atau berjumpa doktor, kerana ini bergantung pada jenis pembedahan yang anda jalani.