Kesihatan mental

Berkawan dengan Bekas Teman Wanita, Adakah Mungkin? •

Ramai orang memperlakukan bekas teman lelaki mereka seperti orang asing setelah hubungan itu berakhir. Terdapat banyak sebab di sebalik itu. Sama ada kerana anda masih sedih atau kecewa dengan api percintaan, hubungan sulit yang berlaku, atau hanya kerana anda berjaya meneruskannya. Tetapi sebenarnya, adakah mungkin berkawan dengan bekas teman lelaki?

Berkawan dengan bekas kekasih anda, bukankah wajar?

Selalunya kita menganggap bahawa hubungan yang berakhir adalah kegagalan. Namun, berkawan dengan bekas kekasih tidak mustahil. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Personal Relationships mendapati persahabatan mungkin berlaku jika anda dan orang lain berpisah dengan baik.

Bahkan satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Hubungan Sosial dan Peribadi, jika hubungan antara anda berdua bermula dengan persahabatan, tidak mustahil untuk berkawan lagi setelah hubungan itu terjalin di tengah jalan.

Menurut Rebecca Griffith, ahli psikologi dari University of Kansas, Amerika Syarikat, penyelidikan sebelumnya telah melaporkan bahawa 60 peratus pasangan yang telah putus hubungan tetap terjalin.

Walau bagaimanapun, menyambung semula dengan bekas anda mungkin agak sukar dalam beberapa kes. Sekiranya hubungan anda berakhir kerana perselingkuhan, cemburu, atau masalah kepercayaan, mungkin mustahil untuk berkawan lagi. Namun, jika anda dan bekas kekasih anda akhirnya dapat menyelesaikan konflik secara damai, mungkin berkawan lagi.

Sebab untuk menjalin hubungan dengan bekas kekasih anda

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Persatuan Psikologi Amerika menemui empat sebab mengapa orang masih memilih untuk berkawan dengan bekas teman lelaki mereka.

Kajian ini juga melihat apakah alasan persahabatan ini berkaitan dengan perasaan positif seperti membuat anda merasa aman dan bahagia, atau sebaliknya, perasaan negatif yang membuat anda tertekan, cemburu dan patah hati.

Sebab pertama adalah keselamatan. Seseorang yang telah putus tidak mahu kehilangan sokongan emosional, nasihat, dan kepercayaan orang yang dulu mereka rapat.

Sebab kedua berkawan dengan bekas (suami) praktikal, mungkin juga atas sebab kewangan atau anak.

Sebab ketiga adalah menghormati perasaan bekas. Orang mahu bersikap sopan dan tidak mahu menyakiti perasaan orang lain, sebab itulah mereka biasanya berteman.

Sebab keempat adalah kerana masih ada perasaan yang belum hilang. Sebab ini adalah alasan yang paling kerap.

Berkawan dengan bekas kekasih, adakah ia akan bertahan?

Kajian ini juga melihat hubungan antara mengapa seseorang berkawan dengan bekas teman lelaki, berapa lama persahabatan itu berlangsung, dan seberapa positifnya. Berdasarkan empat sebab di atas, dua berkaitan dengan keperluan emosi iaitu keselamatan dan perasaan yang tidak dapat diselesaikan. Dua sebab lagi berkaitan dengan keperluan bukan emosi, iaitu praktikal dan menjaga perasaan bekas kekasih.

Penyelidik melaporkan bahawa alasan bukan emosi lebih cenderung menimbulkan persahabatan yang berpanjangan dan berkekalan. Hubungan yang menimbulkan perasaan positif, yang membuat seseorang merasa selamat dan bahagia, cenderung berkembang lebih daripada hubungan yang menimbulkan perasaan negatif.

Uniknya, alasan untuk berkawan kerana mereka masih mempunyai perasaan yang berkaitan dengan perasaan negatif, biasanya akan bertahan lama. Dalam kajian tahun 2016, beberapa orang mengaku bahawa mereka masih mahu berkawan dengan mantan mereka kerana mereka masih mempunyai perasaan terhadap mereka dan tidak dapat membayangkan berada bersama orang lain.