Keibubapaan

5 Pilihan Mainan Bayi 3 Bulan untuk Mengasah Keupayaannya |

Adakah anak kecil anda sudah berusia 3 bulan dan semakin aktif? Dalam perkembangan bayi berusia 3 bulan, biasanya dia dapat mengangkat kepalanya sendiri, ketawa, dan tersenyum ketika anda bercakap dengannya. Ibu bapa perlu menyediakan mainan untuk meningkatkan kemampuan bayi. Berikut adalah beberapa pilihan mainan untuk bayi 3 bulan dan faedahnya untuk perkembangan anak kecil anda.

Pilihan mainan untuk bayi berusia 3 bulan

Terdapat pelbagai pilihan permainan untuk bayi yang dapat disediakan oleh ibu bapa. Jenis mainan dan tujuannya juga berbeza, misalnya, untuk meningkatkan kemahiran motor bayi kepada perkembangan otak.

Untuk tepat sasaran dan mengikut keperluan, berikut adalah pilihan mainan untuk bayi berusia 3 bulan.

1. Teether

Mainan satu ini boleh dimasukkan ke dalam senarai peralatan bayi. Mengapa anak mata perlu ditambahkan ke senarai mainan untuk bayi berusia 3 bulan?

Pada usia ini, bayi gemar memasukkan tangan ke dalam mulut. Anda tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa kerana dia memasuki fasa oral.

Fasa lisan ini akan berlangsung sehingga dia tumbuh gigi. Memetik dari American Academy of Pediatrics (AAP), tempoh tumbuh gigi pada bayi bermula dari usia 6 bulan hingga 3 tahun.

Fungsi anak mata Bayi dapat mengurangkan rasa gatal dan sakit pada gusi kerana tumbuh gigi.

2. Main gim

Pernahkah anda melihat si kecil menarik pelbagai objek di hadapannya? Dari cadar, bantal, hingga pakaian anda?

Tandanya adalah bahawa kemahiran motorik kasar dan halus bayi telah mula diasah pada usia ini.

Mainan untuk bayi 3 bulan yang boleh dia gunakan untuk melatih motor dan visual bermain gim.

Memetik dari Panduan Bantuan, bermain gim dapat meningkatkan kemahiran motor bayi semasa dia menarik mainan yang ada di atasnya.

Terutama ketika bermain gim mempunyai mainan gantung yang dapat mengeluarkan suara, ia akan melatih pendengaran dan ekspresi bayi.

Main gim Yang berwarna-warni dapat melatih visual dan pengiktirafan kanak-kanak terhadap pelbagai warna dan bentuk.

3. Menggantung mainan dengan muzik

Ingat mainan gantung yang mengeluarkan suara semasa anda menarik tali?

Mainan ini sangat sesuai untuk bayi berusia 3 bulan kerana dapat meningkatkan kemampuan deria, seperti penglihatan dan pendengaran si kecil anda.

Memetik dari Kolaboratif untuk Kanak-kanak, kemampuan deria membantu kanak-kanak mengenali persekitaran semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Keupayaan deria bayi merangkumi deria penglihatan, pendengaran, bau, rasa, dan sentuhan.

4. Buku fabrik

Anda boleh memperkenalkan buku-buku kepada anak anda sejak mereka bayi dengan memberikan buku-buku yang terbuat dari kain.

Terdapat pelbagai kebaikan memberi buku kain sebagai mainan untuk bayi berusia 3 bulan. Memetik dari Membesarkan Anak, faedah membaca buku kepada bayi adalah seperti berikut.

  • Membantu bayi mengenali bunyi, bahasa, perkataan, dan intonasi.
  • Memperkenalkan bayi dengan nilai dalam buku.
  • Membentuk imaginasi pada bayi.
  • Meningkatkan perkembangan, tumpuan dan tumpuan otak bayi.

Di samping itu, memperkenalkan buku kain kepada bayi berusia 3 bulan dapat memberi rangsangan deria ketika si kecil menyentuh atau menggigit buku tersebut.

5. Anak patung

Mainan satu ini bukan hanya untuk bayi perempuan, tetapi kanak-kanak lelaki juga boleh memainkannya.

Bermain dengan anak patung mempunyai pelbagai faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, seperti meningkatkan daya imaginasi kepada kemahiran sosial.

Ibu bapa boleh bermain dengan anak patung sambil bercerita kepada anak-anak mereka. Walaupun mereka masih kecil, bayi juga akan membayangkan peristiwa yang terdapat dalam cerita anda.

Anda boleh memberikan anak patung sebagai mainan untuk bayi berusia 3 bulan dalam pelbagai bentuk, seperti haiwan, bintang, atau watak kartun lain.

Cara meningkatkan perkembangan bahasa bayi selain dengan mainan

Selain menyediakan mainan untuk bayi berusia 3 bulan, penting bagi ibu bapa untuk bertindak balas terhadap kata-kata dan tingkah laku setiap anak.

Memetik dari Kids Health, pada usia 3 bulan, bayi dapat mengeluarkan suara sebagai bentuk ekspresi dan cara berkomunikasi.

Perhatikan wajahnya ketika dia ketawa, menangis, takut, atau terkejut. Anda boleh mengatakan "Wow, adakah anda suka bermain dengan kakak anda? Sehingga pergerakan kaki ”ketika bayi menjerit dan gembira.

Sambutan sederhana dari ibu bapa ini dapat melatih perkembangan bahasa dan komunikasi bayi.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found