Kecergasan

Panjang Jari Boleh Meramalkan Sama ada Anda Mahir dalam Sukan

Siapa sangka, panjang jari anda dapat meramalkan betapa hebatnya kemampuan anda dalam sukan. Ini telah terbukti dalam penyelidikan saintifik, anda tahu. Menurut penyelidikan, jika jari manis dan jari telunjuk anda sama panjang, anda akan lebih baik bersukan. Sebaliknya, jika jari manis dan jari telunjuk anda tidak sama panjangnya dengan perbezaan yang cukup besar, anda mungkin tidak pandai bersenam.

Bagaimana panjang jari seseorang mempengaruhi kemampuannya untuk bersenam? Lihat penjelasan di bawah, ayuh.

Mengapa panjang jari selalu berbeza?

Panjang setiap jari ditentukan pada peringkat awal perkembangan janin atau pada trimester kehamilan kedua. Ini diatur oleh keseimbangan antara hormon testosteron dan estrogen.

Jari cincin yang tumbuh mempunyai sebilangan besar reseptor atau reseptor untuk hormon testosteron. Oleh itu, semakin banyak testosteron yang dihasilkan janin, semakin lama jari manis akan tumbuh.

Apa maksudnya jika telunjuk dan jari manis seseorang sama tinggi?

Secara umum, orang yang mempunyai telunjuk dan jari manis yang sama cenderung mempunyai kemahiran latihan yang lebih baik.

Nisbah antara panjang jari telunjuk dan jari manis anda dikenali sebagai perbezaan panjang jari. Contohnya, jari telunjuk anda panjangnya 7 sentimeter dan jari manis anda sepanjang 7,5 sentimeter. Maka perbezaan antara jari manis dan jari telunjuk anda ialah 0,5 atau setengah cm.

Pada tahun 2001, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pemain bola sepak profesional mempunyai perbezaan yang lebih kecil dalam panjang telunjuk dan jari manis mereka berbanding dengan bukan atlet. Maksudnya, kedua-dua jari mempunyai ketinggian yang hampir sama atau sama tinggi.

Walaupun terdapat variasi dalam sukan yang berbeza, kajian lain juga menunjukkan bahawa orang dengan perbezaan panjang jari yang lebih kecil cenderung lebih baik ketika bermain bola keranjang, berlari, gusti, melayari , berenang, tenis dan bola tampar.

Hubungan antara panjang jari dan kemampuan sukan tidak hanya diperhatikan pada atlet lelaki, tetapi juga pada atlet wanita.

Apakah hubungan antara kemampuan jari dan sukan seseorang?

Panjang jari anda dianggap sebagai ukuran untuk menganggarkan berapa banyak kadar testosteron yang anda dapatkan semasa berkembang di rahim. Hormon testosteron itu sendiri sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan beberapa organ badan seperti otak, jantung, otot, dan tulang. Pertumbuhan sempurna organ-organ ini sebenarnya dapat menjadikan kemampuan atlet seseorang menjadi maksimal.

Di samping itu, banyak kajian membuktikan bahawa orang yang mempunyai perbezaan panjang jari telunjuk dan jari manis cenderung mempunyai kemampuan visual, spatial (pemetaan ruang atau susun atur) dan kognitif yang lebih baik.

Kemahiran ini sangat penting dalam sukan, di mana atlet mesti dapat membaca permainan, menyusun strategi, dan membuat keputusan dalam masa yang singkat.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang yang jari manis dan jari telunjuknya berjauhan pasti tidak pandai bersukan. Prestasi sukan sangat terlatih. Kuncinya adalah bersenam secara teratur dan menjalani gaya hidup sihat agar badan anda dapat menyokong aktiviti anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found