Kanser

Pelbagai Cara Mengubati Kanser Prostat -

Kanser prostat adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa pada lelaki. Berdasarkan data Globocan 2018, terdapat sekitar 11.361 kes barah prostat baru di Indonesia. Sebanyak 5,007 orang mati akibat penyakit ini. Untuk mengelakkan barah prostat menjadi semakin teruk, rawatan awal perlu dilakukan. Jadi, bagaimana merawat dan menyembuhkan barah prostat?

Cara merawat barah prostat

Sel barah tidak hanya menyerang satu tisu. Sel-sel yang tidak normal ini dapat merebak dan menyerang tisu sihat di sekitarnya. Pada kanser prostat, sel barah dapat menyerang pundi kencing dan juga tulang. Pesakit akan mengalami kesukaran membuang air kecil, sakit di sekitar pelvis, sukar mendapat ereksi, atau gejala barah prostat yang lain.

Agar barah tidak merebak dan mengurangkan kualiti hidup pesakit, rawatan doktor sangat diperlukan. Bukan hanya satu, terdapat banyak jenis rawatan untuk kanser prostat. Rawatannya akan disesuaikan dengan tahap barah prostat dan keadaan keseluruhan pesakit.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat barah prostat yang biasanya disyorkan oleh doktor:

1. Penyeliaan aktif doktor

Tidak semua lelaki dengan barah prostat memerlukan rawatan dan ubat. Bagi lelaki yang didiagnosis menghidap barah prostat berisiko rendah, biasanya hanya diperlukan pengawasan aktif dari doktor. Ini kerana barah prostat cenderung tumbuh dengan perlahan.

Kategori orang yang pada amnya hanya memerlukan pengawasan aktif, iaitu pesakit barah prostat yang tidak mengalami sebarang gejala, yang mempunyai keadaan perubatan serius yang lain, atau yang sudah cukup tua untuk menjadikan rawatan barah prostat lebih sukar.

Dalam pengawasan aktif, doktor akan memantau perkembangan sel barah di prostat dengan melakukan beberapa ujian, iaitu: Antigen spesifik prostat (PSA), Ujian Digital Rectal (DRE), atau biopsi prostat. Rawatan barah lebih lanjut diperlukan jika sel barah terus tumbuh melalui ujian ini atau menyebabkan gejala.

Walaupun dilakukan secara aktif dan berkala, pengawasan dari dokter juga dapat menimbulkan risiko, seperti kemungkinan pertumbuhan dan penyebaran sel-sel barah antara pemeriksaan rutin, sehingga barah menjadi sukar disembuhkan.

2. Pembedahan kelenjar prostat secara pembedahan (prostatektomi radikal)

Pembuangan pembedahan kelenjar prostat atau prostatektomi radikal adalah kaedah utama untuk merawat barah prostat. Rawatan ini dilakukan dengan membuang kelenjar prostat yang mempunyai sel yang tidak normal. Biasanya pembedahan ini dilakukan sebelum sel-sel barah merebak di luar kelenjar prostat atau belum merebak terlalu jauh.

Walaupun cukup berkesan, rawatan ini kadang-kadang tidak menghilangkan sel barah sepenuhnya, oleh itu pesakit akan diminta untuk melakukan rawatan lebih lanjut. Prostatektomi boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti kecederaan pada tisu berdekatan atau ketidaksinambungan kencing (tidak dapat mengawal keinginan membuang air kecil).

3. Radioterapi

Radioterapi adalah cara merawat barah prostat dengan menggunakan radiasi untuk membunuh sel barah. Rawatan jenis ini berfungsi dengan memperlambat pertumbuhan dan penyebaran sel barah untuk melegakan simptom.

Radioterapi boleh diberikan sebagai rawatan pertama bagi pesakit dengan barah prostat peringkat awal atau sebagai rawatan susulan selepas pembedahan, terutama jika doktor masih mengesyaki sel-sel barah tidak dikeluarkan sepenuhnya. Terdapat dua jenis atau kaedah radioterapi untuk menyembuhkan barah prostat, iaitu luaran dan dalaman.

Walaupun boleh membunuh sel barah, radioterapi juga memberi kesan sampingan. Dalam jangka masa pendek, pesakit akan mengalami cirit-birit, keguguran rambut, atau keradangan membran kencing.

4. Brachytherapy

Cara merawat barah prostat ini adalah bentuk radioterapi yang lain. Brachytherapy atau radiasi dalaman dilakukan dengan menanamkan sejumlah kecil biji radioaktif ke kawasan tumor di kelenjar prostat atau meletakkan tiub kateter di kelenjar prostat untuk diberikan radiasi melalui kateter.

Rawatan jenis ini meminimumkan risiko kerosakan pada tisu sekitarnya yang lain. Walau bagaimanapun, rawatan ini lebih cenderung menyebabkan masalah pundi kencing daripada radioterapi.

5. Terapi hormon

Cara merawat barah prostat bertujuan untuk mengurangkan kadar androgen (hormon lelaki) dalam badan, iaitu testosteron dan dihydrotestosteron (DHT). Dengan menurunkan tahap androgen, barah prostat dapat menyusut atau tumbuh dengan lebih perlahan untuk sementara waktu.

Umumnya, terapi hormon diberikan kepada pesakit dengan barah prostat lanjut atau ketika sel-sel barah kembali setelah rawatan. Sekiranya masih di peringkat awal, terapi hormon dapat dilakukan sebelum terapi radiasi untuk hasil yang maksimum.

Terapi hormon barah prostat biasanya dilakukan dengan memberi ubat untuk menghentikan pengeluaran androgen atau menyekat kerja androgen daripada mencapai sel barah (ubat antiandrogen). Ubat yang biasanya diberikan adalah leuprolide (Lupron, Eligard), goserelin (Zoladex), triptorelin (Trelstar), histrelin (Vantas), bicalutamide (Casodex), nilutamide (Nilandron), dan flutamide.

Ubat terapi hormon lain mungkin diresepkan oleh doktor anda. Berunding dengan doktor anda mengenai jenis ubat yang betul.

Selain ubat, terapi hormon juga dapat dilakukan dengan pembedahan membuang testis (orchiectomy) untuk mengurangkan kadar androgen dalam tubuh.

Kesan sampingan terapi hormon yang mungkin termasuk disfungsi ereksi, kilat panas, kehilangan jisim tulang, pengurangan hubungan seks, dan kenaikan berat badan.

Selain itu, terapi hormon sahaja tidak dapat menyembuhkan barah prostat, kaedah ini biasanya disertai dengan rawatan lain, seperti radioterapi atau pembedahan. Sebenarnya, pada beberapa pesakit, sel barah dapat menjadi tahan terhadap terapi hormon. Bercakap dengan doktor anda mengenai kemungkinan ini.

6. Cryotherapy (pembekuan tisu prostat)

Selain pembuangan pembedahan, pembunuhan sel barah pada tisu prostat dapat dilakukan dengan membekukan sel. Cara merawat barah prostat dikenali sebagai cryosurgery atau krioablasi.

Semasa rawatan ini, anda akan memasukkan jarum kecil ke dalam prostat, yang dikenali sebagai cryoneedle. Kemudian, gas yang sangat sejuk dimasukkan ke dalam jarum sehingga tisu di sekitarnya membeku.

Gas kedua kemudian dimasukkan ke dalam jarum untuk memanaskan semula tisu. Kitaran pembekuan dan pencairan ini dapat membunuh sel barah dan beberapa tisu sihat di sekitarnya.

Kaedah rawatan ini biasanya digunakan untuk mengobati sel barah yang belum menyebar di luar kelenjar prostat, terutama bagi pasien yang tidak pernah menjalani terapi radiasi. Walau bagaimanapun, rawatan kanser prostat jenis ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti disfungsi ereksi atau inkontinensia kencing.

7. Kemoterapi

Kemoterapi adalah cara merawat barah prostat dengan bergantung pada ubat-ubatan, sama ada diambil secara oral atau disuntik melalui vena. Ubat kemoterapi yang biasa diberikan kepada pesakit barah prostat adalah docetaxel (Taxotere), cabazitaxel (Jevtana), mitoxantrone (Novantrone), atau estramustine (Emcyt).

Rawatan ini adalah pilihan bagi pesakit dengan sel barah yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain (tahap 4 atau barah prostat metastatik). Bukan hanya itu, rawatan ini juga sering diberikan kepada pesakit yang tidak bertindak balas terhadap terapi hormon.

Selain membunuh sel barah, kemoterapi juga bertujuan untuk meredakan gejala. Malangnya, rawatan ini dapat menyerang sel-sel tubuh yang sihat, menyebabkan kesan sampingan, seperti keletihan, keguguran rambut, mual dan muntah, dan penurunan selera makan.

8. Terapi biologi

Cara merawat barah prostat juga dikenali sebagai imunoterapi atau vaksin barah. Tujuan rawatan adalah untuk meningkatkan sistem imun agar lebih kuat melawan sel barah. Satu jenis rawatan dipanggil sipuleucel-T (Provenge) digunakan untuk merawat barah prostat lanjut.

Rawatan dilakukan dengan mengambil beberapa sel imun pesakit. Kemudian, sel-sel imun akan dibawa ke makmal dan direkayasa secara genetik untuk melawan barah prostat. Sel-sel imun yang direkayasa ini akan disuntik kembali ke pesakit.

Rawatan jenis ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti demam, menggigil, keletihan, mual dan muntah, sakit kepala, dan sakit belakang dan sendi.

Setiap cara untuk merawat barah prostat di atas mempunyai kelebihan dan kekurangan, termasuk kesan sampingan. Anda boleh menggunakan rawatan lain, seperti ubat herba untuk barah prostat atau ubat semula jadi yang lain, untuk melegakan kesan sampingan ini.

Tetapi perlu diingat, penting untuk selalu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis rawatan barah prostat, termasuk kaedah alternatif yang paling sesuai mengikut keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found